Derfor er politikere og embedsmænd dømt ude som ny topboss i ATP

Det er et af de mest magtfulde job i Danmark. Til en løn over seks mio. kr. Ikke at man som direktør i det job kan tromle sin vilje igennem. Der skal international erfaring og fingerspitzgefühl til. Har man ikke evnen til at lægge et øre til jorden, risikerer man at sætte ATP’s mange års oparbejdede goodwill overstyr.

Posten som topchef i pensionsfonden ATP fra Hillerød er blevet ledig efter Carsten Stendevad på grund af familiemæssige årsager har valgt at flytte tilbage til USA. Stendevad var et ukendt ansigt, da han i 2013 blev præsenteret som ny topchef i ATP. En Wall Street-fyr til ATP som har 4,5 millioner danskere i butikken. Det ville aldrig gå, lød de bistre forudsigelser.

Men det gik. Rigtig godt endda. Stendevad er ikke de store armbevægelsers mand. Han lyttede, ændrede, voksede og har også skåret ned i medarbejderstaben på nogle områder og vokset på andre. Stille og roligt. Samlet set er medarbejderantallet eksploderet til over 2500 og flere er på vej, når ATP overtager flere og flere administrationsopgaver, blandt andet også fra staten. Samtidig er det lykkedes at navigere den 800 mia. kr. store pengetank frelst igennem nulrenteårene – foreløbig i hvert fald. ATP er derudover en uofficiel overdommer i finansen, der blåstempler investeringer som eksempelvis kapitalfondes overtagelse af DONG, Nets mv.

Nu skal der findes en ny topboss til ATP. Ikke nødvendigvis en ny Stendevad. Men en ledertype, der skal spænde vidt. I stillingsopslaget hedder det således: »Som ATP’s nye direktør kan du dokumentere, at du evner at skabe stærke resultater inden for pension- og investeringsvirksomhed samtidig med, at din baggrund viser, at du har flair for drift af en stor administrationsforretning og forståelse for politiske beslutningsprocesser.«

Eftersom hun (Conny Hedegaard) ikke har dokumenterede resultater fra finansen at fremvise, kommer hun næppe med i head-hunter Frank Halborg sidste runde.

Og hvad vejer så tungest? Detailkendskab til finans- og investeringsverdenen eller politisk flair? Tages jobsopslaget med krav om stærke finansresultater for pålydende må man gå ud fra, at det i højere grad er en Stendevad-type end en Palle Simonsen-type (tidligere konservativ finansminister og mangeårig, succesfuld direktør i ATP,) der søges efter. Du kan læse stillingsopslaget her

Konservative kunne igen have et navn at byde på, nemlig den tidligere EU-kommissær, Conny Hedegaard, men eftersom hun ikke har dokumenterede resultater fra finansen at fremvise, kommer hun næppe med i head-hunter Frank Halborg sidste runde. Halborg fra search-firmaet Amrop har fået til opgave at finde ATP’s nye boss. Den ultimative beslutning ligger hos ATP’s formand Jørgen Søndergaard, som dog skal have masseret sit forretningsudvalg og den særlige struktur med både arbejdsgivere og fagforeningsfolk i bestyrelsen på plads.

Halborg fandt også Stendevad i New York til ATP, han fandt finansministeriets David Hellemann til Nordea (nu i Nykredit), og han formidlede (det meget overraskende) skifte for Ulrik Nødgaard fra Finanstilsynet til Finansrådet. Skal man tage udsagnet om de dokumenterede resultater til troende, så er det svært at se både politikere og embedsmænd i chefstolen i ATP, også den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon må på den baggrund dømmes ud.

På rygtebørsen nævnes derimod unge fremadstormende finansfolk som Danske Banks økonomidirektør Jacob Aarup-Andersen (38 år) og Marie Louise Kirk (39 år.) Marie Louise Kirk er partner i finanshuset Goldman Sachs i London.

Kan der kommer kandidater i spil indefra i ATP? Måske, men sandsynligheden er ikke stor. Der er nye kræfter på flere af de øverste poster i ATP, og den mangeårige ATP-direktør Lillian Mogensen, som i øvrigt er ansvarlig for det store vokseben i ATP, nemlig de mange administrationsopgaver, som hentes til Hillerød, er som næsten 58-årig næppe i kandidatfeltet. Godt nok lyder det i festtaler i dag, at alder ikke er nogen hindring, men lige præcis i kategorien “topchefer i erhvervslivet” er der meget få nye af slagsen i den aldersgruppe.

Rigtig meget vil dog afhænge af de pågældende kandidaters kommunikationsevner. ATP skal ikke slå mange skæverter eller optræde arrogant, før pensionsfonden risikerer at komme i søgelyset hos politikerne på Christiansborg. ATP er en mastodont i forhold til landets størrelse, og evner den nye ATP-chef i Hillerød ikke den svære linedans, kan ATP hurtigt blive mødt med krav om opsplitning.

 

PS – Personligt skal jeg ikke at have noget med at forsøge at udpege den endelige vinder i ATP. Sidst kom jeg grueligt galt afsted. Samme dag som ATP-formand Jørgen Søndergaard, i december 2012, annoncerede, at Carsten Stendevad blev ny ATP-chef, skrev jeg i Berlingske, at direktør i Industriens Pension, Laila Mortensen, ville overtage roret i ATP efter Lars Rohde.

Her kan du i øvrigt læse min kommentar til valget af Carsten Stendevad – det må til gengæld siges at have ramt nogenlunde rigtigt. “Et voldsomt, nyt og friskt pust i ATP.”

læs her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *