Stilhed før stormen i bankerne

Går du også og undrer dig over så stille, der er blevet om bankerne? Ingen krak, ingen skandaler, ingen slagsmål. Nuvel, Jyske Bank og Nykredit kredser rundt om hinanden i nogle territorial-opgør, og statsbanken Vestjysk Bank skal afhændes eller sælges, men ellers er der ganske roligt. Udadtil. Udlån, indlån, bolighandel og investeringsrådgivning. Helt som det altid har været.

På de indre linjer derimod er der anderledes dramatisk og gang i udviklingen og den fremtidige positionering af de enkelte banker. Bankerne er nemlig ikke fredede. Tværtimod sker der i disse år ganske voldsomme forskydninger. Flere og flere udlån og kreditter går uden om bankerne, ligesom mere og mere indlån går uden om bankerne. Og heller ikke betalingsformidling behøver være en opgave, som banksystemet håndterer.

Tirsdag havde Finansforeningen, en interesseorganisation for analytikere, kapitalforvaltere og andre finansfolk, årsmøde og ved den lejlighed inviteret Danske Bank-topchefen Thomas Borgen, PFA’s topchef Allan Polack og den nye chef for Finanstilsynet, Jesper Berg. Og hvad er så budskabet fra disse tre centrale og magtfulde personer i finanstoppen i Danmark?

Det er i dag altmodisch at tale om en dansk finansbranche. 90-95 af de nye regler og regulativer, som styrer den finanselle sektor, kommer fra EU. Jesper Berg og hans folk i Finanstilsynet er i højere grad end tidligere sat til at implementere den lovgivning, der kommer udefra. Jo-jo, vi kan godt beslutte eksempelvis ikke at være med i Bankunionen. Det er reelt uden betydning. Danske finanshuse er »tvunget« til at følge international lovgivning.

Thomas Borgen & Co. er også i færd med at redefinere deres opgaver. Aldrig har der været så mange alternative »banker« med tilbud om crowdfunding, kapitalforvaltning og betalingsformidling. Kaffekæden Starbucks, Google, Amazon, e-handelspladsen eToro i Israel er globale, grænseoverskridende virksomheder, der også kaster sine fangarme mod finansen. Tidligere tiders frygt for at store internationale banker ville vælte ind over grænsen og fysisk operere i Danmark er forlængst afløst af frygten for, at finansielle ydelser vælter ind over grænsen via computeren eller mobiltelefonen.

Thomas Borgen ved godt, at han skal kunne matche eller være foran disse nye IT-udbydere. MobilPay er eet eksempel. Men derudover fastholder Thomas Borgen, at noget så gammeldags som kultur, historie og tillid også fremover er afgørende konkurrenceparametre.

Måske har han ret. Dog kan man konstatere, at Kodak og Blockbuster er konkrete eksempler på, at der er kontant dødsafregning, hvis man slipper den teknologiske udvikling af syne blot et splitsekund.

 

2 responses to “Stilhed før stormen i bankerne

  1. Det hedder Finansanalytikerforeningen, ikke Finansforeningen.

    Det hedder Mobile Pay, ikke MobilPay.

    Kom nu ind i kampen.

  2. @Nahr, det hedder nu Finansforeningen – de skiftede navn for nogle årtier siden.

    Men ja, e’et mangler i MobilePay.

    Men hvad er det i øvrigt for en kamp du taler om?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *