Aktiebørsen knækker over på midten

De store danske børsselskaber vader i succes. Fra at være et lille og ubetydelig nationalt aktiemarked er børsen i København de seneste ti år rykket flere trin op på den globale hitliste. Ikke bare målt på afkastet til investorerne, men også målt på størrelsen af den samlede markedsværdi af aktierne. Det gør danske aktier interessante for de allerstørste internationale investorer.

Ikke overraskende er det især Novo Nordisk-raketten, der skiller sig ud, men det er væsentligt at bemærke, at der i kølvandet på frontløberne som Novo, Mærsk og Danske Bank ligger en god håndfuld aktier med en markedsværdi i omegnen af 100 mia. kr. Fondsbørsen i København har på det seneste tiår vist sig som et af de mest givtige aktiemarkeder i verden, og det selv om vi i Danmark ikke har klassiske himmelstormere på børsen som IT-virksomheder.

Tidligere tiders frygt for, at internationale investorer ville vælge danske aktier fra, fordi de største selskaber er kendetegnet ved at have en bestemmende erhvervsdrivende fond som majoritetsaktionær har vist sig ikke at holde stik. Tværtimod. Disse ejerfonde driver det aktive ejerskab, som efterlyses på børsmarkederne. Danske eliteaktier ligefrem oser af tillid i disse år. I følge Nationalbankens oversigt ejer udenlandske investorer i dag mere end halvdelen af alle aktierne på børsen i København.

Baggrunden for den danske børsdynamit er især kendetegnet ved stabile samfundsforhold i hjemlandet Danmark, væksten hentes salget sker på de internationale markeder, benhård effektivisering af driften i de enkelte virksomheder og fokus på nicheområder, hvor de pågældende virksomheder således opnår en førerposition. Det er kendetegnende for Novo, Mærsk Line, Coloplast, ISS, Novozymes, Pandora, Vestas samt høreapparatvirksomhederne GN Store Nord og William Demant.

Og glemmes må det ikke, at også de danske ledelser gør sig i international sammenhæng. Mærsk-folkene med topchefen Nils Smedegaard Andersen i spidsen er den mest magtfulde i den globale rederibranche, Novo Nordisk-topchefen Lars Rebien Sørensen blev tidligere i år kåret som intet mindre end verdens bedste topchef af Harvard Business Review, mens Nordeas Christian Clausen i flere år har været formand for de europæiske bankers interesseorganisation.

Ikke alt er dog lutter idyl. Ser man det samlede danske børsmarked i et tiårigt perspektiv synes det at være knækket over på midten, festen er forbehold eliteaktierne. De globale børsselskaber i C20-indekset med vækst på de internationale markeder er stukket af sted, mens underskoven af små og mellemstore børsselskaber ikke har formået at følge med i de store selskabers tempo. Det er et problem, fordi nye arbejdspladser i Danmark først og fremmest skabes blandt små og mellemstore virksomheder.

Samtidig er det ikke lykkedes at tiltrække nye, store selskaber på børsen. Undtagelserne de seneste ti år er Tryg og Pandora samt gennoteringerne af Chr. Hansen Holding og ISS. Mens derimod store privatejede selskaber som Danfoss, Grundfos, Lego, Arla med flere har valgt børsen fra. Disse selskaber har ikke brug for kapital, og har derfor ingen interesse i en børsnotering.

Det er overraskende, at markedet for børsnoteringer i København er så beskedent som tilfældet er, når man tager i betragtning, at alverdens investorer søger aktier som aldrig nogensinde før. Netop de store børsselskabers succes burde kunne trække en række privatejede selskaber til børsen. Det sker ikke. Dels har OW Bunker-skandalen skabt mistillid til nye selskaber dels er de nye selskaber, der så kommer igennem nåleøjet på børsen, ikke på jagt efter kapital til vækst men typisk et finansielt salg fra kapitalfonde.

One response to “Aktiebørsen knækker over på midten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *