Coloplastejer nu som landets næstrigeste – god for mere end 70 mia. kr.

Der er penge i stomiposer, katetre, plastre og udstyr til kikkertoperationer i hospitalssektoren. Masser af milliarder.

De to børsnoterede selskaber Coloplast med domicil i Humlebæk i Nordsjælland og Ambu med base i Ballerup har kanoniseret Niels Peter Louis-Hansen fra Vedbæk op blandt de absolut rigeste i Danmark. På niveau med Lego-familien.

Pænt over familiedynastierne Holch-Povlsen og Lars Larsen og således klart den næstrigeste i Danmark lige nu.

Begge de to medicoselskaber, Coloplast og Ambu, har i den grad fundet formen på børsen i 2018 med kraftige stigninger. Coloplast er hidtil i år steget med 40 procent, mens Ambu er drønet ind på listen over Danmarks største børsselskaber i C25-indekset med en stigning alene i år på imponerende 120 procent.

Du kan se kursudviklingen i de to selskaber på Euroinvestor her. De to selskaber ligger i disse dage i “all-time high.”

Begge selskaber leverer avanceret udstyr til sundhedssektoren og er således i høj grad afhængige af offentlige penge og at politikerne løbende sætter flere og flere penge af til denne sektor. Der har været bump på vejen for Coloplast igennem årene, dels med skuffelser dels med dyre retssager.

Risikerer der at gå short-spekulation i kursraketterne Coloplast og Ambu?

Men i dag står analytikerne i kø for at hæve kursmålene på disse to selskaber. Coloplast har således foretaget nogle bemærkelsesværdige hop, både i maj 2018 og nu senest igen i juli 2018. I aktiekredse tales der dog nu om frygten for, at begge de to selskaber skal løbe ind i såkaldte short-handlere, der spekulerer i at kursen vil falde. Det risikerer at lægge en dæmper på festen – i hvert fald på den korte bane.

Da Berlingske Business Magasin vurderede Niels Peter Louis-Hansens værdier i efteråret 2017 endte tallet på en formue på 38,7 mia. kr. Den er siden fordoblet til nu over 70 mia. kr. – hvis man tæller den erhvervsdrivende fond, som Niels Peter Louis-Hansen styrer, med.

Niels Peter Louis-Hansen, der gør alt for at holde sig ude af offentlighedens søgelys, ejer direkte og indirekte store aktieposter i de to gyldne medicoselskaber.

Han sidder på en ejerpost på 15,2 procent i kursraketten Ambu, der lige nu har en børsværdi på 55 mia. kr.

Endnu større er værdierne i det familiekontrollerede Coloplast, der lige nu har en samlet værdi på over 150 mia. kr. Familien har i følge egne oplysninger en ejerandel på samlet 46 procent af aktierne og 69 procent af stemmerne i Coloplast, dels med ejerskab af stemmetunge A-aktier dels med ejerskab af de børsnoterede B-aktier.

Niels Peter Louis-Hansen selv har en direkte, personlig ejerandel på 20,7 procent i Coloplast plus ejerskab af holdingselskab. Derudover sidder den erhvervsdrivende fond, Aage og Johanne Louis-Hansens fond, på en stor ejerpost, og søsteren Benedikte Find har også en væsentlig ejerandel. Derudover har Coloplast-familieoverhovedet lagt en del penge i ejendoms- og opstartselskaber som eksempelvis biotekvirksomheden Virogates

Den nu 71-årige Niels Peter Louis-Hansen har været formand for fonden siden 1980 og siddet som næstformand i det børsnoterede Coloplast siden 1986. Det gør ham til en af de bestyrelsesmedlemmer i de C25-selskaberne med den absolut længste anciennitet.

Derimod har han ingen direkte bestyrelsespost i Ambu.

Coloplast-eventyret er baseret på sygeplejerske Elise Sørensen, en slags patienternes Moder Teresa, som tilbage i 1950’erne fandt på en metode til at afhjælpe søsterens sygdomsproblem ved at opfinde en stomipose.

Elise Sørensen kom i den forbindelse i kontakt med sygeplejerske Johanne Louis-Hansen og ingeniør Aage Louis-Hansen, som etablerede Coloplast i 1957. Det er den virksomhed som i dag har 10.000 ansatte, en børsværdi på over 150 mia. kr. og med sønnen Niels Peter Louis-Hansen som den centrale figur. Aage Louis-Hansen døde tilbage i 1966, mens Johanne Louis-Hansen døde som 93-årig i 2008.

Coloplast-aktien er en stabil aktie med en klart opadgående trend, men det er samtidig også en dyr aktie. Analytikerne over en bred kam – 17 analytikere følger selskabet – har fortsat en overvægt af købsanbefalinger på aktien. Forventninger til omsætning og indtjening er stabile med en organisk vækst i Coloplast på over otte procent for de mest optimistiske analytikere.

Der hviler et tungt ansvar på Niels Peter Louis-Hansen med at få lagt ejer- og familieledelsen på plads årtier ud i fremtiden.

Det er i øvrigt uvist, hvem der står til at efterfølge Niels Peter Louis-Hansen som familiens repræsentant i Coloplast som aktiv ejer- og bestyrelsesrepræsentant. Om der er en tredje og fjerde generation, der har lyst og evner til at påtage sig forpligtelsen. Enten datteren eller senere hans barnebarn.

Eller om det munder ud i en udvikling som i eksempelvis Novo Nordisk og Novozymes, hvor de oprindelige ejerfamilier i dag er helt ude af ledelsen, både i de børsnoterede selskaber og i den store, styrende Novo Nordisk Fond. Set i det perspektiv hviler der et tungt ansvar på Niels Peter Louis-Hansen med at få lagt ejer- og familieledelsen på plads årtier ud i fremtiden.

Som storaktionær og familieoverhoved er det i høj grad også Niels Peter Louis-Hansen, der har det afgørende ord ved sammensætning af bestyrelse og direktion i Coloplast. Foreløbig har han ramt plet med formanden Michael Pram Rasmussen og topchef Lars Rasmussen, der har siddet på deres poster siden henholdsvis 2006 og 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 responses to “Coloplastejer nu som landets næstrigeste – god for mere end 70 mia. kr.

 1. Så Pram Rasmusen er Bulseye ?.
  Utroligt så meget PS ramte ved siden af i Mærsk ?.
  Men Mærsk McKinney bære vel den største del af skylden for at gøre PS til formand.
  PS viste hans mangel på format da Søderberg blev smidt ud, Måske BP er underbeavet siden de gjorde ham til medlem af bestyrelsen.
  Utroligt som folk roser folk der mere eller mindre sidder på et halv monopol.
  Kvinders forfængelihed og folk syddome er en sikker vinder, Eg, stomi poser.
  Man kunne tro at du Jens var i famillie med PS som du altid synes han er det bedste siden skåret rugbrød blev opfundet.

 2. @Per Kristensen
  Nej, jeg kan afkræfte, at jeg er i familie med Pram Rasmussen. Jeg har gjort noget så kedeligt som at kigge på aktiekursen, både i Coloplast og i Mærsk. Og de taler jo deres tydelige sprog. Derfor har vi også mange gange været kritiske over for Pram Rasmussens formandsskab i Mærsk, hvor aktien jo (excl. udbytte) ikke har givet meget afkast de seneste ti år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *