Mantonis exit i B&O ændrer ikke noget

Der er ikke megen kærlighed og kildevand i erhvervslivet. Og dog. Nationalikonet Bang & Olufsen har i den langstrakte overlevelseskamp i den grad været omgærdet af kærlighed og kildevand. Derfor lever Struer-virksomheden endnu, også selv om der reelt ikke er nogen selvstændig fremtid for B&O. Jeg er ked af at sige det, men det er desværre den kolde analyse, som den har set ud de senere år.

Det er pokkers svært at se B&O som en stand-alone virksomhed ud i fremtiden.

Derfor er det ikke så afgørende, hvem der bliver sat i spidsen for B&O. Listen af forliste topchefer er lang, og nu er det så også slut med Tue Mantoni, vidunderdrengen inden for salg og marketing, som efter fem år som førstemand i Struer kaster håndklædet i ringen – eller hvem der nu reelt kaster det håndklæde. Tue Mantoni behøver ikke føle det som et nederlag. Det har i vid udstrækning været et “mission impossible.”

Det er lykkedes lige netop at holde B&O oven vande over de seneste fem år, og det er en præstation i sig selv. Men reelt står B&O i samme suppedas i dag som for fem år siden.

Bang & Olufsen er virksomheden vi så nødigt ser dør bort for øjnene af os. Derfor er der rigtig mange, også af de store penge i erhvervslivet og de store ledere, som tager chancen og involverer sig i B&O. Og lige lidt hjælper det. Den triste sandhed er, at hvis B&O ikke finder en stor og sikker havn at lægge til ved, ja så fader brandet, virksomheden og stilikonet lige så stille ud. B&O dør. Medmindre en af de helt store drenge i klassen tager B&O til sig. Og eftersom det ikke er lykkedes inden for de seneste fem år, hvorfor skulle disse store drenge i klassen så stå foran hoveddøren i Struer nu.

Tilbage er en lidt flosset kinesisk rigmand, som måske, måske ikke kan og vil revitalisere Bang & Olufsen. Det er angiveligt ham B&O’s fremtid afhænger af. Set udefra virker det ærlig talt ikke troværdigt.

Tue Mantoni kom til Bang & Olufsen for fem år siden, opfundet af den nuværende formand, Danske Bank-formanden Ole Andersen. Han havde overtaget formandshvervet i B&O i 2010 efter nogle turbulente år med hyppige udskiftninger i B&O-toppen. Set i det lys har makkerskabet Ole Andersen/Tue Mantoni været et relativt fasttømret makkerskab i fem år – så faste, som man nu kan være i den branche.

Fem år, hvor omsætningen er stagneret fra 3 mia. kr. til nu 2,4 mia. kr. Fem år med store flotte deklarationer, men også fem år med et samlet driftsindtjeningstab (EBIT) på over en mia. kr. Fem år hvor egenkapitalen ikke desto mindre er steget fra 1,5 til to mia. kr. Ikke fordi B&O selv tjente penge til at lægge i egenkapitalen, men fordi B&O har solgt fra og fået nye, friske penge fra aktionærerne. I de fem år har medarbejderantallet ligget forholdsvis fast på omkring 2000.

Og endelig fem år, hvor B&O’s ejere, aktionærerne, har måttet se B&O-aktien stå stille, mens aktiemarkedet i øvrigt drønede i vejret med en fordobling af aktionærernes værdier. B&O-aktien har været en taberaktie.

Bang & Olufsen har alle disse fem år været en virksomhed, som kæmpede for at holde skuffelserne på afstand og med drømmen om at finde en guldåre, som den Lego fandt for 10 år siden, da Billund-virksomheden hang med næbet. De to virksomheder opererer i to helt forskellige verdener, men drømmen om at et stilikon kunne brande sig igennem besværlighederne har været den samme.

Problemet er bare, at mens Lego er blandt verdens største på legetøjsområdet, så er Bang & Olufsen, internationalt set, blandt de absolut mindste inden for lyd og teknik. Derfor kan B&O ikke lave en Lego.

Så hva’ nu Ole? For Danske Bank-formanden er B&O et prestigeprojekt. Ingen tvivl om, at Ole Andersen lægger rigtig, rigtig mange timer i B&O-arbejdet, og ingen tvivl om, at der har været hidkaldt konsulenter, kloge hoveder og rigmænd i forsøget på at genrejse B&O. Det er ikke lykkedes. Nu er det slut med Tue Mantoni, og Henrik Clausen kommer til. Det ændrer næppe det store.

Det næste spændende nedslag i B&O-historien kan komme til at handle om formanden Ole Andersens fremtid. Noget tyder på, at der er splittelse i aktionærkredsen, at ATP-fonden med 12 procent og den nye storaktionær Sparkle Roll med knap 20 procent ikke helt taler samme sprog. Jeg vel tro, at ATP og Ole Andersen klinger bedre sammen end Sparkle Roll og Ole Andersen. Holder den fornemmelse stik kan det blive svært at være formand for B&O.

Ole Andersen er en mand med sine meningers mod, en formand som ikke vil affinde sig med at blive kastebold mellem de store aktionærer. Set i det perspektiv er det svært at se Ole Andersen som formand i B&O over de kommende år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *