Velkommen Apple, men læg nu alle papirerne frem

De skal være så hjertens velkomne på dansk jord. Apple, Facebook, Google, Amazon, Microsoft, og hvad de nu hedder allesammen. Vi har meget at tilbyde i Danmark. Danmark er heldigvis et erhvervsvenligt land.

Med en stor offentlig sektor, der skal finansieres, har vi brug for masser af erhvervsaktivitet. Derfor giver det mening at slå på tromme i USA og omegn i forsøget på at trække store investeringer til.

Vi har omvendt også masser at tilbyde de store virksomheder, som kigger sig rundt i verden for at få øje på fordelagtige steder at lægge de langsigtede milliardinvesteringer. Disse fordele skal vi selvfølgelig tage betaling for, når vi opstiller det samlede samfundsregnskab.

Det kræver, at vi får fuld gennemsigtighed i de aftaler, der er indgået. På forhånd tak

Stabilitet er nøgleordet, når udlandet kigger på Danmark. Vi har stabile politiske forhold, stabile vejrmæssige forhold, en stabil og veluddannet arbejdskraft, en sikker og stabil infrastruktur og – i relation til ovennævnte virksomheder – stabil strømforsyningssikkerhed. Det sidste er det vigtigste for disse globale megakoncerner.

»Grønne datacentre« klinger godt i vores øre. Apple bygger for fuld kraft i Viborg og har nu besluttet også at bygge et lignende datacenter ved Kassøværket i Hjordkær, lidt vest for Aabenraa. Apple brander de to danske datacentre som verdens førende baseret på (grøn) vedvarende energi. Også Facebook og Google er på vej til Danmark – se hosstående.

Kigger man på udenlandske medier er »vedvarende energi« – blandt andet i New York Times – da også med i overskriften. Danmark knyttes i den globale verden sammen med vedvarende energi, og det passer godt ind i vores selvforståelse. Så vidt så godt. Men pyha, det halter alvorligt med gennemsigtigheden i disse projekter. Hvorfor kan vi ikke få at vide helt præcist, hvilke aftaler der er indgået med disse virksomheder og det offentlige Danmark.

Gennemsigtigheden er skuffende ringe. Når de to store Apple-centre er fuldt funktionsdygtige ventes det sammenlagt at give beskæftigelse for 200-300 medarbejdere og personskatter fra disse. Men hvordan skatter og afgifter for Apple derudover er skruet sammen ved foreløbig kun Apple selv og hovedforhandlerne, nemlig Udenrigsministeriets folk. De lokale politikere er først sent i forløbet inddraget i beslutningen.

De to borgmestre i henholdsvis Viborg og Aabenraa har i øvrigt forskellige forventninger til Apples indtog. Borgmester og ejendomsmægler i Viborg, Torsten Nielsen, forventer op i mod 10.000 job i Viborg. Borgmester og entreprenør i Aabenraa, Thomas Andresen, er mere afdæmpet og forholder sig alene til de 100-150 permanente job ved Apple i Aabenraa. To forskellige måder at anskue to sammenlignelige projekter på.

Interessant er det også, at der i Europas største datacenter-land, nemlig Irland, er begyndende usikkerhed og uvished til de mange gigaprojekter. Således er det seneste Apple-byggeprojekt i Irland sat i bero, mens det afventer de endelige godkendelser ved Irlands domstole.

Der er frygt for, at disse datacentre sætter sig på en FOR stor del af energiforsyningen. Hvis Apples planlagte datacentre på vestkysten i det såkaldte Athenry-kompleks kommer op at køre som planlagt, vil det kræve ligeså meget strøm som den samlede befolkning i Dublin-området bruger.

Endelig er der spørgsmålet – i Danmark – om den overskudsvarme, der ser ud til at få både Viborg og Aabenraa til at skulle fyre for fuglene. På grund af en utidssvarende elafgiftslov. Det må politikere kunne gøre bedre.

Ministre over en bred kam klapper selv taktfast til endnu en aftale om et milliarddatacenter i Danmark. Det kan vi skatteborgere måske også komme til at gøre, men det kræver, at vi får fuld gennemsigtighed i de aftaler, der er indgået. På forhånd tak.

5 responses to “Velkommen Apple, men læg nu alle papirerne frem

  1. Med hensyn til skattebetaling tror jeg næppe at vi får glæde af den. Som alle andre forhandlinger med staten/kommune og er udenlandsk erhvervsvirksomhed står vi altid med “sorte Per” og er ufattelig naiv. Der skal en dygtig forretningsmand til at forhandle med disse virksomheder og ikke en embedsmand

    1. Jeg tror roligt vi kan regne med, at der ikke bliver givet særlige skattefordele, da det er blevet fastslået i EU, at det ikke er lovligt at lave særligt gunstige skatteregler for enkeltvirksomheder. Noget andet er et multinationale virksomheder som Apple stort set kan placere selskabsskatte-tilsvaret i det land der passer dem, selv hvis man tager højde for regler om transfer pricing. Apple bliver jo i forvejen kritiseret for deres meget begrænsede skattebetaling i USA, så jeg tror ikke vi skal forvente at se skattebetalinger ud over det de få medarbejdere betaler. De jobs, der bliver skabt ud over Apples egne ansatte, bør vel også tælle med i det regnestykke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *