Hovsa, er det Danske Banks nye formand?

Puslespillet om dette års sammensætning af bestyrelserne i de store danske virksomheder er lagt til rette forlængst. Hvem kommer ind, hvem glider ud, og hvem er fremtidens formandsstjerner?

Godt nok sendes indkaldelsen til årets generalforsamlinger ud i disse uger, hvor der konkret sættes navne på, men afsøgningen og beslutningen er taget tilbage i 2017 efter en ofte lang proces. I denne uge blev der sat navne på de udskiftninger, der officielt skal vedtages på Danske Banks generalforsamling i Tivoli Congress Center den 15. marts. Se indkaldelse til generalforsamling her.

Med et nyt interessant navn på listen, nemlig erhvervsmanden og fuldtidsarbejdende bestyrelsesmedlem Jens Due Olsen. Set ude fra ligner han den kommende formand i Danske Bank – et af de mest prestigefyldte formandsjob i Danmark med et honorar på 2,3 mio. kr. Hvis han vel og mærke består de næste et-to års »prøvetid« i Danske Bank-bestyrelsen.

Han (Jens Due Olsen) var udset til at blive formand i PFA, men gled så pludseligt ud igen i 2017. Måske fordi han på det tidspunkt var blevet pin-pointet som ny formandskandidat i Danske Bank.

Foreløbig er det blot oplyst, at Due Olsen foreslåes valgt ind i Danske Bank-bestyrelsen. Men på hvilken post? Der er således et næstformandssæde ledigt, eftersom den nuværende næstformand Urban Bäckström glider ud. Det er et godt gæt, at den 54-årige Due Olsen lander på den næstformandspost enten allerede i år eller i hvert fald næste år. Og så er vejen banet.

Den nuværende formand Ole Andersen, 61 år, må forventes at forblive på posten et par år endnu. Han kom til i 2011 efter voldsom tumult øverst oppe i Danske Bank-hierarkiet. Finanskrisen var hård ved Danske Bank-toppen.

Kapitalfondsmanden Ole Andersen kom ind i Danske Bank-bestyrelsen i 2010, først på året i 2011 blev han næstformand, og inden året var omme var han endt på formandsposten efter drama på drama i Danske Bank. Siden er det kun gået een vej for Ole Andersen & Co., og Danske Bank står i dag som en af Nordens absolut stærkeste og mest solide banker.

Jens Due Olsen har den rette profil til formandsjobbet. Tidligere finansmand i store danske virksomheder, erfaring med køb og salg af virksomheder, og de senere år med en række formandsposter i porteføljen. Formand i Nilfisk, NKT, KMD, Bladt Industries og han har også den klassiske con-amore post som bestyrelsesmedlem i forlaget Gyldendal.

Interessant er det i øvrigt, at Jens Due Olsen havde et pudsigt mellemspil i PFA Pension. Han kom ind i PFA-bestyrelsen i 2016, og var udset til at blive formand, men gled så pludseligt ud igen i 2017. Måske fordi han på det tidspunkt var blevet pin-pointet som ny formandskandidat i Danske Bank.

Mest drama synes der at være om besættelsen af formandsposten i SAS

Blandt de andre store danske virksomheder har Novo Nordisk for nylig sat navn på sin nye formand, nemlig den norske oliemand Helge Lund. Derimod tyder intet på et formandsskifte i den succesfulde transportvirksomhed DSV foreløbig.

Den 72-årige formand Kurt Larsen, stadig frisk som havørn, har endnu ikke bragt en naturlig arvtager til sin post i stilling. Foreløbig fortsætter han som formand og den øvrige bestyrelse uændret, når DSV afholder generalforsamling den 8. marts. Svært at se en oplagt formandskandidat i den nuværende DSV-bestyrelse. Se indkaldelse til generalforsamling her.

Mest drama synes der at være om besættelsen af formandsposten i SAS, hvor formanden Fritz Schur forlader bestyrelsen. SAS-ejerne, de tre nordiske lande, har søgt efter en formand i nu et år.

Foreløbig uden held, og derfor måtte den planlagte generalforsamling i marts udsættes til april – se SAS-meddelelse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *