Vestas’ indre dæmoner

Vestas var i en egentlig eksistenskrise i 2011-2012 med underskud i milliardklassen. Samlet set over disse to år var der et underskud på 8,5 milliarder kroner. Men eftertiden har vist, at Vestas i de år ikke alene kæmpede med økonomiske trængsler, men også med interne dæmoner. Intern kævl og splid tilført en sjat mistillid på de bonede gulve har ikke just medvirket til at skabe en stærk, fokuseret ledelse.

Det er voldsomme og modstridende beskyldninger, der kommer frem, efterhånden som der bliver gravet længere og længere ned i Vestas’ forretningsmiljø i de år. Vestas har siden skiftet ledelse, både direktion og bestyrelse, og man må håbe, at der er markant forskel på Vestas den gang og det Vestas, vi kender i dag. Selv om de trængsler på ledelsesgangen, der nu graves frem, tilhører fortiden, må den nuværende topledelse alligevel bruge masser af kræfter og masser af penge på at få redet trådene ud. Foreløbig synes det dog ikke at have taget opmærksomheden bort fra den nye og meget mere fokuserede strategi i Vestas.

Dagbladet Børsen har fået fingre i en række politiafhøringer i forbindelse med de sager, der kører omkring det »gamle« Vestas. Afhøringer foretaget af Bagmandspolitiet, som var pudset på den tidligere topledelse i Vestas, nemlig finanschefen Henrik Nørre­mark. Bagmandspolitiet har efterforsket sager om eventuel kriminalitet, men har ikke fundet grundlag for at rejse en konkret tiltale. Og derfor har Bagmandspolitiet droppet Vestas-sagen.

Disse politiafhøringer fra efterforskningen viser ifølge Børsen blandt andet følgende:

Den nuværende formand Bert Nordberg kom til i april 2012. Han oplyser ifølge vidne­forklaringer, at det for ham så ud til, at topchefen Ditlev Engel i længere tid havde kørt en personlig vendetta mod finansdirektøren Henrik Nørremark.

Nordberg lader også forstå, at Ditlev Engel sådan set stod til fyring allerede i 2011, altså før Nordberg kom til, men at Engel fik afværget den fyring ved i stedet at få Nørremark fyret. Nørremark røg ud i marts 2012, mens Engel blev fyret i august 2013.

Lagerophobning fik i 2010 Vestas til at medfinansiere mange af de vindmølleprojekter, som de solgte. Det er ikke ulovligt eller unaturligt, men det skaber risiko for interne handler til forkerte og måske endda fiktive priser. Og særligt problematisk er det, eftersom nogle ledere i Vestas selv har haft økonomiske interesser i disse projektselskaber.

Pointen i disse beskyldningerne går på, at det børsnoterede Vestas således har finansieret projekter, som ansatte ledere i Vestas økonomisk har nydt godt af. En meget voldsom beskyldning, som den juridiske ekspert, professor Lars Bo Langsted, siger bringer mindelser frem om forretningspraksis i daværende Nordisk Fjer.

Tidligere topchef i FLSmidth og mangeårigt bestyrelsesmedlem i Vestas, Jørgen Huno Rasmussen, har oplyst til Bagmandspolitiet, at Vestas med disse projektselskaber havde kastet Vestas ud i risikable projekter for fire milliarder kroner, som Vestas-bestyrelsen ikke kendte til.

Det er imidlertid blevet afvist af den mangeårige formand i Vestas, Bent Erik Carlsen, der dog erkender, at en lille håndfuld projekter så mærkelige ud. Det er usædvanligt, at to så garvede bestyrelsesfolk er så uenige om den risiko, Vestas i sin tid påtog sig. Og egentlig burde man forvente, at et kig i bestyrelsesprotokollen, eventuelt revisionsprotokollen, kunne medvirke til at opklare, hvad der er op og ned i disse vurderinger.

Bent Erik Carlsen blev modvilligt presset ud af Vestas-bestyrelsen i begyndelsen af 2012, mens Jørgen Huno forlod Vestas ved generalforsamlingen i foråret 2014.

Et vidneforklaring afslører, at en direktør under Henrik Nørremark har haft en helt særlig ansættelseskontrakt, der stillede ham fem års løn i udsigt, hvis hans chef Nørre­mark ikke længere var i Vestas. En højest usædvanlig lederkontrakt. Om der er andre i samme kaliber er uvist.

Samlet set altså forklaringer og beskyldninger, der stritter i mange retninger.

Optrevlingen af Vestas-fortiden stopper dog ikke her. Godt nok har Bagmandspolitiet droppet straffesagen, men Henrik Nørre­mark har anlagt en civil retssag for at få sit gyldne håndtryk på 8,5 millioner kroner udbetalt.

Vestas har afvist at betale dette honorar og har i stedet anlagt en civil retssag mod Henrik Nørremark for dennes involvering i en mystisk sag i Indien, hvor Vestas tabte et trecifret millionbeløb på et projekt. Sagen om det gyldne håndtryk kommer for en domstol i Aarhus i foråret 2016, mens den indiske sag har længere udsigter.

Endelig rumsterer der erstatningssager fra Vestas-investorer. En del af dem er repræsenteret af det belgiske Deminor-selskab. Et selskab der samler utilfredse aktionærer og jager erstatningsmuligheder. Foreløbig er der dog ikke noget konkret fra Deminor, men de mange oplysninger, der strømmer ud om et forretningsmiljø i sin tid i Vestas, der ikke tåler dagens lys, giver alt andet lige ammunition til de belgiske erstatningsjægere.

Intet tyder på, at Vestas i dag er som Vestas i kriseårene, men den megen negative omtale og de verserende retssager optager selvfølgelig også den nuværende ledelse og tager noget af opmærksomheden fra den nuværende og fremtidige drift.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *