Niels B. er en af Danmarks tre tenorer

Det kommer ikke som en bombe, at en af landets toptre-chefer, Danfoss’ succesfulde Niels B. Christiansen, stopper i det sønderjyske for at gøre CV’et klar til nye betydningsfulde poster. Se denne klumme fra februar. Selv om Niels B. ikke har noget klart svar om sin egen fremtid, er der tale om et sjældent fredfyldt chefstop. Dog givetvis med ærgelse hos Danfoss-familien. Heldigt for Danfoss har den nye topchef kunnet rekrutteres indefra, og Kim Fausing må i høj grad formodes at have strategien og Danfoss ånden inde under huden.

Vær vis på, at der i Danfoss-regnskabet for 2017 kommer til at stå et meget stort beløb som fratrædelsesgodtgørelse til Danfoss-chefen igennem ni år, Niels B. Christiansen. Mit personlige, konservative gæt er et sted mellem 50 og 100 mio. kr. Oveni  de seneste lønninger for 2015 og 2016 på i om egnen af 50 mio. kr. – om året. Niels B. er således forlængst blevet “økonomisk uafhængig.”

Niels B. Christiansen siger til Berlingske Business, at intet om hans fremtid er afgjort. Njarh, skal vi nu tro på det? Måske selve kontrakten ikke er underskrevet, men meget tyder på, at han i disse måneder er i færd med skiftet fra daglig topchef til fuldtids bestyrelseskarriere.

Lidt forenklet sagt, så har Niels B. Christiansen i realiteten gjort sig selv overflødig i Danfoss. Han har vendt udviklingen i Danfoss, hans efterfølger, Kim Fausing, hentes indefra og er klar til at tage over fra dag eet. Alle pile peger opad.

Niels B. Christiansen vil kunne udfylde rollen som det stærke og troværdige link mellem Mærsk-familien og aktionærerne i det børsnotere Maersk Oil.

Niels B. har forandret den vidtforgrenede industrikoncern til nu en strømlinet virksomhed med fokus på udvalgte kerneområder og med et endnu større fokus på bundlinjen. Danfoss står i dag stærkere end nogensinde. Som Danfoss-formanden Jørgen Mads Clausen skriver: ”Niels’ mission i Danfoss er fuldført til topkarakter. Alle finansielle resultater peger i den rigtige retning, vi har god vækst, og organisationen er i storform. At en topchef efter 12 år ønsker nye udfordringer er kun naturligt og sundt.” Øv for Mads-Clausen familien.

Ligesom Jørgen Vig Knudstorp blev Lego’s redningsmand, har Niels B. Christiansen været Danfoss’ redningsmand, og derfor har Danfoss-familien da også valgt at belønne sin topchef rigtig, rigtig godt for at beholde ham på Nordals længst muligt. Niels B. Christiansen er landets bedst betalte topchef.

Overraskende er det således ikke, at Niels B. Christiansen forlader Danfoss, dog overraskende, at han ikke fortsætter i Danfoss-bestyrelsen. Niels B. har angiveligt valgt at gøre det ved et “clean-cut”, altså ved helt at forlade Danfoss-gruppen og dermed Danfoss-familien. Måske for at gøre plads til en absolut central rolle i en anden stor dansk familiekoncern, nemlig i Mærsk-gruppen på Esplanaden.

Niels B. Christiansen kom for et par år siden ind i bestyrelsen i det børsnoterede A.P. Møller – Mærsk. Mærsk er netop i disse måneder i færd med at en større opsplitning, og et godt gæt er, at Niels B. Christiansen er tiltænkt en absolut central rolle i Mærsk-sfæren. Konkret i holdingselskabet A.P. Møller Holding, som er Mærsk-familiens pengetank og i Mærsk Oil, som ventes børsnoteret inden for et par år. Måske med Niels B. Christiansen som (arbejdende) bestyrelsesformand.

De tre tenorer i dansk erhvervsliv har mange af de samme redskaber i topcheftasken

Puslespillet på Esplanaden lægges i disse uger og måneder. Foreløbig synes det børsnoterede A.P. Møller – Mærsks fremtidige strategi (containerforretningen) at være på plads med formanden Jim Hagemann Snabe og topchefen Søren Skou som det øverste tandem. Mere usikkert er det, hvad der skal ske med resten, og i særdeleshed med olieforretningen i Maersk Oil. De endelige streger ventes at være tegnet færdig i løbet af i år.

Mærsk-familien har gjort det klart, at den fortsat vil være en aktiv ejer i olieforretningen. Det betyder, at A.P. Møller Holding fremover vil have en betydelig ejerandel i olien, som således bliver en absolut vital del i Mærsk-fonden og Mærsk-familiens portefølje af interesser. Niels B. Christiansen vil kunne udfylde rollen som det stærke og troværdige link mellem Mærsk-familien og aktionærerne i det børsnotere Maersk Oil.

Niels B. Christiansen er i den eksklusive klasse i dansk erhvervsliv. På toptrelisten sammen med Jørgen Vig Knudstorp i Lego og Henrik Poulsen i Dong. Tre forskellige virksomheder, men tre virksomheder som Christiansen, Knudstorp og Poulsen har fået vendt fra kriseramte virksomheder til nu at høre til blandt de bedste i landet. De tre tenorer i dansk erhvervsliv har mange af de samme redskaber i topcheftasken, energien, ideerne, de er nogenlunde jævnaldrende, en fortid hos konsulenthuset McKinsey og alle tre med et venligt imødkommende væsen udadtil, men drøneffektive på de indre linjer. Det bedste dansk topledelse kan præstere lige nu.

Jørgen Vig Knudstorp har valgt bestyrelsesvejen i Lego. Niels B. Christiansen er højst sandsynligt i disse måneder i transit fra operationel topchef til en fuldtids bestyrelseskarriere, og man skal ikke blive overrasket, hvis Henrik Poulsen inden for to-tre år også føler at have fuldført sit arbejde i Dong. For efterfølgende at skifte CEO-titlen ud med en håndfuld tunge bestyrelsesposter.

 

 

One response to “Niels B. er en af Danmarks tre tenorer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *