Brud på den “rettidige omhu” i Mærsk

Man må tro, at A.P. Møller – Mærsk og dens bestyrelse er betydeligt længere fremme i den store forkromede strategiproces (læs her) end koncernen umiddelbart signalerede torsdag i forbindelse med afskedigelsen af topchefen Nils Smedegaard Andersen.

Formanden Michael Pram Rasmussen har nemlig understreget, at den nye strategi skal ligge klar til vedtagelse i Mærsk-bestyrelsen inden udgangen af september. Det er meget, meget kort tid.

Man må tro, at der allerede i dag ligger en række beregninger af økonomisk og juridisk karakter på flere forskellige scenarier. Man må tro, at Mærsk-bestyrelsen ikke står nøgen ved potentielt så stort et strategiskifte, som der nu lægges op til.

Det er overraskende, og vel også en anelse skræmmende, at Mærsk-bestyrelsen lader forstå, at »alt er i spil.« Underforstået, vi står på bar bund, vi er i vildrede. Opsplitningen, som nu angiveligt er på dagsordenen, er blevet afvist flere gange. Af den daglige ledelse, af bestyrelsen og af familien. Nu lyder der andre toner. Hvem har vundet i det magtspil, hvem har tabt?

Set ude fra »forbryder« Mærsk-bestyrelsen sig således mod eet af de fem bud, som skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller overlod næste generation og en samlet topledelse på 50 personer, da han den 5. december 2003 på et meget emotionelt møde i privaten i Charlottenlund formelt overdrog depechen til næste generation af familie og ledere i Mærsk.

De fem bud, som stadig gælder i Mærsk. Nemlig »Vort navn«, »Retskaffenhed,« »Rettidig omhu,« »Ydmyghed« og »Medarbejderne.« Et værdigrundlag som blev mejslet ind i Mærsk-dna’et tilbage i 1940’erne og 1950’erne af A.P. Møller.

Og hvad er det så for et værdigrundlag den nuværende ledelse i Mærsk ikke har kunnet honorere. Den rettidige omhu. Det er efterhånden blevet en slidt frase, som bruges af gud og hvermand om alt muligt. Men dykker man ned i Mærsk-historikken handler det om, at Mærsk aldrig må fanges på det forkerte ben. At Mærsk-ledelsen skal evne at se frem i tiden og tage de beslutninger, som beskytter virksomhedens eksistens i alle forhold og i alle mulige forskellige miljøer.

Der er igennem årtierne taget mange forkerte beslutninger i Mærsk. Men også taget beslutninger baseret på tilfældigheder, sund fornuft og forudseeenhed. Tænk på olie, på detailhandlen, som kom ind lidt ved et tilfælde.

Tænk på satsningen på containerforretningen, hvor en samlet topledelse advarede Mærsk Mc-Kinney Møller om at gå ind i denne branche. Kun for at se Mc-Kinney Møller efter nøje overvejelse gøre det stik modsatte og gå ind i containerforretningen med fuld skrue. Det er risikovillighed i højeste potens.

Så hva’ nu Mærsk-bestyrelse? Er risikovilligheden. købmandsskabet og evnen til forudseenhed stadig intakt på Esplanaden? Svaret på det kommer om få måneder.

3 responses to “Brud på den “rettidige omhu” i Mærsk

  1. Måske skulle aktionærerne overveje om Michael Pramm er den rigtige bestyrelsesformand.
    Hvis APM skal sadle om og gå ind i nye – sandsynligvis nødvendige – forretningsområder, så kræver det folk med lange mere varieret erfaring end nuværende bestyrelsesformand har.

    Jeg tror Smedegaard har gjort det efter bedste evne, men ansvaret for de senere sløje år påhviler i høj grad bestyrelsen, som jo udstikker strategien og de langsigtede mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *