Hvornår flytter Danske Bank til Ørestaden?

Først en varedeklaration: Der kan i denne klumme forekomme en vis grad af nostalgi og dermed et udtryk for ineffektiv tankegang.

Danske Bank har besluttet at sælge sit ikoniske hovedkontor i Københavns centrum på Holmens Kanal, lige over for Danmarks Nationalbank. Med søhelten fra 1600-tallet, Niels Juel, som beskuer. I krydset, som også i sin tid husede to af landets absolut største virksomheder, ØK og finanskoncernen Hafnia. Begge disse er henholdsvis afviklet og afgået ved døden. I sandhed et erhvervshistorisk hjørne i hovedstaden.

Domicilet (her kan du se billeder) sælges for 1,4 mia. kroner til det engelske pensionshus, livsforsikringsselskabet Standard Life. Der gøres en fortjeneste til bøgerne i Danske Bank, og banken undgår at binde unødig kapital i kedelige mursten. Så vidt, så godt. Det er et udtryk for effektiv ledelse, sale-and-lease-back er oppe i tiden, tidens mode i business-verdenen. Banken bliver dog, foreløbig i hvert fald, boende som lejer. Men hvor længe? Hvorfor ikke, som kollegaen Nordea, leje sig ind i nye lokaliteter i Ørestaden?

Og med dette lange anslag kommer så det store forkromede men, forbeholdet. Hvis en storbank som Danske Bank og andre af landets ikoniske virksomheder ikke har råd til at eje deres eget hovedkontor, hvem har så. Angiveligt ingen. Nordeas hovedkontor på Christianshavn er lejet, og i øvrigt flytter Nordea snart til Ørestad. GN Store Nord solgte for en del år siden sit lige så berømte hovedkontor på Kgs. Nytorv og flyttede til Ballerup, og Nykredit har netop sat sit hovedkontor ved havnen til salg. Berlingske er i øvrigt også lejer i Pilestræde.

De historiske bygninger, som i dag kendetegner bybilledet, er i sin tid sat på bykortet af store virksomheder, af visionære ledelser, netop for at signalere kulturelle værdier, stabilitet og langsigtethed. Nu tager pensionspengene over. Storkapitalen sælger ud til lønmodtagerkapitalen. Pengeophobningen i samfundet sker i høj grad i pensionsbranchen, og her er netop mursten med et stabilt, langsigtet afkast blandt investeringsfavoritterne.

Pudsigt i øvrigt, at staten ikke foretager de samme sale-and-lease-back arrangementer, når det nu er så fordelagtigt. Set i det perspektiv kan man spørge, hvorfor staten skal eje den ejendom, som i dag huser Danmarks Nationalbank.

København bliver hverken rigere eller fattigere af, om virksomhederne selv ejer domicilet, eller om hovedkontoret lejes. Men København bliver mere kedelig og bybilledet fattigere, hvis der ikke indimellem tænkes store tanker, også med hensyn til hovedkontorsbyggeri. Noget tyder på, at der er gået for meget kapitalfondstænkning i topledelserne, og at der tilsvarende tænkes for lidt i kulturelle værdier.

Dog går Carlsberg imod trenden. Bryggeriet har besluttet at rive det nuværende højhusdomicil ned og bygge et nyt hovedkontor i umiddelbar tilknytning til de gamle bygninger på Valby Bakke, museet og haven – altså et signal om bryggeriets historiske tilknytning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *