Advarsel: Banker på vej ud på dybt vand

Bankerne risikerer at stirre sig blind på kortsigtet profit, frem for langsigtede, stabile afkast. Dermed risikerer bankerne blot få år efter den værste finansielle krise i nyere tid og efter den hårdeste kritik nogensinde mod dansk bankvæsen igen at kaste sig ud på dybt vand. Med risiko for en efterfølgende veritabel kritisk storm mod bankerne.

Da finanskrisen eksploderede i efteråret 2008 og ind i 2009 var bankerne udsat for en nærdødsoplevelse. Kun med en effektiv indgriben fra staten, som bredte et sikkerhedsnet ud under en vaklende dansk banksektor, fik sektoren som sådan reddet sig nogenlunde tørskoet i land. Bankerne mener, at de selv betalte for dette enorme statslige sikkerhedsnet, men realiteten er, at det er tvivlsomt, om sektoren var reddet i land og reddet så hurtigt i land, hvis staten via skatteborgerne IKKE var kommet bankerne til undsætning. Sandheden er, at krisen neutraliserede den markedsøkonomi, som bankerne normalt bekender sig til.

Den finansielle krise affødte oprørslignende tilstande hos kunder og politikere. Banker, som ellers lever af tillid, blev bombarderet med kritik fra alle sider. Staten fik sin betaling i form af renter, men fik ikke del i den efterfølgende kursfest.

Det vil i så fald være et kortsigtet profithensyn frem for en langtidssikret kontrakt med kunderne

Heldigvis er vi nu kommet ud på den anden side af den finansielle krise, og heldigvis oplever vi igen banker, som tjener penge nok til at kunne konsolidere sig og tage vare på sig selv. Vi har behov for stærke banker, der kan modstå rystelser.

Når det alligevel er tiden at trække de helt store og kraftigt røde advarselsprojektører op af tasken skyldes det de begyndende signaler om at indføre negative renter for privatkunder. Det børe være et absolut no-go for bankerne. Hvis jeg forstår Danske Bank-topchefen Thomas Borgen ret, så vil det ikke kunne ske i Danske Bank. Men spørgsmålet er, om han kan modstå fristelsen, hvis nogle af konkurrenterne begynder at opkræve negative renter.

Det sker på et tidspunkt, hvor bankpakkerne stadig er i frisk erindring, hvor bankerne massefyrer, lukker filialer og øger gebyrerne. Altsammen for at kunne øge afkastet til aktionærerne. Det sker i øvrigt samtidig med, at den finansielle sektor klager sin nød over den skærpede lovgivning. Og samtidig med, at man taler om kreditklemmer og manglende risikovillighed hos bankerne.

Det er værd at bemærke, at både Lars Rohde, Danmarks Nationalbank, Jesper Berg, Finanstilsynet og også finanseksperten, professor Jesper Rangvid, advarer bankerne om at skrue udbytterne yderligere i vejret. Men i stedet konsolidere sig. Budskabet er, at helvede bryder løs, hvis bankerne med denne rekordindtjening i bøgerne og rekordudbytte til aktionærerne presser citronen yderligere over for kunderne med negative renter.

Det vil i så fald være et kortsigtet profithensyn frem for en langtidssikret kontrakt med kunderne. Bankerne taler meget om vigtigheden af kundetilfredshed. Men som bekendt handler det ikke om, hvad man siger, man om hvad man gør. Bankkunder er et loyalt folkefærd, men sætter det sig først i bevægelse, kan det være svært at stoppe igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *