Indstil dig på permanent lavvækst

Nu troede vi lige, at væksten var der. Efter flere skuffelser. Men nej. Vækstfesten er igen aflyst. Og noget tyder på, at man lige så godt kan indstille sig på noget, der ligner permanent lavvækst, så langt man kan skue frem, i hvert fald de næste to-tre år og måske endnu længere.

Det er et kedeligt budskab, men svært at finde belæg for andre udlægninger af den globale økonomi, som den tegner sig lige nu. Og det er da også dette kedelige budskab topcheferne tager bestik af i disse år. Udtalt blandt de deltagende topchefer på DI-topmødet tirsdag. Der bliver ingen medvind på cykelstierne fra en generel global vækst. Skal du som virksomhedsleder vokse på toplinjen, skal du enten købe op eller æde markedsandele fra konkurrenterne. Den kamp bliver hårdere og dermed farligere.

Der er netop kommet nye tal for inflationsudviklingen i eurolandene. De tal viser, at der ikke er inflation, men derimod deflation. Priserne falder altså, når man sammenligner på de seneste månedstal. Umiddelbart lyder prisfald godt for os forbrugere, men deflation er dødsensfarligt. Det signalerer, at aktiviteten i samfundet er ved at gå helt i stå, og jo lavere vækst, desto færre nye arbejdspladser og dermed højere arbejdsløshed.

Set i det lys kan det meget vel tænkes, at den europæiske centralbank, ECB, fortsætter sin pengeudpumpning også længere end de planlagte månedlige pengeudpumpninger frem til efteråret 2016 ved det storstilede opkøb af obligationer (QE), som er sat i verden for skubbe væksten i gang. Hidtil uden det store held. Boliglånerne kan således glæde sig til fortsat lav rente nogle år endnu, mens formuende mennesker med penge i banken må forvente, at opsparing i banken ikke rigtigt giver noget afkast.

Flere økonomer peger på, at det ikke ser helt så sort ud, når man dykker ned i inflationstallene. Det samlede tal for prisudviklingen er nemlig voldsomt påvirket af de kraftigt faldende råvarepriser, først og fremmest olieprisen. Piller man således prisfaldet i energi- og råvarepriserne ud, ja, så skulle der være en underliggende inflationsudvikling omkring én procent. Det giver selvfølgelig mening at dykke om bag hovedtallene og forsøge at fange en tendens. Men det hører også med, at netop de store prisfald på energi, og herunder olie, også betyder, at der er risiko for, at denne sektor går i helt stå. Ikke mindst i USA, hvor netop energisektoren er en af de store drivere i forbindelse med investeringer og vækst.

På den korte bane er det altså godt for os forbrugere, men for virksomhedsledere, der skal kigge flere år frem i tiden og hele tiden levere vækst, bliver det mere usikkert. Vækst ved opkøb bliver mere risikabelt. Så hellere udskyde investeringerne og sende pengene tilbage til ejerne.

2 responses to “Indstil dig på permanent lavvækst

  1. Det er Europas forældede velfærdsstater, særligt i Nordeuropa, som pga. høje skatter, store overførselsindkomster, enormt bureaukrati m.m. har trukket dynamikken ud af samfundene.

    Det kan ikke betale sig at yde en ekstra indsats, og for manges vedkommende kan det slet ikke betale sig at yde noget. Samtidig virker disse velfærdsydelser som magneter for fattigdomsflygtninge, hvilket trækker yderligere kraft ud af vores samfund.

  2. Vækst følger stigende forbrug. Stigende forbrug afhænger af forbruger tillid til eksisterende og kommende indkomst. Den konservative politik, der føres og er blevet ført igennem mange år med stigmatisering af samfundsgrupper, hæmmer vækst. Hvad vil det sige at “yde”?

    Men i en tidsalder hvor materielt overforbrug i forvejen er vort største samfundsproblem, er uvidenhed sikkert en velsignelse…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *