Champagne, kaviar – og en tudekiks til Saxo Bank og Kim Fournais

Tillykke med jubilæet Saxo Bank og Kim Fournais – og husk så at tage en tudekiks.

En af de helt store iværksættersuccesser i Danmark de seneste par årtier er Saxo Bank med domicil i Tuborg Nord i Hellerup. Fra et lille, undseeligt børsfirma i 1992, Midas Fondsbørsmæglerskab, med et par ansatte til nu en international handelsplatform med i alt 1500 ansatte i ind- og udland.

Jubilæet fejres på lørdag med en megafest i et telt på Ledreborg Slot ved Roskilde. 1350 af de 1500 ansatte har meldt sig til festen. Det er dem vel undt; tillykke med successen.

Jeg går ud fra, at Fournais og Seier har alt, hvad de måtte ønske sig. Og det er bygget op i Danmark. Der er sandt for dyden ikke meget jantelov i det.

I anledning af jubilæet har netmediet FinansWatch et interview med stifter, direktør og bankejer Kim Fournais. Fournais etablerede Saxo Bank sammen med Lars Seier Christensen, der netop i disse måneder er ved at blive købt ud af Saxo Bank af kinesiske investorer. Der står interessante ting i dette interview med Kim Fournais – mest mellem linjerne.

Det er tankevækkende så meget Kim Fournais angler efter accept og anerkendelse fra det gode selskab. Jeg ved ikke, om han tænker på det royale blå stempel i form af kongelige ordener, om at blive lukket ind i de inderste cirkler i den traditionelle storfinans eller om han føler, at en række forretningsmuligheder glider forbi Saxo Bank-vinduerne, fordi han bliver obstrueret. Det sidste er i hvert fald ikke tilfældet.

Samtidig trækker Kim Fournais den gamle hest »janteloven« af stalden. Jeg læser det som Kim Fournais’ frustrationer over, at Saxo Bank igennem årene har haft udfordrende bump på vejen. Både store og små bump. Men hør nu her. Hvad er problemet?

Saxo Bank er en milliardvirksomhed, der er 1500 ansatte, og de to stiftere er blevet milliardærer flere gange. Jeg går ud fra, at Fournais og Seier har alt, hvad de måtte ønske sig. Og det er bygget op i Danmark. Der er sandt for dyden ikke meget jantelov i det.

I et svagt øjeblik kunne man få den tanke, at havde janteloven virket i praksis i de glade 00’ere, da ejendomsmatadorer jonglerede – uden penge men med mange vilde ideer – og tømte lidt for mange banker for penge, jamen så havde finanskrisen måske ikke slået så hårdt i Danmark. Men ok, det er en anden snak, det har ikke noget med Saxo Bank at gøre.

De to stiftere er ganske enkelt gået i vidt forskellige retninger, og maskinchefen i Saxo Bank, Kim Fournais, har ment, at Seiers mange og til tider farverige investeringer og udtalelser har skygget for Saxo Bank. Et uundgåeligt brud.

Jeg forstår heller ikke Fournais’ angel efter anerkendelse i det gode selskab. Det gode selskab findes ikke mere, og da slet ikke i storfinansen. Saxo Bank har selv fundet en åre, som de dygtigt har administreret – uden accept og medvirken fra det gode selskab.

Kim Fournais taler i interviewet også om frustrationer over, at al udenomshalløjet har fyldt for meget, på bekostning af konkret kendskab til produkterne i Saxo Bank. »… de politiske kommentarer har ikke altid har været lige vigtige i forhold til at fortælle historien om Saxo Bank,« hedder det således, og han erkender, at slagene over snuden til Saxo Bank nogle gange har været fortjente. Læs i øvrigt her Jesper Kongskovs fra 2015 interview med Kim Fournais

Jeg læser det som den egentlige årsag til bruddet mellem Fournais og Seier. Et brud, der kan være mere dramatisk end offentligheden har fået kendskab til. De to stiftere er ganske enkelt gået i vidt forskellige retninger, og maskinchefen i Saxo Bank, Kim Fournais, har ment, at Seiers mange og til tider farverige investeringer og udtalelser har skygget for Saxo Bank. Et uundgåeligt brud.

Kim Fournais kan med ro i sindet feste og give den gas på Ledreborg med både kaviar og champagne – men også med en enkelt tudekiks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *