Har Bernie Sanders en pointe?

Den tidligere amerikanske præsidentkandidat Bernie Sanders er gået i kødet på de store medicinalfirmaer med en barsk kritik af de høje medicinpriser. Blandt andet danske Novo Nordisk har fået kærligheden at føle.

Eli Lilly (amerikansk insulinproducent, red) og Novo Nordisk går tydeligvis mere op i profit end deres patienter. Det er på tide at stoppe deres grådighed,« skriver Bernie Sanders således på det sociale medie Twitter. Læs her. Og Kåre Schultz svarer her på kritikken – på medicinalindustriens vegne.

Medicinpriser er et stort tema i den amerikanske valgkamp. Det amerikanske marked er suverænt verdens største, ikke mindst fordi priserne på medicin i USA er højere end mange andre steder i verden. Og det har selvfølgelig fået alle verdens førende medicinalfirmaer til at satse stort på USA. Halvdelen af omsætning og indtjening i Novo Nordisk kommer fra USA. Også Lundbeck drosler ned i Europa for at skalere op og ekspandere i USA. Profitten her er ganske enkelt højere end alle andre steder.

Hillary Clinton, som står til at overtage præsidentembedet i næste uge, har ved flere lejligheder meget direkte beskyldt medicinalvirksomheder for alt for høje priser og varslet indgreb. Kort fortalt går beskyldningerne på, blandt andet også fra David Nathan, som er professor på Harvard Medical School, at den magtfulde medicinalindustri løbende sender nye produkter på markedet til skyhøje priser, selv om disse nye produkter ikke er forskellige fra de tidligere produkter.

Baggrunden for løbende at sende nye produkter på markedet er, at selskaberne så kan få produkterne patentbeskyttet og dermed fastholde de høje priser. Dermed kan de holde prisbillige kopipræparater ude af markedet – og konkurrencen.

USA er meget anderledes end mange andre lande, i sær i Europa. I Europa reguleres/kontrolleres priserne af de offentlige, der jo også i vid udstrækning betaler for festen. I USA derimod betales en stor del af medicinen via private forsikringsordninger. Her er der ikke på samme måde et stærkt offentligt pres for at holde priserne nede.

Så ja, Bernie Sanders har så absolut en pointe. En stærk pointe

Man kan sige, at medicinalvirksomhederne sådan set »bare« har benyttet sig af markedsøkonomien og holdt så høje priser, som markedet nu engang gav mulighed for. Nu er ikke bare nogle politikere, men også de stærke amerikanske indkøbsforeninger går i modoffensiv mod medicinalselskaberne. Det har ikke mindst Novo Nordisk fået at føle, og det er dette prispres, som lige nu har sendt Novo Nordisk i defensiven. Aktien har tabt hundrede af milliarder kroner på relativt kort tid, fordi profitten i USA er under pres.

Præcis som medicinalvirksomhederne har benyttet sig af markedsøkonomien, så kan man med lige så god ret sige, at den seneste tids prispres er et resultat af markedsøkonomien. Set i det lys har Bernie Sanders en rigtig god pointe. Medcinalindustrien forsvarer de høje priser og de endnu højere profitter med, at det er nødvendigt for at kunne forske nye produkter frem til glæde for patienterne.

Nu er det bare sådan, at verdens medicinalvirksomheder over en bred kam ekstraordinært har forgyldt sine aktionærer som aldrig nogensinde før med stigende udbytter, stigende aktiekurser, tilbagekøbsprogrammer og andre godter på børsen. Profitten synes ikke at stå i forhold til, hvad der skal bruges til forskning og et normalt, tilfredsstillende afkast til aktionærerne.

Så ja, Bernie Sanders har så absolut en pointe. En stærk pointe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *