Fyringen af Eivind Kolding skaber tvivl om Novo A/S-strategi

Landets største pengetank, Novo A/S, bryder overraskende med sin topchef Eivind Kolding. I realiteten er der tale om en fyring. Dermed er både topchefen og finanschefen, Bjarne Graven Larsen, i Novo A/S forsvundet inden for kort tid. Noget tyder på, at der ikke har været overenstemmelse mellem bestyrelsen og direktionen om strategien i Novo A/S, og noget tyder på, at Novo-familien ikke helt ved, hvor den vil hen.

Og det betyder, at det også samtidig er et problem for bestyrelsen i Novo A/S og ejeren Novo Nordisk Fonden.

Hvad der konkret har ført til det overraskende brud er uvist. Og noget tyder på, at det er sket inden for de seneste uger. Eivind Kolding stopper øjeblikkeligt, og bestyrelsesformand Sten Scheibye overtager midlertidigt posten som daglig chef. Altså som arbejdende bestyrelsesformand. Der igangsættes snarest en proces med at finde nye folk til Novo A/S-toppen. Dramatikken understreges yderligere af, at Eivind Kolding heller ikke opstilles til bestyrelserne i hverken Novo Nordisk eller Novozymes. Den beslutning må være taget inden for de seneste uger.

Novo A/S har kontrollerende aktieposter i nogle af landets største virksomheder, Novo Nordisk og Novozymes, og ejer også store aktieposter i Chr. Hansen Holding, Xellia, Symphogen, Sonion etc. Novo A/S ejes af landets suverænt største erhvervsdrivende fond, Novo Nordisk Fonden, som årligt modtager 1,5 – 2 mia. kr. i udbytte fra Novo A/S. Den resterende del af kapitalophobningen i gruppens pengetank, Novo A/S, bruges på investeringer i milliardklassen. Senest har Novo A/S også købt 10 procent af aktierne i FLSmidth.

Eivind Kolding, jurist af uddannelse, har tidligere være koncernfinanschef i A.P. Møller – Mærsk, siden skibsreder i Maersk Line. Ved et overraskende skifte i 2012 i Danske Bank, blev Danske Bank-formanden Eivind Kolding flyttet over som ordførende direktør i Danske Bank. Det holdt dog kun halvandet år, indtil bankens nye formand, Ole Andersen, fyrede Eivind Kolding på gråt papir. Nu kommer så endnu en fyring, og det stiller Eivind Kolding i en dårlig situation.

Det er tvivlsomt, om han igen lander et stort topchefjob. Mere sandsynligt er det, at Eivind Kolding nu har spillet sig disse kort af hænde, og i stedet vil koncentrere sig om bestyrelsesarbejde, evt. med rådgivningsarbejde i kapitalfonde og/eller searchfirmaer med videre.

 

 

5 responses to “Fyringen af Eivind Kolding skaber tvivl om Novo A/S-strategi

 1. Det er en stor plet på en ellers veldrevet virksomheds image.

  Er der tale om et strategisk valg, har Novo ikke lavet et ordentligt stykke hjemmearbejde i 2014 – en koncern af den størrelsesorden har en længere perspektivhorisont og det er mdregnet i profilbeskrivelsen.

  Er der tale om dårlig kemi, har headhunteren ikke udført et godt stykke arbejde i 2014 eller er blevet dårlig briefed. Men det falder også tilbage på Novo’s hyring af headhunteren.

  Mon ikke problemet har ligget i et magtspil mellem CEO E. Kolding og CFO Graven. For at undgå at det gentager sig, har man valgt at lade den nye CEO finde den nye CFO.

 2. Hej Jens Chr.

  Tak for nogle altid spændende indlæg.

  Jeg kan ikke undgå og tænke om det her i virkeligheden handler om selve fremtiden i Novo Nordisk, vedr. skift af formand og CEO inden for de kommende år, hvad tænker du om det?
  For der skal snart ske noget på de poster, de kan ikke blive ved med at danse rundt om den varmegrød.

 3. Det har hele tiden undret mig, hvordan man man kunne finde på at ansætte en Eivind Kolding, uden nogen som helst kendskab til den medicinal- eller medicosektor, som vel må anses værende Novo A/S primære investeringsområde.

 4. @Peter Theisen.
  Enig med dig i, at det noget, der er gået helt galt ifm. rekrutteringen. At Novo A/S ikke har vidst, hvad de i grunden søgte, og at Novo A/S-formanden og searcheren ikke tilstrækkelig klart over for Kolding, hvad de forventede af ham, og hvad han kunne forvente af dem. Det er et kiks.

  @Martin Hansen
  Ja, magtstrukturerne i Novo-gruppen er ganske interessante. Og det umiddelbart svært at se, hvor den ultimative magt ligger. Formelt jo hos formanden i Novo Nordisk Fonden, og dermed altså hos Sten Scheibye, men jeg tror ikke, at det er helt så enkelt i Novo. Og jeg tror også, at Lars Rebien spiller en rolle uden for Novo Nordisk. I øvrigt vil jeg tro, at Lars Rebien forbliver i Novo-systemet, når han forlader CEO-posten i Novo Nordisk. Han må være en af de væsentligste kulturbærere.

  @Jørgen W. Rasmussen
  Måske du rammer hovedet på sømmet. I hvert fald er det ikke rigtigt lykkedes for Eivind Kolding at få de store investeringer og opkøb i land. Jeg interviewede ham i efteråret 2015, hvor vi bla. talte om den enorme opkøbspower Novo A/S har – op i mod 50 mia. kr. Og at de fint kunne håndtere enkeltkøb til over 10 mia. kr. De er endnu ikke kommet. Og det kan være frustration fra bestyrelsens side, over at disse store opkøb og investeringer ikke bliver lukket.

 5. @Jens Chr.; jeg tror du rammer hovedet på sømmet med de manglende investeringer. Der er jo ikke sket noget de sidste 2 år, og jeg tror de har mistet tålmodigheden med ham. Det kalder selvfølgelig på respekt, at der ikke er blevet panikopkøbt, men omvendt har Kolding heller ikke formået at få sat holdet, der kunne finde de rigtige investeringer.

  Men det bliver rigtigt spændende at se, hvem efterfølgeren bliver. Det kan være 1-2 år for tidligt, men ellers havde et bud været Niels Jacobsen fra William Demant (og en lang række prominente bestyrelsesposter)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *