Hvor længe holder Sagild i Topdanmark?

Blogindlægget lagt ud den 10.2. – rettet den 13.2. (vedr. aktietilbagekøbsprogrammer)

Så har den finske storaktionær Sampo sat sig helt og tungt på forsikringsselskabet Topdanmark. Med hvad der er den egentlige strategi med finske Sampos reelle magtovertagelse af Topdanmark står foreløbig hen i det uvisse.

Det synes dog givet, at noget større er på vej. Og man skal næppe blive overrasket, hvis den mangeårige topchef Christian Sagild inden for kort tid forlader Topdanmark set i lyset af, at forskellige holdninger og strategier i Topdanmark-toppen er stødt sammen.

Foreløbig skiftes den nuværende formand i Topdanmark, Lego-direktør Søren Thorup Sørensen, ud med Sampos egen mand Thorbjörn Magnusson. Derudover sætter den finske storaktionær yderligere to af sine egne ind i Topdanmark-bestyrelsen. Det skifte kommer efter en strid om udbyttet til aktionærerne.

Topdanmark har i årevis kørt med store programmer med aktietilbagekøb. Det er ikke mindst disse aktietilbagekøb, der har resulteret i, at Sampo nu sidder på 45 procent af stemmerne i Topdanmark.

Sampo derimod foretrækker udbytter alene og ikke disse aktietilbagekøb, og det betyder, at et planlagt program om tilbagekøb trækkes tilbage. Det er dramatisk og sjældent set, at et selskabs ledelse og dets storaktionær har så forskellige interesser. Christian Sagild har været i Topdanmark i 20 år og er dermed en af Michael Pram Rasmussens drenge.

Wahlroos sidder med nøglen til, hvordan Nordens fremtidige finanslandskab skal se ud

Pram Rasmussen var direktør i Topdanmark i en årrække og senere bestyrelsesformand frem til 2015. Det er svært ikke at se Pram Rasmussens baggrund for at forlade Topdanmark-formandssædet som en protest, fordi han følte sig for omklamret af storaktionæren fra Finland. Pram var ikke længere chef i sit eget skydetelt.

Lidt forenklet sagt, så er det Pram Rasmussen mere end nogen anden, der har skabt det Topdanmark, vi kender i dag. Med fokus på selvstændighed, på forsikringsdrift i Danmark, på bundlinjen og endnu mere fokus på udlodningen (aktietilbagekøb til gavn for aktionærerne.) Ingen svinkeærinder med opkøb og aktiviteter uden for Danmark. Man må formode, at den strategi også er Christian Sagilds strategi, og derfor er det svært at se Sagild som topchef i Topdanmark fremover.

Og hvad er det så Sampo vil? Foreløbig vil finnerne bare have så mange kontante udbytter hjem til Helsinki som overhovedet muligt. På længere sigt må det formodes, at Topdanmark skal integreres i Sampos overordnede nordiske strategi. Sampo ejer Nordens største skadesforsikringsselskab IF, hvor de tre nye i Topdanmark-bestyrelsen kommer fra. IF er store i Finland, Sverige og Norge, men meget små i Danmark.

Det interessante ved Sampo er, at manden der trækker i trådene, er Nordens suverænt mest magtfulde finansmand, finsk-svenske Björn Wahlroos. Han er formand for Sampo og også formand for Nordens største bank, Nordea, hvor Sampo har en ejerandel på 21 procent. Ved sin side i Sampo-bestyrelsen har Wahlroos i øvrigt sin tidligere topchef i Nordea, danske Christian Clausen.

Det korte af det lange er, at Wahlroos sidder med nøglen til, hvordan Nordens fremtidige finanslandskab skal se ud. Hvad er hans planer med Nordea, og hvad er hans planer med Topdanmark? Topdanmark er blevet Sampos stærke ben i Danmark. Dog mangler Sampo at få Topdanmark fuldt integreret i Sampos forsikringsaktiviteter i Finland, Sverige og Norge.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *