Nogen bør sige BØH til Dansk Folkeparti – og socialdemokraterne?

Stadigt flere og flere virksomheder skriger på arbejdskraft. Kvalificerede, ledige hænder er ved at blive en mangelvare, en knap faktor. I værste fald truer manglen på arbejdskraft med at sætte det opsving, der kører, i stå, inden det for alvor er kommet op i omdrejninger.

Hvad er det, der er så frygteligt ved at hente arbejdsomme hænder i udlandet? Tænk om man kunne se det som en berigelse og ikke som en farefuld byrde.

Nogen bør tage mod til sig og sige BØH til Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Og nej, vi skal ikke være naive og blot åbne op. Der skal stilles krav. Et arbejdsvisum skal ikke bare være noget man trækker i en automat, sådan er det ingen steder i verden.

Men i en stille stund kunne man ønske sig, at kappestriden på Christiansborg med Dansk Folkeparti i front, skarpt forfulgt af Socialdemokratiet, om at skærpe og skærpe og skærpe blev afløst af fornuftens stemme. Ikke frygtens stemme, men fornuftens stemme.

Senest er der kommet et opråb fra IT-opstartsvirksomheder i København, som beskrevet i Berlingske Business onsdag – læs artikel her. Typisk små virksomheder, og typisk virksomheder, der har brug for specialister inden for deres felt. Mange af disse specialister findes ikke i Danmark.

»Adgangen til talenter er helt klart det mest vanskelige ved at have base i København,« siger således Jeppe Rindom, medstifter af IT-virksomheden Pleo. Han og andre opstartsvirksomheder fortæller om det bureaukratiske bjerg, der skal bestiges, når der skal hentes arbejdskraft i udlandet, og i særlig grad uden for EU.

I dag er adgangsbilletten en årsløn på mindst 417.793,60 kr. – ca. 35.000 kr. om måneden alt inclusive – efter den såkaldte beløbsordning. Den ser DF gerne hævet til 500.000 kr. Herfra er frygten, at Danmark risikerer at blive oversvømmet af udlændinge.

Også Socialdemokratiet er tilhænger af høje barrierer for udenlandsk arbejdskraft. Af frygt for at udenlandsk arbejdskraft vil føre til social dumping, ikke mindst på løndelen.

Han (erhvervsminister Brian Mikkelsen) burde samle en lille, men bredspektret kreds af politikere fra Christiansborg og tage på virksomhedsbesøg i den virkelige verden. Der hvor væksten skabes og arbejdspladserne er. Faren er selvfølgelig, at det vil kunne resultere i en aha-oplevelse.

Regeringen er derimod enig med dansk erhvervsliv om, at denne grænse skal sættes ned. Samtidig klages der fra iværksættervirksomhederne over, at bureaukritiet og ventetider ved at hente arbejdskraft uden for EU er en væsentlig hindring.

Både opstartsvirksomhederne og dansk erhvervsliv generelt bør selvfølgelig forstå, at løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold. og at der nødvendigvis må være en grad af bureaukrati for at få arbejds- og opholdstilladelse. Sådan er det alle steder i verden, ikke mindst i USA, som ofte fremhæves som en slaraffenland for import af arbejdskraft.

Helt galt er det dog, hvis »papirarbejdet« bliver så uoverstigeligt, at det reelt er en måde at lukke grænserne på. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (kons) siger, at han ikke har kendt til de lange ventetider ved at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Derfor vil han nu undersøge, om og i givet fald hvordan det kan gøres bedre.

Forinden burde han samle en lille, men bredspektret kreds af politikere fra Christiansborg og tage på virksomhedsbesøg i den virkelige verden. Der hvor væksten skabes og arbejdspladserne er.

Faren er selvfølgelig, at det vil kunne resultere i en aha-oplevelse.

Ideelt ville det være, hvis debatten om arbejdskraft ude fra kunne adskilles fra debatten om den uforsonlige flygtningedebat. Det er ikke to sider af samme sag.

Nogen bør tage mod til sig og sige BØH til Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

11 responses to “Nogen bør sige BØH til Dansk Folkeparti – og socialdemokraterne?

 1. Problemet er jo, at virksomhederne gerne vil have arbejdskraften ind – og gerne mere end de kan bruge, men den dag det går nedad for økonomien, er det ikke deres problem. Og nedad vil det jo gå, vi behøver ikke gå mere end 10 år tilbage, for at finde scenariet. De må lære at bruge den arbejdskraft, der er.

  1. Nej, problemet er hverken om der kommer et hav af udlændinge ind HVIS DE BARE FORSØRGER SIG SELV, det er ikke et problem at der sker “løndumpning” i fagforeningslingo, det er ikke et problem at det bliver billigere at være dansker og at Danmark bliver mere konkurrencedygtigt, det er ikke et problem at der kommer flere lavtlønsjob, lavkvalifikationsjom mv. som kan hjælpe folk på renden af arbejdsmarkedet ind, det er ikke et problem at Über agtige services kommer ind (hvis der betales skat og der ikke svindles med overførselsindkomster)….

   Det der er et problem i Danmark er at da Anker Jørgensen blev statsminister i 1972 var der 850000 industriarbejdere i Danmark til at forsørge 300000 offentligt ansatte og idag er der 300000 industriarbejdere til at forsørge 850000 offentligt ansatte.

   Problemet i Danmark er at DF og venstrefløjen render efter stemmer fra offentligt ansatte og eksempelvis bygningshåndværker/taxachauffør segmentet der ikke bliver fyret når omkostningerne i Danmark bliver for høje, og at de der mister jobbet til en polak i Polen, med polske omkostninger er industrisnedkeren, slagteren, smeden, maskinarbejderen, og at det samtidig er dem der skal slæbe pengene hjem til landet. En induistriarbejder er ca. 4 gange så meget værd for landet som en offentligt ansat, men deres løn er oftest lavere.

   1. Sikke noget vrøvl Jan.
    Priserne vil ikke blive sat så meget som 1 eneste krone ned ved brug af importeret arbejdskraft……det større overskud går alene til aktionærerne…..se på historien !

    Din antiparti mod den off sektor, vidner blot om en udtalt egoisme…..og et ønske om totalt forskningsbaseret samfund.
    Også her viset emperien at DET ikke er billigere for hverken borger eller samfund – eller effiktivitet…..der er blot nogle aktionærer som tjener på samfundets nødvendige infrastruktur…..i stedet for at den kan “hvile” i sig selv.

 2. Overvejende enig.
  Vi kan slet ikke finde it-folk og flytter derfor arbejdet til Indien. Dermed går DK glip af skattebetaling for denne lønindtægt.
  Besparelsen ved at flytte arbejdet er ikke ret stor fordi vi stadig skal drive det fra DK, så årsagen er primært manglen på arbejdskraft.

 3. Der er en erkendelse, som aldrig har índfundet sig hos private erhvervsledere, og det er, at et land som Danmark fundamentalt har en beghrænset kapacitet over hele linien, det være sig særlige talenter, såvel som ufaglærte industriarbejdere. Vi har, ligeså længe jeg kan huske, været vidner til en klagesang over dette, i tonelejet “Så gør dog noget!”, som i virkeligheden dækker over den kendsgerning, at man ikke VIL forstå, at alt ikke drejer sig om erhvervslivet. Vi står alle med et samfund, som det er i vor interesse fungerer, men det er jo en kendt sag, at erhvervslivet ikke deler denne interesse. For erhvervslivet er al snak om et samfund den rene kommunisme, og det forhold, at samfundet, på grund af den af erhvervslivet iværksatte indvandring er ved at gå op i limningen, er erhvervsfolk da fløjtende ligeglade med. Men nu er landet tilfældigvis et demokrati, og gode mennesker har sat Dansk Folkeparti på tinge, og på grund af deres indsats, synes Det Kongeligt oktrojerede Socialdemokrati at nå til den indsigt, at kan man ikke slå DF, så kan man gøre fælles sag med dem. Regeringen er karakteriseret ved, i stilhed at sympatisere stærkt med erhverveslivet, og at foretage mange træk i dettes interesse, uden at dette omtales. At vi har en korrupt statsminister, er vist blevet gradvist mere klart for flere.

 4. Er problemet ikke i virkeligheden at de firmaer der efterlyser IT”-eksperter ikke vil betale det IT-“eksperter” forventer at få for deres arbejde, og ikke nok med det bliver mange af disse IT-“eksperter” snydt når de skal finde noget at bo i, i de tilfælde er der flere såkaldte seriøse IT-firmaer som tjener fedt på returkommison fra grådige udlejere (som i mange tilfælde er ejere af “seriøse” IT-firmaer)

 5. Det er mærkeligt at Jens che. Hansen ikke har forstået det endnu. Den borgerlige regering skal da bare blive ved med at tage flere udlændinge ind i stedet for at uddanne på den danske befolkning. Almindelige mennesker med lavtlønsjob har jo set i alle de år de borgerlige har siddet ved magten hvordan efteruddannelse og faglærte uddannelser er blevet forringet – tekniske skoler er blevet beskåret og forringet – arbejdsløshedsunderstøttelse er forringet, sygedagpenge er blevet beskåret. Vi som selvstændige får at vide vi at vi bare kan hyre en fra Østeuropa frem for en dansker. Sidst der var valg stemte hele Sønderjylland på dansk Folkeparti. Næste gang der bliver valg stemmer hele Jylland, Fyn og Vestsjælland på DF. Så kan De små mænd fra venstre, LA og radikale tage deres skattelettelser og åbne grænser og stikket vis sted hen – godt valg

 6. Hvis hele Jylland, Fyn og Vestsjælland stemmer på DF. Tror du så de vil have regeringsmagten ?

 7. Og læserne burde sige “buhh” til de journalister der kritikløst går arbejdsgivernes ærinde, uden at anlægge en helhedsorienteret samfundsvinkel.

  De forskellige Greencardordninger vi har haft, er blevet misbrugt som løftestang for fattigdomsimmigrationen. Arbejdskraftmangel har altid været et midlertidigt fænomen, og vil i stigende grad være det, da teknologien snart vil gøre mange fag overflødige. Når arbejdskraftmangel igen bliver afløst af arbejdsløshed (det vil ske), vil mange af de importerede medarbejdere blive her i landet som arbejdsløse, og samfundet vil hænge på sociale udgifter til dem og deres familier.

  Årtiers erfaringer med arbejdskraftimport viser ingen økonomisk samfundsgevinst. Derimod vil uddannelse af de potentielle resourcer vi allerede har, give gevinst.

 8. I det firma jeg arbejder for, søger vi konstant ingenører, det er primært fordi en del holder op, efter at chefklovnen i Tyskland besluttede at ændre en del goder, så som rejse på buissnes class, når flyvetid var over 5 timer.
  Overklovnen har nu for 3 gang på 10 måneder ændret regel igen, til at vi nu må flyve buissness hvis billet koster under 3000 Euro, det betyder i praksis at skal man til feks. New York kan man flyve buissnes, men man til Mexico el. Argentina, skal flyve halv monkey.
  Industrien mangler kun folk fordi, en elendig ledelse søger for at mangle folk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *