Av-av, buler og skrammer i Jyske Bank-imaget

Den erfarne bankchef, Jyske Banks Anders Dam, er fanget i sin helt egen catch 22. Uanset hvad han gør med sin ejerpost i Nørresundby-banken Nordjyske Bank, står han til at få buler og skrammer i det ellers stærke Jyske bank-image.

Vennekredsen hos de mange lokalbanker udvides næppe efter kampen i det nordjyske, hvor Nordjyske Banks selvstændighed snart er en saga blot.

Mere interessant bliver det, hvad dette Jyske Bank opkøb får af betydning for styrkeforholdet mellem Jyske Bank og hovedkonkurrenten Nykredit

Mest interessante i det opgør er dog ikke, hvad der foregår i Nørresundby og omegn – og mon ikke resultatet bliver, at Nordjyske Bank til syvende og sidst indlemmes i Jyske Bank, selv om Nordjyske Banks bestyrelse er stærkt utilfreds og opfatter Anders Dams overtagelsesforsøg som fjendtligt.

Mere interessant bliver det, hvad dette Jyske Bank opkøb får af betydning for styrkeforholdet mellem Jyske Bank og hovedkonkurrenten Nykredit med dets realkreditselskab Totalkredit. Disse to finanshuse er de to agreste modstandere i den danske finanssektor lige nu. De fisker begge to i den samme dam.

Nordjyske Bank sender i dag sine realkreditkunder i armene på Totalkredit og får et kontant kickback beløb tilbage. Det bliver der snart sat en stopper for, eftersom Jyske Bank har sit eget realkreditselskab BRFkredit.

Set fra Nykredit-topchefen Michael Rasmussens hjørnekontor ved Kalvebod Brygge i København er det foruroligende, at en af hans leverandører til realkreditselskabet Totalkredit falder fra. Nykredit er uhyre sårbar på distributionsflanken og afhængig af det tætte samarbejde med landets omkring 70 lokal- og regionalbanker, som skal sende realkreditkunder Michael Rasmussens vej.

Skrækscenariet for Michael Rasmussen er, at den store Sydbank med domicil i Aabenraa finder sammen med Jyske Bank. Det vil i den grad sætte Nykredit tilbage. Der har tidligere været mange rygter om flirt mellem Anders Dam og Sydbanks Karen Frøsig, men meget tyder på, at Sydbank i dag er stærkt forankret i Totalkreditsamarbejdet med Nykredit.

Jyske Bank har foreløbig lagt et overtagelsestilbud på Nordjyske Bank, som værdisætter Nørresundby-banken til 3,1 mia. kr. Det står selvfølgelig Michael Rasmussen frit for at byde over, overtage banken i Nørresundby og dermed beskytte sin markedsandel. Det vil dog næppe ske.

Problemet er bare, at Jyske Bank altid har sat en ære i aldrig at optræde fjendtligt og aggressiv over for lokalbankerne. Den dyd er nu taget.

Det vil blive opfattet som fjendtligt af de mange lokalbanker, som Nykredit er så afhængige af. Disse lokalbanker kæmper alle for og værner om deres selvstændighed. Michael Rasmussen vil kunne bruge Jyske Banks fremfærd i Nørresundby som skræk og advarsel over for sine Totalkredit-alliancepartnere.

Anders Dam har forsøgt at forsvare sin ageren i det nordjyske med, at han oprindeligt blev inviteret inden for i Nordjyske Bank, at der ikke er tale om en fjendtlig handling. Det har Anders Dam da heller ikke helt uret i.

Jyske Bank kom nemlig til at sidde på en aktiepost i Nordjyske Bank, da Anders Dam for nogle år siden var med til at forsvare Nordjyske Bank mod andre rivaler i Nordjylland. Jyske Bank garanterede i den forbindelse for en kapitaludvidelse. Det lykkedes dog ikke at sælge så mange aktier som ønsket, og pludselig sad Anders Dam (ufrivilligt må man tro) med en aktiepost i Nordjyske Bank.

Den aktiepost på 38 procent har han i flere år forsøgt at sælge, uden held. Derfor giver det mening – set fra Silkeborg – at lægge et bud og overtage hele banken i Nørresundby.

Problemet er bare, at Jyske Bank altid har sat en ære i aldrig at optræde fjendtligt og aggressiv over for lokalbankerne.

Den dyd er nu taget.

5 responses to “Av-av, buler og skrammer i Jyske Bank-imaget

 1. Jeg kan slet ikke få øje på det fjendtlige fra Jyske Banks side, som I prøver at overbevise os, læserne, om.

 2. – NÅ ! – det var ellers OK, at Jyske Bank skulle hjælpe Nordjyske Bank med aktiesalg og garanti for salg – da havde N ikke venner nok , så Jyske måtte købe næsten 40% af aktieudvidelsen. Nordjyske har ikke siden kunnet hjælpe med at få de 40% afsat. Ærlig talt – hvad bør Jyske gøre med sine 40% ?, nogle mener åbenbart at aktierne skal ligge stille som en anden Fond som 1705 , men den går ikke i længden. Bliv købt eller skaf overbud og tænk- pludselig kommer gamle citater i spil. Jyske Bank må heller ikke skifte standpunkt
  er det ikke det vi førhen har kaldt “beton” som betonsocialisme der ikke ville ændre sig – i gamle dage ( ikke S nu ) Økonomi og virksomheder er vanskelig at drive på folkets og på Facebook’s grundlag- derfor tak til Anders Dam for at drive Jyske bank proffessionelt – uden skelen til hvad B.dk og F.dk og lign. mener

 3. @Karsten Lorenz og Kjeld Søgaard
  Gode input. Nu er det ikke mig eller Berlingske, der kalder det fjendtligt. Det gør formanden i Nordjyske Bank. Og så kan man spørge fjendtligt over for hvem. Fjendtligt måske over for bestyrelsen, som mister sine ben og banken sin selvstændighed, men ikke fjendtligt over for aktionærerne, der får overkurs. Det er den debat vi har haft i mange år.
  Mht Jyske Bank har banken igennem sin 50 årige historie igen og igen understreget, at den aldrig ville gøre noget fjendtligt. Jyske bank kan gøre hvad de vil, men har nok mistet venner blandt små og mellemstore. Derfor er det et afgørende strategiskifte i Silkeborg

 4. Da Nordjyske Bank for år tilbage udvidede aktiekapitalen, burde bestyrelsen og den øvrige ledelse have regnet på, om den øgede aktiekapital kunne forrentes lige så godt, som den tidligere og noget mindre aktiekapital. Hvis den øgede aktiekapital ikke kan forrentes godt nok, har både Nordjyske Bank og Jyske Bank problemer med at afhænde de nye aktier. Her skal der også tages hensyn til, at Nordjyske Bank har en vis mængde landbrugskunder, hvor mulighederne for tab kan gå både op og ned.
  Kan bestyrelsen i Nordjyske Bank ikke finde koden til at fastholde og forøge egenkapitalforrentningen (man har nu haft flere år til det), må bestyrelsen overlade til andre at styrke egenkapitalens forretning. Her er der flere muligheder, f.eks. at vælge en ny bestyrelse. Men den helt oplagte er naturligvis at fusionere med en bank, der forsat evner at fastholde og forøge forrentningen af egenkapitalen, bl.a. gennem gennemtænkte besparelser.
  Derfor er fusion med en anden og måske mere driftig bank, herunder Jyske Bank, en oplagt mulighed. Mange lokalbanker vil i fremtiden bl.a. på grund af mulige stordriftsfordele blive fusioneret med andre og formentlig større banker. Jyske Bank var oprindelig selv en mindre lokalbank, der åbenbart så hvordan den kunne vokse og drive fornuftige bankforretninger. Men det burde bestyrelsen og ledelsen i Nordjyske Bank have taget højde for helt fra begyndelsen.
  Konkurrence er en nødvendighed også for banker. Det kommer både kunder og aktionærer til gavn.

 5. Nu kan jeg berolige jer alle med, at Bankernes image er der ingen der bekymrer sig om. Og da slet ikke bankerne.

  Bankerne kan faktisk slet ikke gøre noget der er så dumt eller ulovligt , at kunderne og skatteyderne slipper for at betale regningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *