Ansvaret for kursmassakren i Novo Nordisk ligger hos topledelsen

Efter et historisk stort hak i tuden til Novo Nordisk-aktien forsøger børsmarkedet febrilsk at finde det rigtige kursniveau for den ellers elskede Novo Nordisk-aktie. Aktien styrtdykker fredag, efter i øvrigt at have tabt over 30 procent i værdi hidtil i år. Det er en kursmassakre, som aldrig tidligere oplevet på børsen i København.

På blot et år er der flået flere hundrede milliarder af børsværdien i Novo Nordisk. Giver det mening for en virksomhed, som fortsat tjener stadigt flere penge? Nej, ikke umiddelbart. Det viser først og fremmest, at Novo Nordisk-aktien var spekuleret alt for højt op i pris igennem en årrække, og det indikerer sandsynligvis samtidigt, at det nuværende kursskred mere har karakter af panik end en reel fastsættelse af prisen for en Novo Nordisk-aktie. Læs Novo Nordisk-regnskabet her.

Hidtil har børsmarkedet slugt oplysningerne fra Novo Nordisk-ledelsen råt, tilliden til Lars Rebien & Co. har været overvældende. Den tillid er nu fordampet.

Man kan sagtens kritisere de berømte “hysteriske kællinger” på børsen for at panikke – i begge retninger i øvrigt. Men Novo Nordisk-ledelsen med topchefen Lars Rebien Sørensen og bestyrelsesformanden Göran Ando i spidsen står dog først for, når ansvaret skal placeres og tæskene skal uddeles. Det er først og fremmest selskabet selv, der har vildledt markedet. Det er Novo Nordisk-ledelsen, der har fejlfortolket især det amerikanske marked, og dermed er det Novo Nordisk-ledelsen, der har det største ansvar for, at Novo Nordisk-aktien blev spekuleret for højt op i pris.

Er Novo Nordisk så en virksomhed i krise? Absolut ikke. Med en omsætning for hele 2016, der forventes at overstige 110 mia. kr., et overskud på den nederste bundlinje på over 30 mia. kr. og et cash-flow af frie pengestrømme på nærmere 40 mia. kr. for hele 2016 er Novo Nordisk fortsat en veritabel pengemaskine.

Novo Nordisk er samtidig fortsat en vækstmaskine. Problemet er dog, at forventningerne til den fremtidige vækst er mere end halveret på relativ kort tid. Det bliver straffet hårdt af børsmarkedet, og sandsynligvis også hårdere end nedjusteringerne rent faktisk burde give anledning til.

Nu skal man aldrig tage børsmarkedet i lære. Prisfastsættelsen på børsen har altid ret. Men man skal ikke blive overrasket, hvis Novo Nordisk nu – fra det markant lavere niveau – kan påbegynde en ny stigning.

Det helt store problem for Novo Nordisk-ledelsen er, at tilliden er sat på en alvorlig prøve. Hidtil har børsmarkedet slugt oplysningerne fra Novo Nordisk-ledelsen råt, tilliden til Lars Rebien & Co. har været overvældende. Den tillid er nu fordampet.

Det betyder, at Lars Rebien får en dårlig, problemfyldt exit fra Novo Nordisk, når han stopper som topchef med udgangen af året. Og det gør livet sværere for den nye topchef, Lars Fruergaard, som møjsommeligt fra 2017 må kæmpe en hård kamp for at genvinde børsmarkedets tillid. Det tager tid, og kun ved at levere på de opstillede forventninger regnskab efter regnskab kan han lykkes med at genvinde denne altafgørende tillid.

Det skal selvfølgelig med, at med kursmassakren i Novo Nordisk betyder det, at Lars Fruergaard kommer ind som topchef i Novo Nordisk på et tidspunkt, hvor aktien har et helt andet udgangspunkt. Set i det perspektiv er det ikke usandsynligt, at Novo Nordisk-bestyrelsen har indvilget i at skrue vækstforventningerne en ekstra tand ned, for at “gøre rent bord” for deres nye topchef. Det kan kun udmeldingerne i 2017 vise.

Novo Nordisk har i flere år været kendetegnet ved en virksomhed, som har opsat langsigtede mål – og leveret på disse. Men i februar 2016 kom virkeligheden til Bagsværd om det alvorlige prispres i USA. Det får nu Novo Nordisk-ledelsen til at opstille disse langsigtede finansielle mål:

“Siden februar 2016 er markedssituationen i USA indenfor såvel diabetesbehandling som biopharmaceuticals blevet signifikant mere udfordrende med en negativ indvirkning på den fremtidige prisfastsættelse for Novo Nordisks produkter, navnlig insulin- og væksthormonprodukter. Derfor anser Novo Nordisk det ikke længere for muligt at nå målet om vækst i resultat af primær drift på 10%. Følgelig er målet blevet revideret, og Novo Nordisk sigter nu efter en gennemsnitlig vækst i resultat af primær drift på 5%. Målet for resultat af primær drift efter skat i procent af nettodriftsaktiver er uændret 125 %,” hedder det i kvartalsregnskabet.

Det store problem kan det blive for Novo Nordisk-ledelsen, hvis børslussingen og chokket forplanter sig til en overforsigtighed på de indre linjer i Novo Nordisk. En forsigtighed, der kan lamme ledelsens beslutninger med hensyn til forskning, markedsføring og vovemodet med nye produkter. På samme måde kan chokket forplante sig til usikkerhed internt i virksomheden blandt medarbejderne.

Det er en kæmpe ledelsesopgave at genvinde kundernes, børsmarkedets og medarbejdernes tillid til topledelsen i Novo Nordisk, direktionen og bestyrelsen.

 

 

 

 

One response to “Ansvaret for kursmassakren i Novo Nordisk ligger hos topledelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *