Pandora-chefen Anders Colding Friis lever på lånt tid

Pandora-ledelsen forsøger at lappe på mistilliden i børsmarkedet ved at ofre finanschefen. I øvrigt få dage før en vigtig kapitalmarkedsdag og et par uger før aflæggelse af årsregnskabet. Det er ikke bare mystisk, det vidner om panik.

At pege fingre af finanschefen fjerner selvfølgelig ikke ansvaret fra topchefens egne skuldre. Ligesom det nu også i høj grad er et bestyrelsesanliggende. Anders Colding Friis har siddet i Pandora-stolen i lige knap tre år, og lige siden den tidligere tobaksdirektør kom til Pandora har han haft et særdeles anstrengt forhold til børsmarkedet, i særlig grad de seneste et-to år.

Problemet er bare, at Pandora og Colding Friis pinedød skal leve med det børsmarked og dets ageren, hvad enten han vil det eller ej.

Det store forkromede spørgsmål er selvfølgelig, om Pandora-bestyrelsen med formand Peder Tuborgh i spidsen fortsat har en urokkelig tillid til Anders Colding Friis. Og en urokkelig tro på, at Friis, som har ansvaret for den mistillid, der – berettiget eller ej – er opstået mellem børsmarkedet og Pandora-ledelsen, også er den rigtige til at få genskabt den afgørende tillid.

Foreløbig er det uvist, hvad der foregår internt i Pandora-bestyelsen, når døren er lukket. En bestyrelse bakker selvfølgelig sin topchef op – lige indtil bestyrelsen ikke længere bakker sin topchef op. På den måde er der ingen forskel på business-verdenen og fodboldverdenen.

Ingen tvivl om, at Anders Colding Friis næppe har store tanker om hverken børsmarkedet eller medierne. Problemet er bare, at Pandora og Colding Friis pinedød skal leve med det børsmarked og dets ageren, hvad enten han vil det eller ej.

Noget tyder på, at Pandora i dag handles med en stor mistillidsrabat. Den rabat hænger på topchefens skuldre.

Arrogancen fra Pandora-domicilet nåede nye højder, da Colding Friis i december kom med denne ætsende og ganske klare kommentar til nyhedsmediet Bloomberg:

“Det er ikke mit job at vurdere, om markedet har misforstået os eller ej.” Det har han ikke uret i, Pandora-chefen skal selvfølgelig ikke forsøge at styre aktiekursen, men det er altså Pandoras ansvar, at den løbende dialog mellem et børsselskab og markedet har en sådan karakter, at der er tillid til, at den rigtige aktiekurs kan fastsættes.

Noget tyder på, at Pandora i dag handles med en stor mistillidsrabat. Den rabat hænger på topchefens skuldre.

Pandora-aktien ligger på nogenlunde samme niveau som for tre år siden. Colding Friis har således ikke skabt værdier til aktionærerne, mens de generelle aktieindeks er braget i vejret.

Det paradoksale er, at Pandora ikke på nogen måde er i økonomisk krise. Selskabet har siden børsnoteringen tilbage i 2010 erobret en markant placering på verdensmarkedet. Væksten er god, indtjeningen stærk, cash-flow og soliditet med en størrelse, der giver finansielle muskler til fortsat vækst.

Pandora er et væksteventyr. Fra en omsætning i 2007 på 1,5 mia. kr. til nu en omsætning på 22 mia. kr. (2017)

Skjules kan det dog ikke, at Pandora har svært ved at få mere volumen på de forretningsområder uden for det charms-armbånd, som mere eller mindre har defineret og skabt virksomheden.

I strategiplanen 2022 er målsætningen, at markedsområderne ringe, ørenringe og halskæder skal vokse med 50 procent, og at eStore forretningen skal stå for 15 procent af den samlede omsætning. Samtidig med, at Pandora vil sætte turbo på åbningen af konceptbutikker og bruger 2,5 mia. kr. om året i marketingomkostninger.

Den fremtidsstrategi lyder fin og god, men hvis Pandora ikke får genetableret den afgørende tillid i 2018, er det næppe Anders Colding Friis, der skal føre Pandora ud på denne rejse frem mod 2022. Kapitalmarkedsdagen på tirsdag den 16. januar vil give et første fingerpeg, om der er en berettiget forhåbning om, at Anders Colding Friis selv formår at reparere på den tyndslidte tillid med børsmarkedet.

Foreløbig er indtrykket, at Anders Colding Friis lever på lånt tid i Pandora.

 

3 responses to “Pandora-chefen Anders Colding Friis lever på lånt tid

  1. Gennem hele 2017 har selskabet været under belejring af short-fonde, som har gentaget de samme 3-5 “mistænkeligheder” ved selskabets resultater og udsigter. Mistankerne er sådan set afvist ved såvel Q2 som Q3 regnskab, men det er alligevel lykkedes at fastholde budskaberne. Analytikerne har været uskarpe og presse og bloggere reduceret til mikrofonholdere, som var ude af stand til at se gennem røgen. MEN, når nu man ved at en enhver mikroskopisk afvigelse fra guidance vil blive udnyttet grotesk, så er man som topleder der kommer med de udmeldinger og signaler der blev givet i november og december ikke kun 100% sikker på at man rammer – man er 120% sikker. Aktionærerne betaler mangefold og har betalt for de samme fake news over flere omgange, men jeg har nu forståelse for den manglende tillid til ledelsen. Colding Friis og Tuborgh har begge vist ekstremt dårlig dømmekraft ved ikke at forstå vigtigheden og derfor bør de begge forlade selskabet hurtigst muligt.

    1. Pandora faller på aktiemarknaden utan att ledningen agerar, återigen är det de små aktiesparare som fåt ta smällen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *