Hemmelig operation “dansk løsning” – med milliard profit

I al stilhed for omverdenen har nogle af landets rigeste pengekasser slået ring om ingeniørklenodiet FLSmidth for at bevare den på danske hænder. Det er lykkedes, tilmed med en god fortjeneste. Nu er operationen fuldført, FLSmidth er kommet frelst igennem krisen, og pengekasserne kan igen trække sig tilbage.

Der er foregået et særdeles interessant spil i kulissen omkring FLSmidth, langt væk fra offentlighedens søgelys. Ejerskab og i særdeleshed dansk ejerskab betyder fortsat rigtig, rigtig meget i toppen af erhvervslivet. Der er således spændt et stort rødt/hvidt Dannebrog ud under operation “dansk løsning” for at redde FLSmidth. Frygten kan have været, at det skulle gå FLSmidth, som det er gået et andet nationalklenodie Danisco, der blev solgt til en udenlandsk virksomhed, og vupti, lynhurtigt var Danisco mere eller mindre fjernet fra den danske selvforståelse.

Fordi personlige netværker trådte i funktion og fordi det fortsat betyder rigtig meget, at danske erhvervsklenodier også er på danske hænder

Her er historien om FLSmidth:

I 2014 og 2015 var FLSmidth i krise. Indtjeningskrise, identitetskrise og ikke nok med det, udenlandske hedgefonde spekulerede FLSmidth-aktiekursen i bund i håb om at kunne gøre en fuldfed forretning i en fortsat faldende FLSmidth-aktie. Gode råd var dyre.

Hvem der konkret har taget initiativet er uvist, men stærke FLSmidth-kræfter blev på et tidspunkt enige om at gå rundt med hatten i hånden til rige, danske pengekasser for at få dem til at slutte op om FLSmidth, det vil sige købe aktier i FLSmidth i forsvaret mod de udenlandske hedgefonde. Et godt gæt på en drivende kraft i denne opgave er FLSmidths tidligere topchef Jørgen Huno Rasmussen.

Huno Rasmussen var topchef i FLSmidth i en årrække, men stoppede i foråret 2013. Året før, i 2012, var han blevet formand for pengekassen Lundbeckfonden.

Pludselig, uden varsel og uden forklaring dukkede Lundbeckfonden den 1. sept. 2015 op som betydende aktionær i FLSmidth med en ejerandel over fem procent. Få uger senere, den 22. september 2015 havde fonden købt yderligere op og ejede nu over 10 procent.

Næsten parallelt med dette forløb fandt ledelsen i Novo-gruppens pengekasse, Novo Holdings, pudsigt nok også ud af, at FLSmidth var en glimrende investering.

Den 8. oktober 2015 flagede Novo Holdings en ejerandel i FLSmidth på over fem procent, den 26. november 2015 over ti procent, og i januar 2016 passerede den rige Novo Holdings en ejerandel på over 15 procent.

I løbet af ingen tid satte to af landets største pengekasser sig altså på en samlet ejerandel på 25 procent af FLSmidth. Nok til at lægge en beskyttende hånd under aktien på børsmarkedet.

Jørgen Huno Rasmussen er en gudsbenådet netværker i dansk erhvervsliv.

Men hov, hvordan kommer Novo Holdings pludselig buldrende ind i FLSmidth-aktien?

Igen vil jeg tillade mig at gætte. Jørgen Huno Rasmussen er en gudsbenådet netværker i dansk erhvervsliv. Han har kontakt til alt og alle og bla. også tætte kontakter til direktør i Maj Invest Jeppe Christiansen. De sidder blandt andet sammen i Haldor Topsøe-bestyrelsen. Jeppe Christiansen sidder på en række meget centrale bestyrelsesposter i dansk erhvervsliv. Blandt andet som næstformand i Novo Nordisk og også i pengekassen Novo Holdings bestyrelse.

Novo Holdings har i 2014 fået en ny direktør med en markant anderledes profil end tidligere direktører i Novo Holdings. Det er Eivind Kolding, tidligere direktør i A.P. Møller – Mærsk samt også både formand og direktør i Danske Bank, ganske vist i forholdsvis korte perioder.

Eivind Koldings tanker med milliarderne i Novo Holdings er at brede investeringerne ud, således at pengekassen ikke alene er så afhængig af Novo Nordisk og life-science.

Operationen i FLSmidth lykkedes. Hedgefondene forsvinder, FLSmidth ser ud til at have “genvundet sin frihed.”

Da FLSmidth-casen dukker op passer den – på det tidspunkt – som fod i hose i den nye investeringsstrategi i Novo Holdings, og lynhurtigt sidder Novo Holdings på 15 procent i FLSmidth, dengang til en værdi på knap 1,5 mia. kr.

Operationen i FLSmidth lykkedes. Aktien stabiliserede sig og begyndte at stige ganske kraftigt. Hedgefondene forsvinder, FLSmidth ser ud til at have “genvundet sin frihed.”

FLSmidth-aktien er næsten fordoblet fra efteråret 2015 og frem til i dag. Det har også fordoblet gevinsten til henholdsvis Lundbeckfonden og Novo Holdings.

Onsdag meddelte Novo Holdings, at ejerandelen i FLSmidth var reduceret til 9,95 procent. Et kraftigt signal om, at Novo-pengene er på vej ud af FLSmidth. Samlet set og til dagens kurser har Novo Holdings scoret en gevinst i om egnen af 1,5 mia. kr. på FLSmidth-aktierne. Timingen har været rigtig. Men noget ændrede sig i Novo Holdings-toppen.

For et års tid siden, i november 2016, fik Novo Holdings ny direktør, nemlig engelske Kasim Kutay. Han har klart signaleret, at Novo Holdings interesseområder er life-science – og intet andet. Tvivlsomt om Novo Holdings med Kasim Kutay på direktørstolen i 2015 ville være gået med til at kaste halvanden milliard kroner af sted til en redningsoperation af et dansk industriklenodie. Tvivlsomt.

Operation “dansk løsning” endte godt. FLSmidth er kommet ovenpå igen, og de to pengekasser har scoret en stor gevinst.

Fordi personlige netværker trådte i funktion og fordi det fortsat betyder rigtig meget, at danske erhvervsklenodier også er på danske hænder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One response to “Hemmelig operation “dansk løsning” – med milliard profit

  1. I dag er offshorevirksomheder kendt som skatteparadiserne, der tager 10 minutter at blive registreret. For virksomheder af alle størrelser og typer har offshorevirksomheder været den bedste måde at minimere deres skatter på og lovligt outsource deres penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *