Joachim B. Olsen er kørt i grøften

Liberal Alliances Joachim B. ­Olsen kan det med at brage igennem lyd­muren med letfattelige budskaber. Det er en god evne som politiker. Det kammer dog over, når finansordføreren i sin iver truer embedsmænd og tænketanke med bank, hvis de ikke makker ret og gør, som LA-politikeren siger og tænker.

Forhåbentlig lykkes det ikke for Joachim B. Olsen at lukke munden på National­banken og vismændene.

Senest er Joachim B. Olsen gået direkte i kødet på både ­Nationalbanken og de øko­nomiske vismænd.

Olsen raser i dagbladet Børsen over, at Nationalbankens top utidigt leger politikere, når der advares mod at kreere reformer, eksempelvis skattelettelser, der øger væksten mere end de nuværende to procent. Og derfor lyder advarslen fra politikeren, at embedsmændene i centralbanken skal holde kæft, passe deres arbejde med at styre kronekursen og ikke blande sig i det politiske arbejde.

Anledningen er, at nationalbankdirektør Per Callesen i Børsen har advaret om risikoen for en hård landing nogle år frem i tiden, hvis der langes flere stimuli, end godt er, over disken i iveren for at få væksten væsentligt over de nuværende to procent.

»Hvis vi bliver for ivrige og kører økonomien for hårdt og spænder boligmarkedet, den finansielle sektor og arbejdsmarkedet for hårdt, er risikoen, at man får et omslag, der fører til en lang efterfølgende lavkonjunktur,« sagde Per Callesen bl.a. til avisen.

Joachim B. Olsen skal roses for at være klar i spyttet om de reformer, som han arbejder for og gerne ser gennemført.

Problematisk bliver det dog, hvis han ikke vil høre på Nationalbanken og de økonomiske vismænds konsekvensberegninger på de økonomiske reformer, der diskuteres.

Nationalbanken er en uafhængig institution, der styrer landets pengepolitik, og som skal sørge for finansiel og økonomisk stabilitet i sam­fundet. Set i det perspektiv må man ligefrem forvente, at Nationalbanken forholder sig til konsekvenserne af store reformer, uanset om det er reformtanker, der kommer fra blå blok eller fra rød blok.

Uafhængigheden består således i, at Nationalbanken til enhver tid skal forholde sig konkret – og gerne kritisk – til de økonomiske konsekvenser af lovgivningen på Christiansborg.

Problemet for Joachim B. Olsen er, at han vender tingene på hovedet. Christiansborgs politikere har selvfølgelig altid det sidste ord, heldigvis, for de er folkevalgte.

Men netop derfor bør politikere lytte på alle de input, de kan få, inden store, langtidsvirkende reformer vedtages. Husk på, det er os borgere, som skal leve med konsekvenserne.

Uafhængigheden består i, at Nationalbanken til enhver tid skal forholde sig konkret – og gerne kritisk – til de økonomiske konsekvenser af lovgivningen på Christiansborg.

Det er helt fair, at Joachim B. Olsen er uenig i nationalbankdirektørens konsekvens­udsagn, men ærgerligt, hvis han får lukket munden på den uafhængige institution Nationalbanken.

Der findes ikke mange politisk uafhængige tænke­tanke i Danmark – Nationalbanken og de økonomiske vismænd er blandt de få.

Enhver ytring fra Nationalbanken og vismændene vil selvfølgelig kunne opfattes politisk – hvis man er uenig.

Men det er ærgerligt, at Joachim B. Olsen nu spiller disse embedsmænd ud som bussemænd i den økonomiske debat. Kigger man tilbage på den økonomiske udvikling i Danmark, vil man se toppe og bunde, indimellem med voldsommer kriser, som måske kunne være undgået, hvis politikerne havde vovet at tage flere råd ind udefra før lovgivning af vidtrækkende karakter.

Så forhåbentlig lykkes det ikke for Joachim B. Olsen at lukke munden på National­banken og vismændene.

10 responses to “Joachim B. Olsen er kørt i grøften

 1. Joachim B. Olsen burde bruge sommerferien til et kursus i samfundskundskab. Det kan sikkert trækkes fra i skat.

 2. Han tabte engang kuglen så den landede på hovedet – siden dengang har hans frontallap været beskadiget

 3. Han er om nogen et produkt af en som er blevet båret på hænder og fødder for at han kunne udøve sin passion. Fra sin ufortjente piedestal sidder han nu og råber op. Gestikulerende på en meget frembrusende og nærmest truende facon.
  Hans skriblerier eller hans fremtræden efterlader ikke seeren eller læseren med nogen tvivl om, *JBOs syn på sig selv og sin egen formåen og at han så vil lukke kæften på dem der mener noget andet end ham burde få alle alarm klokker til at ringe. *Der er skrevet bøger om emnet

 4. Joacim Bo Olsen har aldrig haft eller kunnet “passe” et arbejde. Som der rigtigt er skrevet, er han som priviligeret båret frem på hænder og fødder, for efter at stoppe med sit kugletrilleri, at tro at han er klogere end alle andre. Det forholder sig modsat.
  Her skal der så lyde en stor ros til Anders Samuelsen, fordi han ikke gjorde “kugletrilleren” til minister ved sidste regeringsomdannelse. Det ville, med de udtalelser JBO kommer med, havde været en katastrofe for landet og været en alvorlig trussel mod regeringens og Folketingets troværdighed. Tak Anders, men det er også det eneste du skal have tak for.

 5. Men hans reklamer for egen person gør jo netop at hans tilværelse er sikret uden arbejde for dens og opretholdelsen af den, så fanden med hvem han omtaler og hvordan.
  Dét er svagheden sålænge han har nogle vælgere, der uanset emne og mangler på basale demokratiske normer, som han udviser i og med en konstant strøm af den egoismer,som er lig hans egen.
  Og at vi alle der tror og støtter demokratiet ikke har lyst eller de argumenter ikke fremføres der udstiller hans ego, mod alle undtagen ham selv.
  Og det lever han fedt og godt med, uden indsats for andre end ham selv endda så langt ude at han påstår at hans kone ikke skal leve af overførsels indkomsten, dét tror da fanden da hans er så stor at de lever fedt og godt af den han får sammened Lars Seier betaler for hans udgydelser.

 6. Det allerværste er at JBO er universitets uddannet i historie!! Han burde vide om at lære af historien. En af de FÅ akademikere, der ødelægger det for ALLE de andre. Egoismen er ufattelig stor.

 7. Paradoksalt kunne man sige, at en superliberalist mener, at statsansatte, som er betalt af borgerne og skal tjene disse, ikke må udtale sig om det, som de har allermest forstand på, mens ytringsfriheden tilkommer private institutioner og firmaer. Godt at J. B. Olsen ikke har magt til at sætte sig igennem som en Stalin, men kun har mulighed for at true. Superliberalisten springer ud som sin modsætning. Lad os i stedet gå den anden vej og øge offentligt ansattes ytringsfrihed – især om de ting de arbejder med og som de har mest forstand på.

 8. Naturligvis skal Nationalbanken være uafhængig – også af Joachim B. Olsen. Men når det er sagt, synes jeg, at Joachim er en seriøs arbejdende politiker. Måske ikke den mest charmerende, men han har formået at få hele socialpolitikken (fattig Carina) og kontanthjælpsdebatten på dagsorden som ingen anden politiker tidligere. Selv Berlingske har været i imponeret over det.

 9. Dansk velstand og velfærd er baseret på vores eksporterhverv. Disse erhvervs største trussel er en overophedet indenlandsk økonomi – som vi oplevede i begyndelsen af dette århundrede. Høj beskæftigelse og højt forbrug fører til lønpres, stigende inflation og større låntagning. Ingen empirisk forskning har endnu kunnet føre bevis for at mindre topskat fører til løntilbageholdenhed.
  Lad os nu ikke gentage fadæsen under de euforiske Fogh-år, hvor økonomerne blev opfordret til “at gå hjem og skrive nogle helt nye lærebøger”.
  J. B. Olesen er dansk mester i tomgangretorik. Der er intet galt med galt med det kursus partiet har spenderet på ham. Problemet opstår først hvis letsindige politikere begynder at tro på indholdet i selvsamme kursus.

 10. Havde nationalbankens personale og de andre klågeåger
  der taler imod JBO`s “merindtjenings teori” –
  så megen forstand på penge / økonomi – som det påståes —
  – så havde de siddet på deres egen øde ø under varme himmelstrøg og fået tiden til at gå med at bruge deres overflødige milliarder.

  De klåges påstand svarer i min optik til at
  “borgerne i DK ikke må tjene flere penge- for så stiger forbruget & det er galt”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *