Ro på nu, Vestas ryger ikke til udlandet

Det er blevet hverdag for Vestas-formanden Bert Nordberg og hans to svenske følgesvende, topchefen Anders Runevad og finanschefen Marika Fredriksson.

Triumviratet har fejret store triumfer siden Bert Nordberg kom til et økonomisk og ledelsesmæssigt sønderbombet Vestas i marts 2012. Operationen lykkedes, patienten overlevede.

Vestas-aktien har i midlertid fået klø med et kurstab siden sommeren på 30 procent efter prispres på vindmøllemarkedet. De flere end 140.000 aktionærer har måttet se samlede værdier for over 30 mia. kr. forsvinde op i den blå luft. Tvivlen har fået tag i aktiemarkedet.

Intet tyder på, at en storaktionær i Vestas ville have gjort hverken fra eller til i den nuværende situation

Det har naturligt nok fået kritikere frem på banen, og senest er der blandt aktieanalytikere spekuleret i, at Vestas er et oplagt opkøbsemne for en stor sulten, international virksomhed. Samtidig forøges den aktuelle nedtur forklaret med, Vestas mangler en stor, beskyttende storaktionær.

Men ro på nu. Vestas bliver ikke solgt til udlandet, og intet tyder på, at en storaktionær i Vestas ville have gjort hverken fra eller til i den nuværende situation.

Jeg ved godt, at Vestas-formanden Bert Nordberg selv har efterlyst en storaktionær. Det gjorde han i et interview jeg havde med ham i august 2012, et par måneder efter han havde sat sig i formandsstolen. Dengang var Vestas i en overlevelseskrise, og bankerne rykkede tæt på ledelsen i Vestas.

»Det handler i høj grad om at få en stor, betydende aktionær ind i Vestas med en ejerandel på ti, 15 eller måske 20 procent. En ejer, som investerer langsigtet i Vestas, og en ejer, som aktivt går med ind i strategiudviklingen af Vestas. En betydende aktionær – en som jeg har at tale med, og en ejer som også vil berolige bankerne,« lød det dengang.

Det lykkedes ikke, ingen ville dengang købe en meget stor portion Vestas-aktier til en kurs på 50 kr. pr. aktie. For fire måneder siden ramte Vestas-aktien en kurs på 627, og aktien er siden faldet til kurs 400.

Det er voldsomt, det er dramatisk, men det er værd at huske, at det altså lykkedes for Bert Nordberg & Co. at berolige bankerne og vende udviklingen – uden en strategisk og langsigtet storaktionær. Nuvel, tiderne blev mere gunstige, men jeg vil tro, at ledelse dengang var afgørende for at bringe Vestas frelst igennem krisen.

Historien viser, at beskyttende storaktionærer ikke kan redde selv de mest ikoniserede virksomheder fra midlertidige nedture. Jeg nævner i flæng Novo Nordisk, Carlsberg, A.P. Møller – Mærsk med flere. Hertil kommer, at udover Vestas så har også DSV og Genmab bevist, at de sagtens kan vokse sig store og stærke – uden en storaktionær i folden.

Skal der ske en yderligere konsolidering i branchen skal Vestas være offensiv, ikke defensiv.

Pointen er, at en storaktionær med en beskyttende hånd underneden ikke kan redde en dårlig drevet virksomhed med en usund økonomi fra druknedøden. Hvis økonomien og ledelsen ikke er i top, så er det slut.

Det så vi med ØK, som havde en storaktionær i flokken, men alligevel krakelerede. Og det er slet ikke der Vestas befinder sig lige nu. Økonomien er stabil, pengekassen er fuld og jeg fornemmer ikke, at Nordberg og Runevad ryster på hånden.

Når Nordberg derfor efterlyser en storaktionær, så tror jeg ikke det handler om at etablere et forsvarsværn. I øvrigt tvivler jeg stærkt på, at en køber er klar til at lægge et bud på pænt over 100 mia. kr. for at overtage Vestas. Den nuværende børsværdi er på 83 mia. kr., og skal et bud være relevant skal der en præmie på 20-30 procent oven i.

Nej, Nordbergs efterlysning efter en storaktionær handler i højere grad om at få en »samtalepartner,« når der skal tænkes offensive tanker med Vestas som det fortsættende selskab.

Tyske Siemens købte i 2016 spanske Gamesa, og skal der ske en yderligere konsolidering i branchen skal Vestas være offensiv, ikke defensiv.

Så nej, det veldrevne Vestas er ikke ved at blive solgt til udlandet – heldigvis.

One response to “Ro på nu, Vestas ryger ikke til udlandet

  1. Det er meget tilfredsstillende, at de danske investorerholder fast iVestas aktierne
    Mange danskere er afhængige af vor vindindustri dvs deres månedsløn kommer fra aktiviteter herfra.
    ATP burde derfor være den store investor.
    Christian Winther Middelfart

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *