Finanskrisen må ikke fejes ind under gulvtæppet

Amagerbankdommen i Lyngby Ret, hvor den 11 mand store ledelse ved direktion og bestyrelse blev frikendt for erstatningspligt, deler vandene. Naturligt nok, det er en sag, der vil fylde, når historien skal skrives om den værste finansielle krise siden 1930’erne.

I forbindelse med retsafgørelsen den 2. juni skrev jeg en kommentar (læs her), hvor jeg beskrev enkelte nedslag i den 1093 sider lange dom, blandt andet, at konkret dårlig ledelse ikke er erstatningspligtig. Ved samme lejlighed skrev jeg følgende: ”Det må forventes, at Finansiel Stabilitet afprøver næste instans, fordi Amagerbanksagen er principiel.”

Undskyld hr. Borch, men jeg synes du skulle tage og læse min kommentar.

Det er advokat Ole Borch lodret uenig i og tidligere chefjurist i Cepos, Henriette Kinnunen, opfordrer i Børsen (læs her)ligefrem Finansiel Stabilitet til helt at droppe »korstoget,« fordi finanskrisen var en millenniumbegivenhed. Altså en krise, der opstod af sig selv, og derfor ikke har ansvarlige. Det er nok værd at understrege, at langt hovedparten af banker kom igennem finanskrisen uden at krakke, og derfor kunne man få den mistanke, at det (også) har noget at gøre med dårlig ledelse.

Indrømmet, der kan og bør stilles mange kritiske spørgsmål til Finansiel Stabilitet. Det er således fortsat en gåde, hvordan tidligere chef for finanstilsynet, Henrik Bjerre-Nielsen, efterfølgende har kunnet sidde som chef for Finansiel Stabilitet – og dermed rydde op efter sig selv.

Men når det er sagt synes det betænkeligt, hvis vi bare fejer finanskrisen og grundlaget for den ind under gulvtæppet. Betænkeligt hvis vi ikke lærer noget, og betænkeligt for retssikkerheden generelt, hvis den ikke også af domstolene bliver undersøgt til bunds.

Advokat Ole Borch vurderer i et indlæg i Berlingske Business tirsdag den 20. juni 2017 (læs her), at når han læser dommen kan han ikke få øje på, at Amagerbankdommen er principiel. Han konkluderer derfor, at jeg skulle være skuffet over afgørelsen i Lyngby Ret, og at jeg havde håbet på et andet resultat. Han lader forstå, at jeg således ikke har respekt for domstolene i almindelighed og for Lyngby Rets dommere i særdeleshed.

Undskyld hr. Borch, men jeg synes du skulle tage og læse min kommentar. Jeg gentager: »Derfor er det betryggende, at vi i et retssamfund har domstolene til at udlægge teksten. Foreløbig har vi hørt byrettens dom. Det må forventes, at Finansiel Stabilitet afprøver næste instans, fordi Amagerbanksagen er principiel.” Så altså stor respekt fra min side for domstolene.

Jeg er klar over, at jeg som ikke-jurist bevæger mig ind på farligt territorium, men jeg er samtidig også overbevist om, at vores retssystem og vores domstole er i stand til at skelne.

Ole Borch mener også at vide, at jeg ikke mener, at der skal være på plads til fejlskøn i erhvervslivet og i dette tilfælde – i kredithåndteringen i bankerne. Jeg ved ikke, hvor han har det fra, det fremgår i hvert fald ikke af min kommentar til Amagerbanksagen. Faktisk skriver jeg: ”Der må nødvendigvis være et betydeligt råderum for bankledelser …”

Derimod hæfter jeg mig ved, at Amagerbankchefen Jørgen Brændstrup af Finanstilsynet bliver vurderet til at være så uduelig, at Amagerbankbestyrelsen bliver anmodet om at skille sig af med ham. Det fremgår af byretsdommen. Læs dommen her.

Det er dog ganske opsigtsvækkende og yderst sjældent, at finanstilsynet går så konkret til værks i en af de store banker og ligefrem kræver topchefen fjernet. Den topchef, som har været dybt, dybt involveret i de kritiserede forretninger op til konkursen i Amagerbanken i februar 2011. Det er da tankevækkende, og hvis domstolene fastslår, at end ikke i så grelle tilfælde er der erstatningspligt, så er det lovpraksis. Punktum.

Jeg er klar over, at jeg som ikke-jurist bevæger mig ind på farligt territorium, men jeg er samtidig også overbevist om, at vores retssystem og vores domstole er i stand til at skelne.

Det fortjener de sunde og godt drevne virksomheder i den finansielle sektor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *