Markant hamskifte i Danske Bank på få år

Danske Bank har over en kort årrække skiftet hele toppen ud – og også skiftet ham. Bankens bestyrelse rekrutteres ikke længere fra de klassiske industrivirksomheder, men i dag i højere grad fra kapitalfonde, aktivistfonde og den mere specialiserede del af børs- og finansverdenen. Også direktionen får i stigende grad specialister i toppen.

Senest har banken hentet en ny »finansminister«, 37-årige Jacob Aarup-Andersen, ind. Han er opvokset og opflasket i den specialiserede del af finanssektoren blandt andet i finansmiljøet i London. Aarup-Andersen har dog været i Danske Bank-koncernen de allerseneste år, blandt andet i Danica, hvor han udadtil er mest kendt for at have kapret et nyt investeringsteam fra ærkerivalen PFA. Han afløser Henrik Ramlau-Hansen, som har sin uddannelse og tidlige professionelle karriere i den mere matematiske forsikringsverden.

Jacob Aarup-Andersen er samtidig blevet en del af direktionen og har på grund af sine unge alder fået prædikatet »gulddreng.« Det kan være en farlig beskrivelse at få hæftet på sig, eftersom forventningerne er skruet op.
Det er dog ikke første gang Danske Bank henter en af sine direktører ind i direktionen tidligt i karrieren. Tilbage i 1986 besluttede bankens daværende topchef, Tage Andersen, at udnævne den blot 35-årige Peter Straarup fra bankens kontor i New York til direktionsmedlem i Holmens Kanal.

Ligesom Tage Andersen og senere Knud Sørensen var også Peter Straarup uddannet som bankelev og opvokset og opdraget i banken for siden at sætte sig i stolen som topchef i banken. Det har ændret sig. I dag består Danske Bank-direktionen i højere grad af specialister end af generalister med den klassiske bankuddannelse i bagagen. Faktisk er det kun Tonny Thierry Andersen fra Danske Bank-toppen, der er bankuddannet. Nogle vil hævde, at storbanken dermed mangler direktører i toppen med kredithåndværket tatoveret ind i hjernebarken.

Andre vil henvise til, at netop Danske Bank løb ind i kredithåndværksproblemer blandt andet i Irland og Nordirland med klassisk opfostrede bankdirektører for bordenden. Bankens nuværende topchef, Thomas Borgen, har været i Danske Bank siden 1999 . Han har i vid udstrækning beskæftiget sig med børs- og valutaområdet.

På samme måde som specialisterne har taget over i direktionen har også bestyrelsen skiftet ham over de seneste få år. Tidligere var formanden i Danske Bank rekrutteret blandt topcheferne i den mere klassiske industri. Carlsbergs Poul Svanholm sad i formandsstolen i et par årtier, og også Daniscos Alf Duch-Pedersen sad for bordenden i en årrække. Derudover var det kutyme at hente en professor eller to ind i bankbestyrelsen.

Skiftet kom da den nuværende formand Ole Andersen tog over. Et overraskende valg af den tidligere kapitalfondsmand. Det var i øvrigt i de år, hvor det rodede i toppen af Danske Bank med flere overraskende og pludselige skift både i bestyrelsen og i direktionen. Ole Andersen kom ind i bankbestyrelsen i 2010 og blev formand allerede i 2011. Det gør, at han i dag er nestor i den bestyrelse. Alle andre generalforsamlingsvalgte i Danske Bank-bestyrelsen er valgt ind fra 2012 og frem til i dag.

Herunder også en repræsentant fra den aggressive aktivistfond Cevian. Den svenske fond ejer knap 10 procent af Danske Bank og fonden har sin egen mand, Lars Förberg, i bankbestyrelsen. Derimod er Danske Bank-bestyrelsen i dag støvsuget for professorer. Derimod er der hentet to ganske tunge medlemmer ind, nemlig den tidligere svenske centralbankchef Urban Bäckström og Carol Sergeant, som har masser af erfaring fra de regulatoriske myndigheder i England.

Set i det lys er Danske Bank-toppen i dag markant anderledes end bestyrelses- og direktionssammensætningen for blot ti år siden. Der er tale om et konkret hamskifte i den blå bank.
 

One response to “Markant hamskifte i Danske Bank på få år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *