Er Bo Nilsson et aktiv eller en belastning i Nets?

Kom ikke og sig, at branding af noget så kedeligt som betalingsformidling ikke har betydning. Spørg bare Nets. Nets-brandet er i krise, det har kostet på tilliden, og det har helt konkret kostet katastrofalt på børskursen. Nets er i bad-standing.

Eller spørg omvendt Danske Banks Mobilepay. Det brand rider pt. på en succesbølge, som helt automatisk skaffer nye kunder i butikken.

Markedsdirektør Ole Vestergaard fra energiselskabet SEAS-NVE udtrykker det i Jyllands-Posten på denne måde: »Mobilepay er det, der er hot lige nu, så vi skal bruge det til at komme foran konkurrenterne.« SEAS og forsikringsselskabet Alka er de seneste to store selskaber, som har valgt Nets fra og Mobilepay til. Og flere andre virksomheder kan være på vej i samme retning.

For udenforstående, os kunder, er det svært at hitte rede i, hvad Nets og Mobilepay i grunden er sammen om, og på hvilke områder de indædt bekæmper hinanden. Derfor spiller de to virksomheders branding så stor en rolle. Mobilepay er blevet den gode historie om en bank, der udvikler nye produkter til gavn for os kunder. Nets derimod er historien om grådighed og arrogance. Nets blev børsnoteret i september 2016 til en kurs på 150. I dag ligger Nets-aktien og roder rundt omkring kurs 110. En finansiel kæberasler til en værdi af otte mia. kr.

Det kyniske spørgsmål er, om den vending er mulig med Bo Nilsson som topfigur, hans kompetencer ufortalt.

Samtidig med klø til aktionærerne er der kommet historier frem om eksorbitante incitamentspakker til ledelsen i Nets. Læg hertil to store, hemmelighedsfulde kapitalfonde i baggrunden og en usynlig formand, bom-bom-bom, Inge K. Hansen, hedder han. I sandhed ikke mange muligheder for at opbygge gode historier på denne cocktail. Helt skjule sig kan formanden dog ikke. Den 22. marts 2017 skal han op på talerstolen på generalforsamlingen og forsvare eller forklare Nets-ejerne, hvorfor de har tabt så mange penge. Nordmanden Inge K. Hansen fortsætter i øvrigt på formandsposten. Det kaster årligt et honorar af sig på 1,3 mio. kr. – lidt mere end formanden for den betydeligt større Jyske Bank modtager.

Egentlig kom Nets for et par uger siden med et ganske habilt 2016-regnskab med pæn vækst i toplinjen, men lige lidt har det hjulpet. Kursen er fortsat nedad, og analysehuset Aktieinfo anbefalede i en analyse i Berlingske Business i mandags, at man skulle skynde sig med at sælge sine aktier, fordi risiciene fremover så klart overstråler mulighederne. Sælg aktien før din nabo. »Vores vurdering er derfor: sælge før de andre,« lød den meget konkrete anbefaling.

Disse andre er de to kapitalfonde Advent og Bain, som fortsat sidder på 40 procent af aktierne, og ledelsen, som også må forventes at sælge Nets-aktier og cashe ind i den nærmeste fremtid på et-to år. Men hvem vil samle en faldende kniv op, som de siger i børsmarkedet? Lige nu er det umuligt at forsvare udbudskursen på 150. Spørgsmålet er dog, om den nuværende aktiepris på 110 kr. er udtryk for de reelle værdier i Nets. Eller om Nets er påført en dummebøde på eksempelvis 20 kurspoint. I disse dage er Nets-ledelsen på charmeoffensiv rundt i Europa, men foreløbig synes dette road-show ikke at have kastet noget af sig til aktionærerne.

Nets er i dag personificeret ved topchefen Bo Nilsson. Har har faktisk vendt op og ned på Nets-virksomheden og gjort den mere effektiv. Problemet er bare, at Bo Nilsson også er personificeringen af grådigheden i Nets, og det ry og rygte overskygger så klart alle de gode ting Bo Nilsson har medvirket til i Nets. Afhængig af kursudviklingen står topchefen til en gevinst på sine Nets-aktier på omkring en halv mia. kr. Det har skabt voldsom kritik, også internt i erhvervslivet.

Nets-bestyrelsen, som i parentes bemærket har vedtaget Bo Nilssons ekstremt rundhåndede pakke, må i den grad overveje alle muligheder for at få vendt udviklingen og skabt en imagemæssig turn-around.

Det kyniske spørgsmål er, om den vending er mulig med Bo Nilsson som topfigur, hans kompetencer ufortalt.

3 responses to “Er Bo Nilsson et aktiv eller en belastning i Nets?

    1. Oh Please!Hyde Park has its share of ultra-Zionists, for God’s sake.That’s besides the point. This Glick woman is MAD. I met and worked with an Israeli colleague there and far from feeling &#e#&6;oppress8d128217; she felt more than welcome! I, on the other hand, had to fumble, squirm or look away so as not to make a f***ing scene (which I REGRET never doing) every time they spoke of how ‘beautiful’ Israel was and how ‘smart’ Israelis were. At least this was true of the university/campus setting.Crazy woman.

  1. For mit vedkommende er det ikke Bo Nilsson, der er problemet. Men kapitalfonde der går i ledtog med de ledende medarbejdere med det formål at tale selskabets værdi op og få det solgt til pris over den reelle markedsværdi. På bekostning af de fremtidige aktionærer, der ikke har gennemskuet kuppet. Alene det faktum at de ledende medarbejdere i Nets har ret til at sælge en del af deres aktieoptioner umiddelbart efter børsnoteringen giver en stærk motivationsfaktor til at skønmale virksomhedens potentiale.
    Når det gælder den pensionsordning jeg selv administrerer, kan jeg blot gå udenom at købe aktier børsnoteret af kapitalfonde. Men jeg har også en pensionsordning i PFA og ATP. Jeg håber de har lært?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *