Sven-sagen i Skat afslører grotesk slendrian

Jeg ved ikke helt, om jeg skal le eller græde, når jeg læser og hører om sagen med Sven fra Skat, som »kom til« at stemple udgiftsbilag for refusion af udbytteskat for 12 mia. kr. Det er ganske enkelt grotesk, hvad blandt andet DR har kunnet oprulle af uhyrligheder.

Og endnu mere grotesk bliver det, når jeg husker tilbage på den DR-udsendelse i 2016, hvor en enfoldig Sven får det til at se ud, som om han er uskyldigheden selv – uvidende om, at han ulovligt er med til at lænse statskassen for disse 12 mia. kr. Nu viser det sig, at Sven også selv har fået lidt for ulejligheden. 1,7 mio. kr. som er sat ind på hans konto i Nordea. Samtidig efterforskes han i en sag om 37 mio. kr.

Man kunne måske forvente, at »nogle« chefer i Skat helt lavpraktisk begyndte at bruge noget så sjældent som den sunde fornuft.

Tragikomisk, ikke bare for denne Sven, men også tragi­komisk, når man tænker på, at en moderne, offentlig myndighed som Skat forvalter vores skattepenge på denne lemfældige måde. Og her taler jeg ikke kun om Svens nærmeste chef, men chefer og chefers chefer helt op til direktør, departementschef og i sidste ende ministeren.

Jeg kan forstå, at Sven har været i Bagmandspolitiets og Skats søgelys igennem flere år (læs DR-artikel her). Ikke på grund af udbytteskatsagen og de 12 mia. kr, men fordi den offentligt ansatte Sven havde rod i sin selvangivelse. Bagmandspolitiet konstaterede helt tilbage i 2010, at Sven i perioden 2006 til 2010 ekstraordinært havde modtaget knap to mio. kr., som han ikke havde betalt skat af. Sven har forsvaret sig med, at der er tale om lån fra en god ven.

Bagmandspolitiet orienterede Skat om Svens mærkelige millioner. De ansvarlige i Skat, og de burde da være til at finde frem til, har angiveligt blot trukket på skuldrene og fortsat med dagens dont; at sætte kikkerten for det blinde øje.

Lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing siger til DR, at Skat ikke har gjort noget forkert ved at lade Sven fortsætte med at stemple milliardrefusioner ud af statens kasse. Og nej, det er muligt, at der forvaltnings­teknisk set ikke er noget ulovligt i at lade Sven fortsætte med at refundere milliarder på et tidspunkt, hvor hans navn blinker hidsigt hos Bagmandspolitiet og hos Skat selv. Men man kunne måske forvente, at »nogle« chefer i Skat helt lavpraktisk begyndte at bruge noget så sjældent som den sunde fornuft.

Sven-sagen er dog speciel derved, at sagen, som den foreløbig er beskrevet, også kan handle om korruption og bestikkelse. I så fald en voldsom belastende plet på vores ry som et af de lande i verden med mindst korruption og bestikkelse

Set udefra synes hverken Sven-sagen eller den meget større sag om de fejludbetalte refusioner for udbytteskat at henhøre under særligt indviklede og komplicerede finansielle trans­aktioner. Udover Sven indgår der en 47-årig udlandsdansker og rigmanden Sanjaj Shah, som i dag gør sig i rigmandsparadiset Dubai. Læs om skandalerne i Skat her.

Foreløbig har Skats skandaler ført til undersøgelser, Rigsrevisionen har heglet Skat igennem, Skats topchef Jesper Rønnow Simonsen er blevet fyret, og politikerne har senest nedsat en egentlig kommission til at kulegrave, ikke bare Sven-sagen, men en række skandaler i Skat. Kommissoriet er dog endnu ikke vedtaget og medlemmerne endnu ikke udpeget – læs her. Det er et politisk betændt arbejde, der skal foretages sideløbende med de mange oprydninger og nye strukturer i Skat, som den nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sat i værk.

Ligesom i erhvervslivet vil heller ikke offentlige myndigheder til enhver tid kunne undgå kriminelle sager, hvor også medarbejdere er indblandet. Sven-sagen er dog speciel derved, at sagen, som den foreløbig er beskrevet, også kan handle om korruption og bestikkelse. I så fald en voldsom belastende plet på vores ry som et af de lande i verden med mindst korruption og bestikkelse. Forhåbentlig er Sven-sagen en undtagelse.

One response to “Sven-sagen i Skat afslører grotesk slendrian

  1. Sagen er omfattende og i ly af Helle Thornings skattesager, har der hvilet ro på dette område. HK har forsvaret Svend meget heftig, og står selvfølgelig fortsat bag foreningens kritik af skatte området, da HK endnu har taget afstand for Svends dispotioner. Mange er bage for at det kun er toppen af isbjerget vi hidtil har set.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *