Første store prøvelse for Novo Nordisks Lars Fruergaard

Novo Nordisk ved topchefen Lars Fruergaard Jørgensen er kommet skævt ind på Novo Nordisks første, store opkøbsforsøg i nyere tid. Det kan betyde, at der skal endnu et antal milliarder kroner på bordet, eller at Novo Nordisk for alvor skal til at spille hard-ball.

Fejler det og mislykkes opkøbet vil det være en alvorlig bet for Lars Fruergaard, som overtog topchefposten i Novo Nordisk efter Lars Rebien Sørensen for et år siden. Om opkøbsforsøget ligefrem er en markant ændret strategiprofil med et meget mere angrebsivrigt Novo Nordisk er endnu for tidligt at konkludere.

Foreløbig opfattes buddet fra Novo Nordisk på den belgiske biotekvirksomhed Ablynx (blødermedicin) som et fjendtligt overtagelsesforsøg. Fjendtligt fordi Novo Nordisk ikke kan komme i forhandlinger med bestyrelsen. Fjendtlige overtagelsesforsøg er i dag mere sjældne end tidligere, eftersom en fjendtlig overtagelse efterfølgende kan være svær at integrere. Det er bøvl fra starten.

Set i det lys risikerer Ablynx-bestyrelsen oven i købet at blive erstatningsansvarlige, hvis de således ødelægger værdier for Ablynx-aktionærerne.

Mens buddet – læs Novo Nordisks tilbud her – til en samlet værdi på næsten 20 mia. kr. opfattes fjendtligt fra bestyrelsens side, antyder overprisen på 66 procent, at det ikke nødvendigvis er fjendtligt set fra Ablynx-aktionærernes side. Aktionærerne er i hvert fald blevet markant rigere med buddet fra Novo Nordisk, og falder det tilbud bort, så er risikoen, at Ablynx-aktien igen falder tilbage med et tab for aktionærerne til følge.

Set i det lys risikerer Ablynx-bestyrelsen oven i købet at blive erstatningsansvarlige, hvis de således ødelægger værdier for Ablynx-aktionærerne.

Nu går der således et større psykologisk spil i gang. Bestyrelsen i Ablynx skal over for sine aktionærer godtgøre, at prisen på 20 mia. kr. langt fra er den rigtige pris for Ablynx. Bestyrelsen i Ablynx har dog foreløbig ikke klart sagt, om det er prisen, der er noget galt med eller om Ablynx bare vil forsvare sin selvstændighed for enhver pris. Ejerskabet er ganske spredt.

Set ude fra synes Novo Nordisk at være kommet skidt fra start. Novo Nordisk kom med sit første bud den 7. december. Det blev afvist. Herefter blev buddet den 22. december forhøjet til de nuværende knap 20 mia. kr. Begge gange blev det afvist af Ablynx, som end ikke ville forhandle.

Nu går Novo Nordisk så i offentligheden med buddet, og det lægger et stort pres på Ablynx-bestyrelsen. Falder forsøget fra Novo Nordisk til jorden, må også prisen på Ablynx-aktien forventes at falde tilbage, og det er en stor udfordring for Ablynx-bestyrelsen.

Noget kunne således tyde på, at Novo Nordisk ved at hæve prisen endnu mere end den nuværende overpris på 66 procent skal forsøge at spille Ablynx-bestyrelsen ud mod Ablynx-aktionærerne. Det er et svært og farligt spil. Spørgsmålet er nemlig, om Ablynx kæmper en ærlig kamp for Ablynx-aktionærerne eller om bestyrelsen kæmper en indædt kamp for ikke at miste deres bestyrelsesposter i Ablynx.

Endnu sværere er situationen for direktionen i Ablynx. Skal topledelsen nemlig være loyal over for de nuværende ejere (altså bestyrelsen), eller loyal over for de (måske) kommende ejere.

Det særlige ved dette drama er tillige, at Ablynx og Novo Nordisk i forvejen har et samarbejde, hvor Novo Nordisk betaler partnerskabsbeløb til Ablynx. Det er uvidst, om der kan være andre købere på banen.

Det må forventes, at Novo Nordisk vil hæve sit bud endnu mere – for at lægge pres på – eller kommer i dialog ved at indikere en højere pris

Beløbet på de 20 mia. kr. er et greb i lommen for Novo Nordisk, som har et årligt cash-flow fra driften på 40 mia. kr. (2016) – se regnskab. Ablynx er en klassisk biotekvirksomhed med underskud og med løbende behov for kapital. Novo Nordisk er dog sulten efter at få skabt noget mere kapow i sideforretningen med blødermedicin – NovoSeven.

Det må forventes, at Novo Nordisk vil hæve sit bud endnu mere – for at lægge pres på – eller kommer i dialog ved at indikere en højere pris. Og dermed kan Novo Nordisk ende op med at betale en overpris på 100 procent – dobbelt op i forhold til, hvad børsmarkedet hidtil har vurderet Ablynx og dens knap 500 medarbejdere til.

Det viser med al tydelighed, at mange af de store (gamle) medicinalvirksomheder som eksempelvis Novo Nordisk har svært ved selv at få nye produkter ud af pipelinen. Men det viser også, at børsmarkedet har meget svært ved at prisfastsætte biotekselskaber.

Biotekselskaber er i vid udstrækning et enten-eller. Enten har biotekselskabet en virkelig block-buster (en sællert) liggende i pipelinen og ellers skuffer disse biotekselskaber og kommer aldrig ud over rampen.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *