Bør Brøndby forlade børsen

Hvor lang tid holder en topchef i grunden? Udviklingen generelt i erhvervslivet viser, at holdbarheden bliver kortere og kortere. Det kan dog også blive en så kort periode, at hyppige skift mere vidner om panik og rådvildhed end en velovervejet beslutning.

Den børsnoterede fodboldklub Brøndby har netop ansat sin ottende adm. direktør siden navnkundige Per Bjerregaard under stor dramatik forlod foretagendet på vestegnen i 2007. Det er i gennemsnit en ny ansvarlig i direktørstolen hvert år. Dennegang er valget faldet på Søren Vadmand, som tidligere har haft ansvaret for Illum i København. Samtidig rykker den nuværende chef i Brøndby, Jesper Jørgensen, en tak tilbage og bliver økonomichef.

Formanden Jan Bech Andersen lægger vægt på Søren Vadmans »kommercielle instinkt,« og takker samtidig Jesper Jørgensen for at have fået »det kommercielle fundament i Vision 2017 op at køre.« Hvad der er forskel på disse to direktører i Brøndby er ikke helt til at greje, kommercielle som de begge to angiveligt er. Og i øvrigt er det sjældent set, at man skubber en CEO – en topchef – en tak tilbage i hierarkiet.

Det skal med, at fodboldklubber ledelsesmæssigt åbenbart er svære størrelser at have med at gøre, og det skal med, at Brøndby har været overlevelsestruet og lige nu står i en turn-around position, hvor vendingen til det bedre endnu ikke har materialiseret sig på regnskabets bundlinje.

Det er svært at finde ledelsesbøger, der anbefaler så hyppige skift på topposten, og svært at tro, at man som ansvarlig for forretningen på bare et enkelt år reelt kan gøre en forskel, der kan måles. Så hyppige udskiftninger kan således være udtryk for, at Brøndby-ejerne ikke har en klar og entydig strategi for virksomheden og heller ikke rigtig magter at rekruttere den rigtige til topposten. Det er gift for en virksomhed at have en topchef, der ikke slår til, men også gift at have en ejerkreds, som ryster på hånden og ikke har tålmodigheden og det langsigtede perspektiv til at køre en strategi igennem.

Meget hyppige direktørskift er som oftest et krisetegn. Og heller ikke ansættelsen af Søren Vadmand resulterede i en wauw-effekt på Brøndby-aktien. Den faldt tre procent. Det grundlæggende spørgsmål er, om børsnoteringen af Brøndby i højere grad er en tung kåbe at bære frem for et vitalt og positivt bidrag til Brøndby-virksomheden. Altså om Brøndby burde lade sig afnotere og således ikke blive forstyrret af så meget uro og kortsigtethed. Det må være en overvejelse som Brøndby-hovedaktionæren Jan Bech Andersen gør sig.

Det kræver sådan set »bare« et par aktionærer i Jan Bech Andersen-ligaen, et indløsningstilbud og efterfølgende en afnotering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *