Vækst skabes kun ved øget tillid

Vækstkrisen i Danmark – og i øvrigt også i Europa – handler i høj grad om en tillidskrise. Virksomheder holder igen med investeringer, forbrugerne holder igen med det private forbrug, fordi der er en grundlæggende tvivl til fremtiden. Så hvad skal der til for at løsne op for denne fastlåste situation?

Set i det lys må regeringen Løkke Rasmussens 2025-plan – se planen her – samt den medfølgende vækstplan fra erhvervsminister Troels Lund Poulsen siges at være et skridt i den rigtige retning. En sådan politisk langtidsplan er ikke en opskrift på, hvordan det så helt præcist kommer til at se ud i 2025, men i langt højere grad et signal om hvilke rejserute, der vælges. Og hvilket pejlemærke, der er i sigtekornet. Set med erhvervslivets briller er de langsigtede pejlemærker af afgørende betydning for de beslutninger, der skal tages i bestyrelses- og direktionskontorerne.

Og set fra disse udkigsposter, så signalerer planen politisk fokus på vækst og skabelsen af flere arbejdspladser. Meget kan gå galt frem mod 2025, og en masse særinteresser vil givetvis hegle 2025-planen igennem, fordi de mange særinteresser ikke bliver behandlet millimeter retfærdigt. For slet ikke at tale om de politiske studehandler, der nu skal indgåes for at finde et flertal. Det risikerer selvfølgelig at svække den overordnede målsætning.

Vækst skabes ikke af politikere, men kloge politikere kan skabe grundlaget for en øget tillid.

Justeringerne på skatten, større eller mindre arbejdsmarkedsreformer og en omlægning af erhvervsstøtten i sig selv giver ikke luft under vingerne for 2025-planen. Men fastholdes hovedperspektivet i 2025-planen om at ville væksten og også om modet til at turde tage beslutninger, så kan man håbe, at Danmark i så fald vil ride med på den internationale vækstbølge. Som – når den kommer – vil kræve et Danmark, som har den nødvendige arbejdskraft, og dermed giver virksomhederne den nødvendige sikkerhed for at kunne kaste sig ud i nye og større investeringseventyr.

Man kan også side det på en anden måde; 2025-planen fejer nogle af de sten til side på vejen, som gør, at Danmark i et fremtidigt vækstscenarie kan køre mindst lige så hurtigt som andre vestlige industrilande. Vækst skabes ikke af politikere, men kloge politikere kan skabe grundlaget for en øget tillid.

Hos forbrugerne og hos virksomhederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *