Har Karsten Lauritzen modet til at genskabe tilliden til Skat?

Skat og alt hvad der har med Skat at gøre er blevet skældt hæder og ære fra de senere år. Med god grund. Efter skandaler på skandaler. Det har sejlet i Skat, ledelsen (både i Skat og Skatteministeriet) har fejlet, og danskernes tillid til Skat er sat på en særdeles hård prøve.

Ikke mindst i et højskatteland som Danmark er det altafgørende med en tårnhøj troværdighed til inddrivelsessystemet Skat. Det handler om noget så essentielt som borgernes tillid til retsstaten. Hvis den tillid ryger, bliver borgerne og Skat ikke to sider af samme sag i en velfærdsstat, men to dødsfjender på en slagmark, der med alle midler forsøger at jorde hinanden.

Point til Karsten Lauritzen for at få at turde tage de beslutninger – også de upopulære af slagsen – som er nødvendige.

Oprydningen, og det vil tage lang tid, er langsomt ved at blive rullet i gang i Skat, derimod kniber det mere med at få placeret det ultimative ansvar for, at det kunne gå så galt.

Midt i den storm står Venstres skatteminister Karsten Lauritzen. Han er ikke direkte fedtet ind i skandalerne, men hans ry som skatteminister vil blive vurderet på hans evner til at »genopfinde« Skat som en troværdig offentlig myndighed. Det kræver mod.

Set i det lys er der point til Karsten Lauritzen for at få sat de første spæde skibe i søen med budskabet både til skatteborgerne, men også internt i systemet om, at skattemyndighederne skal turde tage de beslutninger – også de upopulære af slagsen – som er nødvendige.Balancen mellem kontrol og ikke-kontrol er ikke fundet, når der mangler 14 mia. kr. i statskassen fra SMV’erne.

Senest er det kommet frem, at revisionspligten for de flere hundrede tusinder små- og mellemstore virksomheder, SMV’ere, skal genindføres (interview i dagbladet Børsen). Den revisionspligt der er blevet sløjfet løbende i forbindelse med regelforenkling og afbureaukratisering igennem de seneste 10-15 år.

Og ja, det er en slingrekurs først at afskaffe og så genindføre revisionspligten, men det er nødvendigt, når det viser sig, at alt, alt for mange af disse SMV’ere »glemmer« at betale de skatter og afgifter, der følger af lovgivningen. En rapport i 2017 til Folketingets Skatteudvalg viste således, at statskassen gik glip af 14 mia. kr. i skatteåret 2014.

Nok er kontrol et skældsord, men balancen mellem kontrol og ikke-kontrol er ikke fundet, når der mangler 14 mia. kr. i kassen fra SMV’erne.

Nok er kontrol et skældsord, og måske skal revisionspligten for SMV’erne gentænkes – det er tilladt at blive klogere – men balancen mellem kontrol og ikke-kontrol er ikke fundet, når der mangler 14 mia. kr. i kassen fra SMV’erne.

Mens erhvervslivets skat halter er privatpersoners skatteforhold i dag så digitaliserede, at skatteprovenuet herfra langt hen ad vejen matcher den beregnede skat.

Derfor er det så afgørende, at også virksomheder af forskellig størrelse, både SMV’erne, men også de helt store globale selskaber, betaler den skat de skal. Hverken mere eller mindre. Det er blandt andet det den nye afdeling Særlig Kontrol under Skattestyrelsen skal være med til at sørge for.

Og ja, det er op ad bakke. Der vil givetvis dukke sager op, som bliver behandlet forkert. Og ja, lobbyister fra forskellige interesseorganisationer vil højlydt klage deres nød. Milimeterretfærdighed findes imidlertid ikke på det følelsesmæssige skatteområde.

For Skat, dets syv nye styrelser – læs her – og dets pt. øverste chef, skatteminister Karsten Lauritzen, handler det således om at genvinde respekten i offentligheden ved at etablere troværdige og enkle løsninger hos inddrivelsesforretningen Skat.

Den genopbygning af troværdighed vil tage år. Bevisbyrden for at genskabe et troværdigt Skat ligger hos Skat selv.

25 responses to “Har Karsten Lauritzen modet til at genskabe tilliden til Skat?

 1. Den eneste reelle måde at få skat og dets IT systemer op at køre er at simplificere skattereglerne så alle kan forstå dem. At ingen forstår egen lønseddel er beviset for at det er reglerne og ikke skats medarbejdere den er helt gal med.

  Beregnes feriepenge inkl. AM bidrag?
  Hvornår trækkes skat af feriepengene?
  Hvordan er det nu lige med pension og fradrag?

  1. De ansvarlige er de danske vælgere, når de vælger Lille Lars Ligeglad er det Lille Lars Ligeglad de får.
   Grunden til at der udpeges ansvarlige er at politikerne selv er fedtet voldsomt ind i skandalerne.
   En Finans minister der står frem og siger at det som minimum koster net 33 milliarder ( stigene ) at finanserer importen af raket forskere og atom fysikere fra primært Mellemøsten, og han synes det er i orden, og en masse danske synes også det er i orden, hvilket de viser ved at genvælge spejder drengen.
   Så er der som udgangs punkt ingen grund til at brokke sig over om skat har orden i tingene el. ikke.

 2. En fin test ville være, at bede samtlige folketingsmedlemmer udfylde deres egen selvangivelse og beregne skatten manuelt. Mit gæt ville være, at højst 10 personer ville klare testen. Kunne det ikke sætte lidt skub i hjernevindingerne og måske få lidt gang i forenklingen?

 3. Jamen Jens Chr. Hansen – kan da få svar på sit spørgsmål med det samme. NEJ – Karsten Lauritzen kan ikke genskabe tilliden til SKAT. Ej heller en minister af en anden politisk observans.

  Det kan kun SKAT selv – samtidig med, at en sand perlerække af forudsætninger skal opfyldes. For eks. lovgivning på området, som svarer til den tid vi lever i. Og en lovgivning, som kan administreres, uden alt for komplekse IT-systemer.

  Og sidst – men ikke mindst – et skattesystem, som opleves retfærdigt af befolkningen.
  Til allersidst – TANKEN om, at skattesystemet skal “køre” som Mobile Pay – må definitivt opgives. Der skal gennemføres den nødvendige kontrol med indtægter og fradrag.

 4. Indfør en flad skat på al indtægt på fx. 30%. Drop rentefradrag, tilskud, fikumdik og andet gøgl. Tjener du 40.000, så betaler du 12.000. Så kan man hjemsende ligningsmyndigheden, og controlle alle indtægter og udgifter på én dag.

  Så er der den med de bredeste skuldre osv., og at nogle nok bliver rige. Ja, men systemet, som det er i dag, har spillet fallit. Systemet har mistet overblikket.

  1. Hørt, men det får du ikke politikerne til, flad skat, hvad skal revisor branchen leve ?.
   Kun en revolution kan lave om på den fadæse det har taget at bygge det danske skatte system. selv LA har solgt helt ud for at få en mercedes.
   Det er ligesom i det juridiske system, der er så mange ansat, lige fra højesteret til hende/ham der gør rent på locum på politi gården, at ingen har interesse i at bringe kriminaliteten ned til næsten nul.
   Og sig nu ikke at det ikke kan gøres, Feks, hvis en udvist fik at vide han fik 30-40 år hvis han rejste ind, så stoppede den slags rejser helt.
   Samme med skat, hvis et firma, ligegyldig størelsen, fik en bøde der var stor nok, ville de tænke sig om 2 gange, der er altid nogen der prøver, men man ville nå et maximum som var meget lavt.

 5. Jeg ser meget frem til at der forhåbentlig kommer til at ske nogle ændringer i skattesystemet. Desværre synes jeg ikke at der er sket alverden siden denne artikel.

 6. There’s a potentially helpful solution for people with a slow internet connection. If when you stream audio it pauses and starts again, the solution is to first download it, and then you can play it from your desktop. Many people on the user showcase post on soundcloud. You can download songs from soundcloud using something like this soundcloud to mp3 Just paste in the URL of the soundcloud song. And you get a mp3 download. When it downloads to your PC, you can play it on your PC at full speed and there will be no stopping and starting. This one is for soundcloud, there are likely other ones for different services. A slow “dialup” internet connection can download an mp3 song in about 3 minutes, and you can be doing other things on the internet while it downloads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *