Til grin for egne penge?

Hvor meget er et menneskes arbejde i grunden værd – i kroner og øre? Tager man de offentligt ansatte, fuldmægtige, afdelingschefer, departementschefer og andre i offentlig tjeneste, så ligger lønningerne fast. De er skemalagte. Der er tale om gode, gedigne lønninger, og rammer man det absolutte topjob som en af de tunge departementschefstillinger, så kan årslønnen i allerbedste fald snige sig op på to mio. kr. Det er det, man kalder en fed løn.

Så smålige er man dog ikke i erhvervslivet. Her handler det ene og alene om, hvad man kan komme af sted med. Ofte i uigennemskuelige konstruktioner. Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem aflønning og ansvar/indsats. Afgørende er det derimod at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Især hvis man som leder eller direktør »rammer« en børsnotering og dermed en reel pengeregn.

Tag nu virksomheden Nets. Et teknologisk infrastrukturselskab, som bl.a. håndterer vores dankort. Nets har oplevet en eksplosion i værdien af selskabet, der giver en forventet børsværdi på 28 mia. kr. Enorme gevinster på meget få år.

Derfor kan jeg ikke frigøre mig fra tanken om at være til grin for mine egne penge.

I forbindelse med salg til de to kapitalfonde og nu børsnotering er der skruet en konstruktion sammen, som vælter penge ud over ikke bare de to kapitalfonde, men også ledelsen i Nets og en ledergruppe på 70 personer. Værdien af topchefen Bo Nilssons aktiepost står til en pris på 675 mio. kr. Ledergruppen på 70 kan i gennemsnit se frem til at have en formue i Nets-aktier på 29 mio. kr. Det skal med, at de pågældende selv har investeret af deres lommepenge. Vi kender ikke størrelsen på disse indskud, men gevinsten på blot to et halvt år er enorm. Heldigt for dem. Læs artikel her.

Det er godt, at der tør tages chancer med investeringer i dette samfund. Det skal belønnes, der skal være et afkast. Men hvor meget? Er der overhovedet ingen grænse – og hvem skal i øvrigt betale for gildet? Som salig Storm P. sagde det: »Intet kommer af ingenting – kun lommeuld.«

Regningen betales af dig og mig. Os bankkunder, der er en del af Nets-maskineriet. Os fem millioner malkekøer, som åndsfraværende står og kigger på. Her er intet oprør, intet konkurrencepoliti. Hvorfor ikke? Fordi vi ganske enkelt ikke kan gennemskue det. Når man så dertil hører, at de samlede omkostninger til banker og rådgivere for at børsnotere Nets løber op i næsten en halv mia. kroner, ja, så får man ærligt talt indtrykket af et finansielt setup, hvor de involverede betænker hinanden med fede pengestrømme.

Jeg har svært ved at få øje på de merværdier, der skabes for samfundet, og derfor kan jeg ikke frigøre mig fra tanken om at være til grin for mine egne penge.

10 responses to “Til grin for egne penge?

 1. Er vi ikke selv ude om det? Nu har vi i årtier kæmpet for, at Dankortet kunne beholde sin monopolstatus i Danmark. “For det er en del af den danske folkesjæl, som ikke kan/må konkurrenceudsættes.”
  Og lignende historier gælder sikkert for andre af Nets’ ydelser?
  Monopoler har en tendens til enten at falde i tornerosesøvn – typisk for skatteyderpenge – eller løbe med kassen.
  Bør vi undres?

 2. Det som ingen ser, det vokser og vokser.
  Kammeradvokaten går i spidsen med indtjening hos advokaterne, og de ” menige” advokater følger efter, De er alle enige om at de er SÅ VIGTIGE og har et helt ubegribeligt ansvar.
  Befolkningen kan ikke følge med i at aflønne dem, og det gælder sikkert også departementscheferne og de nyrige i Nets.
  Retssikkerhed og betalingsevne er gået fløjten. Skatterne stiger og afgifter er skruen til at få “kidtet”” til at holde til alle de dyre personer som ikke ser deres opgaver og indsats som
  en del af samfundet, selv om det er samfundet., men alene egen økonomisk indvinding.

 3. Det er en utrolig historie. Der bør reageres imod sådanne ordninger.
  Først bør man agitere for ikke at købe aktier i Nets, og udstille firmaet på samme måde som tobaksaktier. Få Nets i lige så “bad standing” som tobak, så de store fonde ikke af hensyn til deres medlemmer investerer i selskabet.

  Dernæst skal man finde ud af Nets indkomstgrundlag og arbejde for at reducere dette. Det kan man godt gøre som privatperson og udbrede det til venner og bekendte. Brug Dankortet noget mindre, finde billigere alternativer. Reducer brugen af PBS betalinger, det er der allerede firmaer som YouSee og Boxer, som har fundet ud af ved at anvende billigere alternativer. Påvirk lovgiver, så f.eks. Nem-id overgår til anden administrator og find andre alternativer end Nem-id, idet der mange steder kan logges ind med tast-selv koder i stedet.

  Berlingske kan begynde at skrive mere åbent om dette urimelige projekt på samme måde, som når der påbegyndes omtale af gebyrer på Dankortet, hvor politikere herefter flokkes om at bakke op om nulgebyrer.
  Ved at reducere Nets indkomstgrundlag, sådan som det f.eks. er sket med tobak, vil firmaet ikke være attraktivt for investorer, og der vil sandsynligvis kommer billigere og bedre alternativer produkter på markedet.

 4. Jeg synes det er godt spottet og det er klart noget der skal gøres ved.
  Til Hans – så tror jeg det er svært at sætte NETS i samme bås som tobaksaktier – men du skal da være velkommen til at starte skræmmekampagner? “NETS ripper jer hurtigere end dine lunger nedbrydes af nikotin og tjære!” – jeg kan næsten se det for mig.

  Hvilke billigere løsninger foreslår du fremfor Dankortet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *