Sprækker i Novo-fundamentet

Det vækker opsigt, når en topchef bliver fyret fra Novo-familien. Og endnu mere opsigt, når den pågældende ikke selv har set det komme og dermed i realiteten ikke ved, hvad der ramte ham.

Meddelelsen om Eivind Koldings fyring fra Novo-pengetanken Novo A/S kom som lyn fra en klar himmel fredag eftermiddag. Præcis som det kom overraskende, da det største forretningsben i denne virksomhedsgruppe, medicinalvirksomheden Novo Nordisk, i foråret 2015 skilte sig af med sin kronprins Kåre Schultz. Har disse to ting noget med hinanden at gøre? Næppe umiddelbart.

Udover at begge kom derfra med ekstraordinære aftrædelsesordninger. Kåre Schultz med 73 mio. kr., Eivind Kolding med 20 mio. kr. efter blot to års ansættelse. Helt i følge deres respektive kontrakter, men det stiller unægteligt det etiske spørgsmål om pengene simpelthen ruller for hurtigt i Novo-gruppen, som sælger medicin, hvoraf en stor del finansieres af offentlige kasser.

De forskellige Novo-selskaber hænger så tæt sammen, at der hviler en fælles ånd, en fælles strategi og en fælles nordisk ledelsespraksis over alle selskaber. Det centrale selskab er Novo A/S, hvor pengene fra datterselskaberne samles sammen. Omkring 1,5-2 mia. kr. herfra sendes videre op til uddeling i Novo Nordisk Fonden.

Der er en del overlap på bestyrelsessiden. Novo Nordisk-formanden Göran Ando og næstformanden Jeppe Christiansen er således også medlemmer af Novo A/S-bestyrelsen. På samme måde som formanden i Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye og bestyrelsesmedlem i fonden, Steen Risgaard, er medlem af bestyrelsen i Novo A/S. En slags ledelsespraksis baseret på »checks and balances.« Ingen har således den fulde magt.

Novo A/S overraskede i 2015 med et opkøb i FLSmidth, som gør det mest i minedrift. For første gang en investering uden for kerneområderne i Novo A/S. Men man må gå ud fra, at det ikke strider mod investeringsstrategien i Novo A/S.

Novo A/S får hældt utroligt mange milliarder ned i kassen, mest af alt selvfølgelig fra Novo Nordisk-forretningen. Derudover er der investeringer i andre selskaber, i ventureselskaber og i seed-capital selskaber, der er kendetegnet ved at være en slags iværksætter- og opstartsvirksomheder. Bundlinjen bugner i Novo A/S, men om Novo A/S selv som investor kan matche de bedste i markedet er mere uklart. Dertil skygger Novo Nordisk-afkastet for meget. Så er der det med den personlige kemi. Den virkede ikke mellem Kåre Schultz og Novo Nordisk-bestyrelsen, og den virkede angiveligt heller ikke mellem Eivind Kolding og Novo A/S-bestyrelsen.

Indtjeningsmæssigt kører Novo-maskinen for fuld skrue, men der er åbenbart ikke helt så idyllisk i de øverste cirkler, som bundlinjen ellers kunne give indtryk af.

One response to “Sprækker i Novo-fundamentet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *