Novos nye hemmelige topchef

Tirsdag dukkede en meddelelse op om, at et af de helt store job i dansk erhvervsliv var blevet besat – af en udlænding. Det affødte ingen eller få sporadiske notelignende omtaler i medierne.

Noget tyder på, at internationaliseringen af dansk erhvervsliv ikke helt er slået igennem i medierne. Den nye mand i det nye job har angiveligt ikke været SoME-egnet. Hvem på de sociale medier gider klikke på navnet Kasim Kutay?

Den 51-årige britiske statsborger synes ellers at have alle forudsætninger for være en god historie. Måske oven i købet en god historie at blive klogere af.

Kasim Kutay er den nye topchef i pengetanken Novo A/S, der forvalter værdier for mere end 300 mia. kr. Kasim Kutay får således det overordnede ejeransvar for Novo A/S’s bestemmende indflydelse i både Novo Nordisk og Novozymes, for betydende aktieposter i Chr. Hansen, NNIT, Xellia, Sonion, Symphogen samt et hav af ejerposter i større og mindre selskaber. For slet ikke at tale om Novo A/S’s investeringer i op i mod 40 start-up virksomheder under Novo Seeds-hatten.

Novo A/S havde i 2015 et overskud på 15 mia. kr., og besluttede på den baggrund af sende tre mia. kr. op i Novo Nordisk Fonden.

Disse talstørrelser vil bare stige fremover. Det gør, at Novo A/S’s nødvendigvis må udvide sin palette af investeringer markant fremover. Men hvor? Foreløbig har Novo A/S bevæget sig uden for sin comfort-zone i health-care industrien og sat nogle milliarder i cement- og mineindustriselskabet FLSmidth og ejendomskoncernen Dades. Var det en strategisk fejl? Det bliver Kasim Kutays helt store opgave at finde nye egnede investeringer. Som Novo A/S-chef er man blandt de væsentligste kulturbærere i Novo-familien, og han bliver nu en af de mest ombejlede i dansk erhvervsliv.

Kasim Kutay selv kan mere end mange andre kalde sig verdensborger. Britisk statsborger, født i Egypten af tyrkiske og syriske forældre og nu snart bosiddende i Danmark. Mens navnet Kasim Kutay ikke »klikker« i den danske verdenspresse var der mere interesse for forgængeren. Det var nemlig Eivind Kolding, som blev fyret som bankdirektør i Danske Bank i 2013, og som i foråret 2016 måtte se endnu en fyreseddel i øjnene, da Novo A/S-formanden Sten Scheibye fyrede Eivind Kolding (læs her).

Scheibye understreger, at hans nye mand på posten, Kasim Kutay, »har betydelig ekspertise inden for healthcare.« Om det så betyder et strategiskifte, så Novo A/S fremover alene investerer inden for healthcare er ikke helt til at vide. Forgængeren, bankmanden Eivind Kolding, havde ikke just sine spidskompetencer inden for dette felt.

Så altså et stort drama på de indre linjer i Novo-familien. Set i det perspektiv må Kasim Kutay ikke fejle. Det vil i så fald være et problem ikke bare for Novo-gruppen, men også for formanden Sten Scheibye.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *