Lundbeck-boss gør klar til endnu en Kåre Schultz-classic

Kåre Schultz overrasker igen. Denne gang med et af de uhyre sjældne spring for danske topchefer. Fra den sikre comfort-zone i business-Danmark til en gedigen udfordring i det store udland. Uden af forklejne Lundbeck kan man sige, at Lundbeck blev for lille til Kåre Schultz. Med al respekt.

Nok er årsaflønningen i Lundbeck på omkring 40 mio. kr. alt i alt til at få øje på, men et godt gæt er, at Lundbeck-bossen kan fordoble eller tredoble denne aflønning, hvis det lykkes ham at styre sin nye israelske virksomhed frelst igennem den nuværende krise.

Noget tyder på, at Kåre Schultz også rammer timingen perfekt i Teva. Der skal ryddes op, skæres i omkostningerne og profitten skal op – en Kåre Schultz-classic

Efter blot to et halvt år som topchef i Lundbeck springer den nu 56-årige Kåre Schultz videre til et internationalt job som chef for det israelske kopimedicinalselskab Teva, der er i svære vanskeligheder. Den var der ikke nogen, der havde set komme. Og hvad siger det så?

Det siger klart og tydeligt, at Kåre Schultz er driftsmand. Først og fremmest driftsmand, maskinchef. Ingen fine forskerfornemmelser og bløde ledelsesværdier her, men drift som forstået ved at have styr på produktion samt salg og marketing på de markeder, hvor der er omsætning og profit af hente. Teva bliver den helt store udfordring for Kåre Schultz og sandsynligvis hans sidste som CEO.

Lykkes turn-arounden i Teva vil han om nogle år være efterspurgt som formand i både ind- og udland. Samtidig med at han har sikret sin bankkonto med et eller andet antal hundrede mio. kroner. Han fik i øvrigt 72 mio. kr. lige ned i lommen, da han forlod Novo Nordisk.

Kåre Schultz forlader Danmark og flytter til Tel Aviv i Israel, hvor Teva har sit domicil. I dansk erhvervsliv vil han stå som topchefen, der ruskede op i et lidt henslumrende Lundbeck, men også stå som den topchef Novo Nordisk aldrig fik.

Hvad der skete i de dage i 2015, hvor den personlige kemi mellem Novo Nordisk-formanden Göran Ando og Kåre Schultz gik helt skævt, står fortsat hen i det uvisse. Men Kåre Schultz fik i hvert fald at vide, at selv om bestyrelsen havde gjort ham til kronprins og dermed oplagt afløser for Lars Rebien Sørensen, ja så ville topjobbet i Novo Nordisk aldrig blive Kåre Schultz’. Man kan sagtens forestille sig en sprudlende arrig Kåre Schultz oven på denne besked.

Måske derfor, at Novo Nordisk-formanden Göran Ando selv tog initiativ til Kåre Schultz-skiftet til Lundbeck ved at trække i de særlige tråde mellem Novo Nordisk-toppen og Lundbeck-toppen.

Det er naivt at tro, at Kåre Schultz ville kunne have kørt Novo Nordisk-produkterne igennem i USA i 2015 og 2016, som om intet var sket. Men han ville givetvis have gjort det anderledes

I dag kan man gisne om, hvor Novo Nordisk ville have været, hvis Kåre Schultz havde afløst Lars Rebien Sørensen i foråret 2015. Et godt gæt er det, at Novo Nordisk ikke var løbet ind den voldsomme øretæve i USA, som kostede 30-40 procent på aktiekursen, og som for første gang stillede spørgsmål ved den tårnhøje tillid til Novo Nordisk-direktionen og til bestyrelsens evner til at styre et topchefskifte.

Det er naivt at tro, at Kåre Schultz ville kunne have kørt Novo Nordisk-produkterne igennem i USA i 2015 og 2016, som om intet var sket. Presset på medicinpriserne ramte alle store medicinalselskaber. Men Kåre Schultz ville givetvis have gjort det anderledes, og måske på en måde, så Novo Nordisk ikke oplevede det voldsomme bump, der har sat spørgsmål til vurderingsevnen øverst i Novo Nordisk-hierarkiet.

Efter sigende var Novo Nordisk-bestyrelsen i 2015, da Rebiens afløser skulle findes, i tvivl om, hvorvidt Kåre Schultz havde personlighed til at fortsætte den stil med de mange forskellige bundlinjer og den etiske CSR-stil som først Mads Øvlisen og siden Lars Rebien Sørensen praktiserede i Novo Nordisk. Eller rettere sagt, om hans hårde Hard-Kåre stil ville være en hindring. Det får vi aldrig svar på.

Kåre Schultz’ kontante fokus på produktion, omkostninger, marketing og salg gav øjeblikkelig bonus i Lundbeck. Så vidt så godt. Mere usikkert er det, hvad der ligger i Lundbeck pipelinen som de næste sællerter. Internationalt set er Lundbeck en lille og sårbar virksomhed. Det bliver ikke “a walk in the park” at tage over i Lundbeck efter Kåre Schultz. Det kan blive opad bakke.

Det er naturligt at pege på en anden skuffet Novo Nordisk-direktør, Jakob Riis, som ny Lundbeck-chef. Han sidder i dag som direktør i Falck. Han tiltrådte for nogle måneder siden i Falck, den 1. maj 2017. Derfor vil det være overraskende og ødelæggende for Jakob Riis’ image, hvis han smutter så hurtigt.

Samlet set må man sige, at Kåre Schultz ikke ramte timingen i Novo Nordisk mens timingen i Lundbeck viste sig at være perfekt. Noget kunne tyde på, at Kåre Schultz også rammer timingen perfekt i Teva. Der skal ryddes op, skæres i omkostningerne og profitten skal op.

En Kåre Schultz-classic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *