Kan Novo-bestyrelsen levere verdens bedste exit?

Om nogle måneder har Lars Rebien Sørensen siddet som topchef i Novo Nordisk i 16 år. Og stort set samtidig fylder verdens bedste topchef fylder 62 år.

Rebien er en tordnende international succes. Med dygtighed og held har han forandret Novo Nordisk fra en mellemspiller i den globale medicinalverden til en virksomhed, som målt på indtjeningspower og børsværdi hører til blandt de store i den verden. Og det har samtidig bragt ham en personlig hæder med Harvard-magasinets udnævnelse af Rebien til at være verdens bedste topchef. Intet mindre.

Ingen kan tage fra den daværende Novo-bestyrelse, at de i 2000 ramte plet med udnævnelsen af Rebien til at gøre Novo Nordisk stor. Den nuværende usikkkerhed handler således ikke om personen Lars Rebien Sørensen, men derimod om den nuværende Novo-bestyrelse med formanden Göran Ando i spidsen er lige så skarp til det næste generationsskifte. Som i øvrigt trænger sig mere og mere på.

Novo-maskinen har tabt fart, senest med halvårsregnskabet, som skuffede børsmarkedet, og det risikerer at sætte en plet på Rebiens regeringsperiode. (læs regnskabet her)

Nu skal man være forsigtig med at overfortolke et enkelt kvartalstal, men skjules kan det ikke, at Novo er udfordret på det store USA-marked. Priserne presses, og de hidtidige vækstrater i Novo Nordisk presses. Samtidig står Novo Nordisk-bestyrelsen i en situation, hvor man snart, måske allerede i dette efterår, skal tage endelig beslutning om, hvem der skal tage over efter Rebien. Godt nok har Rebien kontrakt til et tidspunkt i 2019, men ingen forestiller sig, at han bliver siddende så længe. Så hvornår er det da det mest optimale tidspunkt at skifte lederfigur?

Rebiens afgang risikerer at blive mudret, hvis den ikke håndteres knivskarpt.

Man må formode, at Novo Nordisk-bestyrelsen er noget længere fremme i processen end folkene fra Bagsværd umiddelbart giver udtryk for. Også selv om kludderet med den tidligere kronprins Kaare Schultz har placeret Novo Nordisk-bestyrelsen i en defensiv position. Kaare Schultz’ brud med Novo Nordisk har taget hårdere på selvtilliden internt i virksomheden, end Novo Nordisk selv vil være ved.

Men nu er Kaare Schultz historie i Novo-regi, og derfor er fokus på de to nuværende medlemmer af den nimand store direktion, Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen. Med Riis som klar favorit i lang tid.

Kunne man forestille sig, at Novo Nordisk henter sin nye topchef udefra? Ikke hvis man spørger rundt omkring. Det skal være en intern, der har de ti bud i »the Novo Nordisk Way« tatoveret ind i hjerneskallen.

Om end ung af sind og ydre, så er Lars Rebien i dag aldersmæssigt den absolutte nestor blandt de store selskabers topchefer. Rebiens meritter i Novo er mejslet ind i dansk erhvervshistorie, men hans afgang risikerer at blive mudret, hvis den ikke håndteres knivskarpt.

Af Rebien selv, men først og fremmest af Novo Nordisk-bestyrelsen.

One response to “Kan Novo-bestyrelsen levere verdens bedste exit?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *