Hvem har ret Genmab-boss eller børsen?

Han er en af de få, der tør tale aktiemarkedet midt i mod. En åbenmundet topchef, som siger, hvad han mener og klart giver udtryk for, at børsfolket ikke fatter Genmab-eventyret.

Navnet er Jan van de Winkel. Hollandsk af fødsel og ukronet konge i det danske biotek- og medicinalselskab Genmab. Skal man hæfte en prislap på ham, er det den nette sum på lige knap 75 mia. kr. Nuvel, måske en lidt poppet måde at værdiansætte en enkelt topchef på. De 75 mia. kr. repræsenterer børsværdien på Genmab.

Jan van de Winkel alene bærer ikke alle disse værdier på sine skuldre, men Genmab-direktøren er den topchef, der ville koste allermest på aktiekursen, hvis han fik den berømte tagsten i hovedet i morgen eller selv forlod selskabet. Det ville i så fald føre til et voldsomt kursdyk på Genmab-aktien.

Hvem udfordrer i grunden Genmab-topchefen? Hvem tør sige ham i mod?

Det er ikke mindst tilliden til personen Jan van de Winkel, der har fået investorerne til at stå på nakken af hinanden for at komme på Genmab-rejsen efter konkurstruslen for nu en del år siden.

Selskabet, bestyrelsen og aktionærerne kan prise sig lykkelig for at have en type som van de Winkel som styrmand i opgangstider. Men hans position i selskabet er samtidig også så stærk, at han i nedgangstider vil kunne blive en klods om benet.

Han har været med i Genmab siden etableringen i 2000, først som forskningschef, fra 2010 som adm. direktør. Hans magt i Genmab synes uindskrænket. Bestyrelsen er skiftet nogle gange siden stiftelsen for mange år siden, og der er ikke enkeltstående storaktionærer. Så hvem udfordrer i grunden Genmab-topchefen? Hvem tør sige ham i mod?

Det bestyrelsesmedlem med den længste anciennitet i Genmab hedder Mats Gunnar Petterson og han har blot været med siden 2013. I selskaber som Genmab med en spredt ejerkreds uden egentlige aktive storaktionærer vil det i vid udstrækning være tale om selvsupplerende bestyrelser.

Jan van de Winkel er på det seneste kommet på kant med børsmarkedet. Efter en mangedobling af aktiekursen er Genmab-aktien stået stille i 2017 – læs om aktiens udvikling her. Normalt er det et absolut no-go for tocphefer at korrigere opfattelsen af sin egen aktie. Det er ikke troværdigt og kan i værste fald blive opfattet som utidig og manipulerende indblanding i kursfastsættelsen.

Det bekymrer dog ikke Genmab-topchefen. Børsmarkedet fatter, i følge ham, ikke en virksomhed som Genmab og prisfastsætter derfor aktien alt for lavt.

Til dagbladet Børsen siger van de Winkel, at han forsøger at tage aktieanalytikerne i skole. »Jeg gør det hele tiden, men de hører ikke efter. Havde de lyttet til vores prognoser for Darzalex (Genmabs blockbuster-produkt, red.), så havde de ikke været i denne situation.« Det hører med, at Jan van de Winkel selv har en stor aktiepost i Genmab.

Hvis Jan van de Winkel har ret – nemlig at Genmab-aktien er voldsomt undervurderet – burde det få købere til hele Genmab-selskabet frem på banen. Der er da også mange opkøbsrygter om Genmab, men foreløbig er det altså blevet ved rygterne.

Historien viser, at særligt egnede topchefer er guld værd for virksomheder. Men historien viser også, at topchefer med uindskrænket magt risikerer at stirre sig blind på egen ufejlbarlighed.

I denne weekend er der en af de helt store konferencer i Atlanta, USA (American Society of Hematology,) hvor Genmab får mulighed for at overbevise den verden om selskabets lysende fremtid på kræftområdet. Lykkes den præsentation som van de Winkel ser Genmab, jamen så er der udsigt til nye kursstigninger i den højtflyvende Genmab-aktie.

Jan van de Winkel er overbevist om, at der ikke er konkurrenter til Darzalex-sællerten, mens nogle af analytikerne tænker, at der kan komme konkurrerende produkter. Det er den kamp, der pt. står mellem Genmab-kongen og børsmarkedet.

Historien viser, at særligt egnede topchefer er guld værd for virksomheder. Men historien viser også, at topchefer med uindskrænket magt risikerer at stirre sig blind på egen ufejlbarlighed.

4 responses to “Hvem har ret Genmab-boss eller børsen?

 1. Hej Jens Chr. Hansen
  “Havde de lyttet til vores prognoser for Darzalex (Genmabs blockbuster-produkt, red.), så havde de ikke været i denne situation” Med den udtalelse refererer han til at analytikerne havde sat salgsestimaterne alt for højt. Derfor faldt aktiekursen. Genmabs egne salgsestimater ramte spot on. Jeg synes du har taget den sætning ud af en sammenhæng.
  Tror personligt at JDW er ret ligeglad med aktiekursen. Han virker meget troværdig når han udtaler at det er “casen” han har fokus på. Og så synes jeg det er værd at bemærke, at han ikke på noget tidspunkt har leveret under det forventede. Det skulle da lige være mangel på en god techaftale!
  Tak for mange gode artikler

  Mvh
  Casper

 2. Hej Jens Chr. Hansen,
  Jeg er enig med Casper at: “Havde de lyttet til vores prognoser for Darzalex (Genmabs blockbuster-produkt, red.), så havde de ikke været i denne situation”. Denne udtalelse referere til salgsestimater for 2017 som analytikerne har et gennemsnit på 1.4 mia kr hvorimod Genmab har guided 1.1-1.3mia kr.
  Mvh
  HR

 3. @Casper og Henrik
  Ja, den udlægning lurede jeg også lidt på. Men betyder det så, at Genmab-aktien – hvis ideel udvikling – ikke skulle have udviklet sig i 2017? Altså ikke først op, og så kraftigt ned, men en vandret nul-udvikling i 2017.
  Tænker nu ikke, at JDW er ligeglad med aktiekursen – ellers var hen vel ikke gået i rette med børsmarkedet.
  Jeg er ikke uenig i, at markedet ind i mellem prisfastsætter aktier på mystiske niveauer. Heldigvis er kursfastsættelse jo ikke en eksakt videnskab, men derimod resultatet af købere og sælgere på en handelsplads.
  Og det gør vel, at CEO’ere næsten aldrig korrigerer markedet.
  PS Er nysgerrig efter jeres holdning til, om JDW kan få for stor og egenrådig magt i Genmab. Giver det mening?

 4. Hej Jens,

  Jeg synes man kan sige markedet har overvurderet på kort sigt (2017) og undervurderet på lang (Peaksales). Tror helst JDW foretrækker en jævnt stigende kursudvikling. Synes ikke JDW er unødvendigt egenrådig for indtil vidre har hans guiding været konservativ og der er løbende kommet opjusteringer. Spørgsmålet er vel også hvilken P/E værdi Genmab skal handles til p.t og fremadrettet.

  mvh
  HR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *