Spin og modspin i Nets

IT-selskabet Nets kan være et glimrende, undervurderet selskab, men vil i en række år frem i tiden altid blive koblet sammen med ekstraordinær grådighed, dårlig kommunikation og frygten for, at det hele har været skruet en kende for smart sammen. Derfor den store discount på aktien.

Men nu er der kommet nyt liv i Nets-aktien efter en katastrofal start på børskarrieren (læs her). Rygter vil vide, at interesserede købere kredser rundt om Nets, blandt andet den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman. Foreløbig har Nets-bestyrelsen i en iltfattig fondsbørsmeddelelse bekræftet, at der er en eller anden form for interesse.

Der er rigtig mange, der har interesse i, at den hårdt straffede Nets-aktie får et løft.

Efter TDC-sagen tilbage i 2005, kræver børsreglerne, at selskaber skal bekræfte, hvis der er hold i medierygter om overtagelse. TDC-sagen fra 2005 handlede om, at rygter om overtagelse af TDC svirrede i avisen The Wall Street Journal i seks uger, inden TDC til sidst bekræftede interessen. Journalisten Jason Singer fra Wall Street Journal viste sig at have “særligt gode kilder” og rygterne om overtagelse holdt langt hen ad vejen. Dermed lykkedes det for “nogle” i TDC-sagen at få presset TDC-kursen i vejret. Præcist hvem vides ikke.

Nets-aktien har fået et ekstra vitamintilskud efter weekendens rygter med en stigning mandag på omkring 12 procent. Dermed nærmer Nets-aktien sig udbudskursen i september 2016 på kurs 150.

Og hvad er så op og ned i disse rygter? Det er umuligt at vide. Der er rigtig mange, der har interesse i, at den hårdt straffede Nets-aktie får et løft. Der er næppe tvivl om, at aktien er ekstraordinært presset ned på grund af det image Nets-selskabet, dets bestyrelse og dets direktion har efterladt i forbindelse med børsnoteringen. Det har ikke været kønt.

De har interesse i at få presset Nets-aktien i vejret:

  • Spørger man rundt om i den danske finansielle sektor er der ikke mange rosende omtaler. Tværtimod betragtes Nets-børsnoteringen som et eksempel på en børsnotering, der kom ud af kontrol. De to engelsk/amerikanske kapitalfonde Advent og Bain, som købte Nets fra gruppen af banker i Danmark og Norge for 17 mia. kr., solgte kraftigt ud af deres aktier ved børsnoteringen i efteråret 2016. Deres fælles luxemborgske selskab AB Toscana har fortsat 39,9 procent af Nets-aktierne og har givetvis meget stor interesse i at få prisen presset op for at få solgt den resterende del af Nets-aktierne. Det hjælper rygter om overtagelse og kurshoppet med til.
  • Den internationale investor Black Rock købte sig ind i Nets ved børsnoteringen. Med en ejerandel på 7,3 procent satsede Black Rock mere end to mia. kr. dengang på Nets. Da Nets-aktien var på sit laveste i marts 2017 på en kurs omkring 106 kunne Black Rock således konstatere, at deres Nets-aktier var faldet 600-700 mio. kr. i værdi. Det tab kan Black Rock få indhentet, hvis Nets-aktien igen måtte rulle forbi intro-kursen på 150.
  • Også ledelsen i Nets har stor interesse i, at aktien kommer op i pris. Ikke mindst topchefen Bo Nilsson selv. Han har både optioner og aktier i Nets for mere end en halv mia. kr.
  • Derudover har en gruppe ledere i Nets aktier og optioner i Nets til en værdi på mere end en mia. kr. Ligesom hovedaktionærerne Advent og Bain er også ledelsesgruppen bundet af forskellige lock-up perioder. Den sidste lock-up periode udløber i september, et år efter børsnoteringen, og derfor er det selvfølgelig som manna fra himlen, når de verserende overtagelsesrygter sender Nets-aktien markant op i pris.
  • Endelig er der de involverende banker og rådgivere ved børsintroduktionen. Det vil pynte på renomeet, hvis Nets-aktien får et nøk opad.

De eneste, der kan være utilfredse med kurshoppet i Nets mandag, er de investorer, som har solgt ud over de senere måneder.

Set i det lys må man formode, at både fondsbørsen i København og Finanstilsynet meget nøje følger forløbet i det forestående Nets-drama.

Kigger man grundlæggende på driften og indtjeningen i Nets (se regnskab her) går det ganske fint. Nets leverer, hvad de skal levere, og derfor kan der være fornuft i at betragte den pressede Nets-aktie som en undervurderet aktie.

Hvorvidt ovennævnte Hellman & Friedman er seriøse købere til Nets-selskabet er uvist. Kapitalfonden har mere end 30 år på bagen, og har i forvejen en række investeringer i teknoligitunge aktier som ligner Nets. Hellman & Friedman skriver i øvrigt på sin hjemmeside, at de gerne vil betragtes som en transparent investor. “Vi tror på at dele både gode og dårlige nyheder.”

Hvorvidt denne åbenhed og gennemsigtighed også gælder evt. interesser i Nets svæver foreløbigt hen i det uvisse.

Rygter og spin om overtagelse af børsnoterede selskaber er et uhyre følsomt område, hvor et enkelt signal kan være tilstrækkeligt til at sende flere milliarder i omløb på børsmarkedet. Set i det lys må man formode, at både fondsbørsen i København og Finanstilsynet meget nøje følger forløbet i det forestående Nets-drama.

Ved børsnoterede selskaber gælder nemlig den grundregel, at alle skal have de samme oplysninger at gøre deres indsatser på.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *