Bagmandspolitiet må genopfinde sig selv

En frikendelse er en frikendelse. Frikendelsen af de otte involverede bankfolk i en af flere kontroversielle EBH-sager er et alvorligt stød i mellemgulvet til bagmandspolitiet. Statens politi har markant fejltolket lovgivningen. Det er et stort problem for bagmandspolitiet, men det kan vise sig, at det også er et problem for retsopfattelsen i Danmark. Og dermed kan det vise sig som et problem for lovgiverne, altså politikerne.

Byretten i Hjørring frikendte de otte anklagede bankfolk i en sag om kursmanipulation, endda under særligt skærpende omstændigheder, mandatsvig og bedrageri. Blandt andet bankdirektør Finn Strier Poulsen og hans formand Egon Korsbæk fra den krakkede og skandaliserede EBH Bank sad på anklagebænken sammen med seks andre bankfolk. Den konkrete sag handler om, at bagmandspolitiet vurderede, at disse otte bankfolk i en samlet plan havde spekuleret kurserne i Vestjysk Bank-aktien samt i Keops obligationer op for på denne måde at score en gevinst til sig selv. Altså en uberettiget og dermed en ulovlig gevinst, i følge bagmandspolitiet.

Byretten i Hjørring bestod af fem dommere. Af dem var to juridisk kyndige dommere, mens de tre andre var domsmænd. Et flertal på fire stemte for frifindelse, mens den femte stemte for domfældelse for en eller flere punkter i anklagen. Flertallet af dommere fandt ikke bagmandspolitiets tiltale om, at ulovlighederne skulle være sket som led i en større plan, bevist. Altså en noget mudret afgørelse. Mudret fordi dommerne ikke var enige, og mudret fordi bevisets stilling var for svagt til at dømme de otte tiltalte.

Bagmandspolitiet går foreløbig hjem og læser dommen, men hvis afgørelsen i byretten ikke appelleres til landsretten er det svært at finde konsekvens i bagmandspolitiets linje. Når bagmandspolitiet på den ene side farer frem med bål og brand med meget alvorlige og bombastiske anklager, for efterfølgende at falde ned som lam, kan man for alvor stille spørgsmål til kvaliteten og den juridiske kyndighed hos bagmandspolitiet. Så har juristerne hos statens politi fejllæst den lovgivning, der gælder her i landet.

I en lignende sag (om kursmanipulation) blev EBH-direktør Finn Strier Poulsen og direktør i Sparekassen Himmerland Svend Jørgensen frifundet ved landsretten for bagmandspolitiets anklage om, at de to havde spekuleret bankaktier op i kurs. Denne sag var ført til landsretten efter, at byretten i Hjørring tidligere havde dømt de to bankdirektører.

Det var efter denne frifindelse, at forsvareren for Svend Jørgensen, Jakob Lund Poulsen, gik voldsom til angreb mod både Finanstilsynet og Bagmandspolitiet. “Der er tale om et stort fejlskøn,” lød det dengang fra advokat Jakob Lund Poulsen. Han opfordrede politikerne til at overveje, om tilsynet har for store beføjelser i forhold til kompetencerne. Desuden mener han, at frifindelsen er et signal til anklagemyndigheden. “Spørgsmålet er, om Bagmandspolitiet er tilstrækkelig kompetent til at vurdere de sager, som Finanstilsynet kommer med,” lød altså den krasse replik fra forsvarsadvokaten.

Bagmandspolitiet er således med det seneste af flere nederlag banket tilbage i defensiven. Hertil kommer, at konsulenthuset McKinsey efter opdrag af Rigspolitiet i en rapport kom med en sønderlemmende kritik af bagmandspolitiets evner og effektivitet. Også Finanstilsynet har i øvrigt kritiseret bagmandspolitiet for ineffektivitet og fejlskøn i en intern rapport.

Finanstilsynet er blandt andet citeret for følgende om bagmandspolitiets arbejde: “Banksagerne bliver ikke varetaget med tilstrækkelig kvalitet”, “Der bliver ikke taget nok af de svære, principielle sager,” og “For meget fokus på interne ressourcer i stedet for at afprøve nye bestemmelser i retten.”

Foreløbig er denne hårde kritik fra flere sider prellet af på politikerne. Den nuværende chef for bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, kom til for et år siden, og han har varslet ændringer og reorganisering hos den del af statsanklageren. Den tidligere chef, Jens Madsen, skiftede fra bagmandspolitiet til Politiets Efterretningstjeneste ved årsskiftet 2013/2014. Jens Madsen fik dog en meget kort karriere i PET, eftersom han stoppede i PET for et par måneder siden.

Spørgsmålet er nu, om det er tiden, hvor politikerne – og herunder jo ikke mindst den nye justitsminister Søren Pind – meget konkret må finde ud af, om bagmandspolitiet har den styrke og effektivitet, som man kan forvente hos det økonomiske politi. Og herunder også om den lovgivning, der gælder i dag på det finansielle område, har den udformning en sådan lovgivning skal have. Set ud fra med en lægmands betragtning synes der meget, meget vide rammer for, hvad man i grunden kan foretage sig på børsmarkedet for at score en gevinst.

Det er alvorligt og et alvorligt slag mod retsopfattelsen, hvis vi har et ineffektivt og udygtigt bagmandspoliti, der ikke er i stand til at tolke lovgivningen – eller løfte en bevisbyrde. Ligesom det er ligeså alvorligt, hvis vi har en forældet børslovgivning, der ikke matcher virkeligheden på børsområdet.

 

 

 

 

One response to “Bagmandspolitiet må genopfinde sig selv

  1. Bagmandspolitiet magter tydeligt ikke opgaven, særligt i denne sag. Man må godt nok håbe, at kvaliteten og den juridiske kyndighed er høj, er det ikke tilfældet er bagmandspolitiet lige så kompetente og effektiv som hver eneste kommune. I denne sag, ja det blev der jo ingen gang er der godt nok plads til kritik. Jeg vil så gerne give dem en pil NEDAD.

    Påbegyndes noget af Bagmandspolitiet der omfatter hele otte angiveligt involverede bankfolk, så burde de være helt hundrede på, at bevisførelsen var af yderst høj kvalitet. Efter gennemgangen af denne sag på, diverse steder finder jeg det meget synligt og kan ikke udelukke at de sket som led i en større plan som der nævnes. Den her sag må godt nok være et slag i hovedet hos dem. Det der er at glæde sig over, er beviset på, at tvivl kommer de rette til gode så et eller andet sted vandt vi alle men om sagen blev vundet af de rette, jeg er mere end i tvivl. Er det mon muligt at indhente nogle statistiker over hvor mange sager bagmandspolitiet egentlig har kunnet tage med sig hjem, med et smil?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *