ATP-formand bør være mere klar i spyttet om Paradise Papers

Jørgen Søndergaard er en af de mest magtfulde mænd i dagens Danmark som formand i ATP med 800 mia. kr. på kistebunden. Hvad Jørgen Søndergaard siger og gør har ikke bare stor betydning for Danmark, men har også betydning i den internationale finansverden.

Han kan være med til at flytte holdninger, være med til at skubbe på en udvikling i en særlig retning. I en verden hvor penge er magt.

Den 68-årige Jørgen Søndergaard er ikke kendt i den brede offentlighed, og han ytrer sig sjældent, selv om han har siddet i formandsstolen i snart 15 år. Senest er han dog kommet i vælten som ATP-formand i forbindelse med den omsiggribende kritik af, at også danske pensionspenge er placeret i skattelylande.

Tillid forudsætter gennemsigtighed. Og »danskernes tillid er noget, vi skal gøre os fortjent til hver dag.”

I forbindelse med det seneste læk, Paradise Papers, er det kommet frem, at ATP har 11,7 mia. kr. investeret i 21 fonde på Caymanøerne. Det har ingen skattekonsekvenser for ATP. Til dagbladet Politiken siger Jørgen Søndergaard, at der bare er tale om »en fordelingscentral,« og at disse fonde ligger lige netop der »fordi det her er muligt at etablere disse fonde billigt og med et rigtig godt regelsæt.«

Hm, jeg tvivler ikke på, at ATP betaler præcis den skat, som de skal, når afkast eller investeringer tages hjem til Danmark. Og nej, ATP kan ikke redde hele verden, men ATP burde presse mere på for at skabe gennemsigtighed, også på Caymanøerne og i andre lukkede, finansielle samfund.

Tillid forudsætter gennemsigtighed. Og »danskernes tillid er noget, vi skal gøre os fortjent til hver dag,« som det hedder i ATP’s værdigrundlag.

Jørgen Søndergaard erkender, at han ikke ved, om også alle de andre investorer på Caymanøerne betaler den skat de skal. Det bør han selvfølgelig heller ikke stilles til regnskab for. Men når ATP blåstempler eksempelvis Caymanøerne som »fordelingscentral«, må ATP dermed også være bevidst om, at de er med til at blåstemple uigennemsigtigheden og dermed tvivlen.

ATP er så stor, også internationalt, at den danske pensionsfond kan gøre en forskel og skubbe på en udvikling, eksempelvis sammen med andre store investorer som amerikanske og canadiske pensionskasser, den norske oliefond og lignende pengetanke, der har en størrelse, der giver magt. Præcis som ATP dygtigt har gjort det med »det aktive ejerskab.«

ATP’s størrelse og særlige status giver også forpligtelser.

ATP er berømmet både her i landet og i udlandet for at have en professionel og effektiv forvaltning af en kæmpe pensionsformue, som skal være »best in class.«. Så vidt så godt.

ATP har imidlertid ingen ejer, ikke i klassisk forstand i hvert fald. Jørgen Søndergaard har ikke bøvlet med årlige generalforsamlinger og genstridige ejere. De 800 mia. kr. er samlet sammen på baggrund af en helt særlig lovgivning, og det betyder, at Jørgen Søndergaards chef er den til enhver tid værende beskæftigelsesminister, for nærværende Troels Lund Poulsen (V).

Lund Poulsen er ikke umiddelbart tilfreds med ATP i denne sag og har derfor bedt om en redegørelse, som skal være klar inden årets udgang. Spørgsmålet er om højest muligt afkast kolliderer med det samfundsansvar, som ATP bekender sig til.

Det er et svært regnestykke at gøre op, men det må være ATP-formandens opgave at overbevise beskæftigelsesministeren samt dig og mig om, at pensionsfonden i Hillerød aktivt er med til at skabe den gennemsigtighed, som kan være med til at holde tvivlen på behørig af stand.

ATP’s størrelse og særlige status giver også forpligtelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *