Pas på, bjørnen brummer

Hovsa, i det stille og uden drama er de danske aktier faldet kraftigt tilbage. Spørgsmålet er, om det er overturen til et egentligt børskrak. Eller »blot« et lille plop i børsmarkedets historiske vingesus.

Noget tyder på, at bjørnen »bear-marked« er vækket, der er fokus på de negative nyheder, mens de positive bliver mødt med skuldertræk. Læs – Ringeste regnskabssæson i årevis.

Det ledende indeks i København, C20, kyssede indeks 1200 for et par uger siden, og har nu kurs mod at bryde igennem 1100 – i nedadgående retning. Et fald på otte-ni procent. I mange måneder har den udskældte Pandora-aktie været hængt til tørre som den eneste C20-aktie med et fald i aktiekursen siden årsskiftet.

I sådanne markeder, bull-markeder, bliver klarsynet og evt. faresignaler som oftest skubbet til side til fordel for gulddrømme

Tendensen er fortsat, Pandora har tabt lige knap 40 procent af sin værdi i 2017, men det nye er, at Pandora har fået følgeskab af Mærsk, Genmab, Nordea og Vestas, som nu også har et kedeligt minustegn foran årets udvikling i aktiekursen. Både ISS, Jyske Bank og TDC står og banker på for også at komme med i denne skuffelsernes klub.

Nu havde vi ellers lige vænnet os til, at aktiemarkedet kun kunne gå een vej, opad, og i sådanne markeder, bull-markeder, bliver klarsynet og evt. faresignaler som oftest skubbet til side til fordel for gulddrømme. Set over den seneste måned er aktiemarkedet i København faldet mest i sammenligning med en række andre børsmarkeder.

Det skal dog med, at netop danske aktier i flere år har hørt til de absolut bedste aktiemarkeder, og samlet set er der fortsat et plus siden årsskiftet på omkring fem procent. Så endnu ingen panik. For at tale om et egentligt »bear-marked« skal aktierne falde 20 procent fra toppen. I så fald skal vi ned på et niveau for C20-indekset i København på 950, som det var på for et år siden.

Sker det har vi den ballade, som kan risikere at medføre en massepsykose. I så fald vil det være vand på møllen hos de short-seller spekulanter, der tjener penge på faldende aktier.

De klogeste hoveder på aktiemarkederne mener dog ikke, at vi er i nærheden af dette skrækscenario. Nuvel, flere og flere af de store aktier har skuffet med regnskaberne de seneste par uger ved ikke at kunne leve op til de tårnhøje forventninger, som var bygget ind i de høje aktiekurser.

Men grundlæggende er der tro på, at væksten, både i USA og Europa har fast grund under fødderne og at Kina også vil fortsætte sin vækst i nogle år endnu. Dog skal man nok bide mærke i, at centralbankerne i USA og Europa er ekstremt forsigtige med ikke at starte de ventede rentestigninger for tidligt. Et varsel om, at opsvinget er sårbart og kan blive ramt af midlertidige rystelser.

»Aktiemarkedet er kommet ind i den sidste fase, inden et toppunkt nås.” Jeppe Christiansen, Maj Invest

En af de mest kyndige på aktiemarkedet, direktør Jeppe Christiansen fra Maj Invest, kan dog begynde at skimte toppen. I sin seneste opdatering, dateret 6.11.2017, skriver han:

»Aktiemarkedet er kommet ind i den sidste fase, inden et toppunkt nås. Når alle investorer tror, de ved, hvem der ”vinder”, og køber disse aktier uden tanke på værdiansættelsen, så er vi kommet tæt på en aktietop. Men husk, der kan sagtens gå yderligere to år, før vi når denne aktietop, fordi renterne er så lave, og alternativet til aktier ikke rigtigt er til at få øje på.«

Enkeltstående begivenheder kan være med til at trække et blodrødt spor over alle aktiemarkeder og sætte en uønsket udvikling i gang. Det store amerikanske virksomhedskonglomerat Generel Electric er kastet ud i en egentlig krise. Der er begyndende tvivl om, hvorvidt Tesla »blot« er en luftig IT-boble, og den særligt spekulative Bitcoin har efter mærkelige stigninger oplevet ligeså mærkelige fald.

Det er tvivl, der medvirker til at vække bjørnen.

4 responses to “Pas på, bjørnen brummer

 1. Hmm. Jeg kan godt lide at læse Jens C Hansens kommentarer. Imidlertid tror jeg at der er gået lidt for meget Morten W langer i synspunktet.
  Jeg spekulerer selv hvornår ulven virkelig kommer, men jeg tror altså ikke at det er endnu

 2. @Jens Jensen
  Tanken har nu ikke været at gå i negativ mode. Blot en stille refleksion, som det ser ud pt. Så vidt jeg kan fornemme er der ganske stor uenighed på parnasset – hos aktieeksperterne. Ser man tilbage synes disse kraftige kursfald/børskrak altid at være kommet fuldstændig uventet. Og det vil nedturen nok også gøre næste gang.
  Det er jo som du skriver timingen, det handler om. Da jeg skrev ovenstående var C20-indekset tæt på 1100, nu er det over 1120, så det går stærkt både op og ned.
  Aktiefolket diskuterer også hyppigt prisfastsættelsen på aktier. Høj eller lav. Indeksene har løbende vist all time high niveauer, men måler man på P/E er der ikke tale om historiske rekorder.
  Hidtil har enkeltstående begivenheder ikke kunnet vælte aktierne omkuld. Tænker på politisk ustabilitet, brexit, USA, Nordkorea, Rusland etc., så det tyder jo alt i alt på et stærkt fundament for aktierne.
  Men tænk nu, hvis FED eller ECB kommer til at foretage et forkert træk med renten. Hvad så? Det er der dog pt. intet der tyder på.

  1. Hej. Njah der er vel strengt taget aldrig nogen aktie-analytiker som går offentligt ud og er decideret negativ? Så skal vi vel nærmere snakke med nogle økonomer, som ikke har noget økonomisk i klemme nogen steder.

   Er du negativ, i et forsøg på at være realistisk, når det egentligt går ok, ja så bliver du dømt som “utroværdig”, “lyseslukker” og den slags.
   Er du negativ, i en situation, hvor det faktisk går ad h. til med markedet, ja så bliver du dømt som “medløber”, “lyseslukker”, og den slags.
   Som aktie-analytiker er der kun én mode at vælge imellem.

 3. Balancerer verdensøkonomien på en knivsæg? – Jeg elsker bjørne og spørger altid min gamle bjørn Tona om råd . også vedr. aktierne. Her siger han: ”S&P 500 – Hvis det toneangivende S&P 500 indeks igen bryder op gennem først 2440 og dernæst 2460 er der grønt lys. Hvis dette indeks falder gennem 2400, så vil det påvirke markedet negativt”.

  Mon han har ret – nu igen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *