Robert Uggla sætter et nyt Mærsk på verdenskortet

Efter et langt tilløb er Mærsk-gruppens pengekasse, A.P. Møller Holding, nu klar med den første egentlige nyskabelse, nemlig kapitalfonden A.P. Møller Capital, der skal investere i afrikansk infrastruktur.

Dermed har Mærsk-arvingen, Robert Uggla, sat sit første selvstændige projekt i søen. Set med Mærsk-briller anes i den grad nytænkning bag denne Afrika-fond , og set udefra må man formode, at Uggla har været drivkraften i dette projekt. Mærsk-familiens udspil kommer på et sent tidspunkt, men når det er sagt, er det godt set at koble A.P. Møller-navnet sammen med pensionskassernes pengerigelighed. Foreløbig PKA, PensionDanmark og Lægernes Pension.

Der er indhentet tilsagn for 3,5 mia. kr. (550 mio. dollars), dels fra pengekassen A.P. Møller Holding dels fra de tre tilknyttede pensionsfonde. Målet for denne første A.P. Møller Capital-fond er at komme op på et kapitaltilsagn på een mia. dollars. Men derudover kan der på længere sigt åbnes nye fonde med nye investorer. Dog er det afgørende, at det nuværende team i A.P. Møller Capital med den tidligere Mærsk-partner Kim Fejfer i spidsen kan levere varen, og det kan kun fremtiden vise.

Skjules kan det ikke, at den opsplitning og strategiændring, der nu er på vej og som ventes endelig vedtaget senere i år eller først i 2018, mere skyldes et pres ude fra end nytænkning inde fra.

Signalet fra Robert Uggla er klart. Mærsk-pengekassen A.P. Møller Holding skal diversificeres, præcist som det er sket med pengekasserne i Lego (Kirkbi,) Novo, Lundbeck og flere af de store private kapitalophobninger. I dag har Mærsk-fonden og dermed Mærsk-familien alle pengene bundet i aktier i det børsnoterede A.P. Møller – Mærsk, Danske Bank. Det er en forholdsvis snæver investeringsstrategi, om end både Mærsk-aktien og Danske Bank-aktien har kastet rigtig mange penge af sig de senere år.

Fremover må det forventes, at der ikke bare sættes nye kapitalfonde på det ben, men på længere sigt også direkte investeringer, som vi ser det i Legos Kirkbi, Novo med flere.

Det er ikke nyt, at Esplanaden kigger på investerings- og forretningsmuligheder uden for kerneområderne. Tilbage i 1990’erne under tidligere topchef Jess Søderbergs ledelse var der en masse konkrete tanker om investeringer i blandt andet teleindustrien. På det tidspunkt kiggede Mærsk også på forskellige muligheder inden for infrastrukturprojekter. Men det blev aldrig rigtigt til noget. Sandsynligvis blokeret af nestoren himself, Mærsk Mc-Kinney Møller.

Nytænkningen og nyskabelserne i Mærsk-huset blev efterfølgende sat på stand-by. Derimod blev topledelsen i A.P. Møller – Mærsk sat til at øge forretningsvolumen på de bestående forretninger og senere igen med en benhård effektivisering af driften. Den del er lykkedes.

Det har blandt andet ført til, at containerforretningen Maersk Line ikke bare er verdens største på sit felt, men tillige hører til blandt de mest effektive i branchen. Problemet er bare, at det at flytte containere fra A til B ikke er en unik videnskab, om end digitaliseringen også i disse forretninger er afgørende for succes.

Samlet set har det betydet, at Mærsk i lang tid har været sig selv nok. Det vil være forhastet at sige, at Mærsk er gået i stå, men nytænkningen og modet til at kreere nye tanker og nye ideer på Esplanaden har ladet vente på sig. Men skjules kan det ikke, at den opsplitning og strategiændring, der nu er på vej og som ventes endelig vedtaget senere i år eller først i 2018, mere skyldes et pres ude fra end nytænkning inde fra.

Robert Uggla er mere og mere personificeringen af det “nye” Mærsk.

Det er dette skifte, også de nylige skift på både topchefposten og formandsposten, som man må formode, at Robert Uggla har været dybt, dybt involveret i, og som kan vise sig egentlige Robert Uggla signaturer. Han har så at sige sat sit hold.

Robert Uggla er i dag uhyre centralt placeret i Mærsk-hierarkiet, formelt lige efter sin mor, Ane Uggla. Robert Uggla er topchef for pengekassen A.P. Møller Holding, og derudover sidder han i bestyrelsen i både det børsnoterede A.P. Møller – Mærsk og i A.P. Møller Fonden.

Godt nok er Robert Uggla endnu ikke fyldt 40 år (det gør han i marts 2018), men allerede nu anes konturerne af et nyt Mærsk-overhoved, som har vovemodet og entreprenørskabet i blodet fra sin oldefar, A.P. Møller, og konsolideringen samt evnen til at skabe volumen i blodet fra sin morfar, Mærsk Mc-Kinney Møller.

Det er store ord i august, og der er endnu lang vej, inden vi får endeligt svar på, om Robert Ugglas aftryk bliver en succes. Robert Uggla er mere og mere personificeringen af det “nye” Mærsk.

One response to “Robert Uggla sætter et nyt Mærsk på verdenskortet

  1. Det er meget spændende at følge Mærsk og virksomhedens situation.

    Berlingske har stort indblik og bør være kritisk i forhold til opsplitning og strategiændring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *