Er Rebien ved at finpudse sin Novo-exit?

Erhvervstoppen har det med at overraske. Heldigvis. Det tyder på, at mændene og kvinderne i den verden er deres penge værd. At de ser noget og noget af merværdi bedre end så mange andre, og at de derfor er deres høje lønninger værd.

Både Carlsberg og Novo-topchefen Lars Rebien overrasker med meddelelsen om, at Rebien træder ind i Carlsberg-bestyrelsen. Ingen tvivl om, at Rebien kan bringe rigtig meget med sig ind i Carlsberg-bestyrelsen, som netop i denne tid er udfordret, først og fremmest på væksten. Her kan Carlsberg lære noget af Novo.

Rebien med sin forskertilgang til det at drive virksomhed passer også godt ind i Carlsberg, hvor det er Århus-professoren Flemming Besenbacher i spidsen som formand, der sammen med andre professorer, har magten i Carlsberg-bestyrelsen. Rebien afløser den tidligere topchef i Mærsk, Jess Søderberg, der falder for 70 års aldersgrænsen i Carlsberg-bestyrelsen.

Men det er svært at forstå, hvorfor denne meddelelse kommer nu. Hvorfor man ikke kommunikerer det ud i forbindelse med årsregnskabet fra Carlsberg i næste uge eller senest ved indkaldelsen til generalforsamlingen i Carlsberg til afholdelse sidst i marts 2015. Det er normal kutyme. Hvad er det, der helt præcist gør, at denne meddelelse skal ud nu? Det virker umiddelbart som et led i en større rokade.

Rebien-brandet må siges at være det absolut mest værdifulde i dansk erhvervsliv lige nu. Og det vil sige, at Rebiens tilknytning til Carlsberg alt andet lige vil kunne give Carlsberg-aktien et lille pust fremad, mens det på samme måde må vurderes, at Novo-aktien endnu mere konkret bliver påvirket, når der kommer en meddelelse om, at Lars Rebien stopper i Novo Nordisk – med al respekt for afløseren i Novo. Rebien-navnet er altså kurspåvirkende.

Det giver selvsagt rum for spekulationer af både den ene og anden slags. Og da i sær rum for spekulationer om, hvorvidt Lars Rebien Sørensen fratræder sin topchefstilling i Novo Nordisk i år eller næste år. Det er svært at se, at Lars Rebien ikke er ved at opbygge en bestyrelsesportefølje. En portefølje, der skal være noget nær på plads, når han trækker stikker i Novo.

Rebien i er i dag bestyrelsesmedlem i det amerikanske biotekselskab, Thermo Fisher Scientific Inc., og med i bestyrelsen i mediekoncernen Bertelsmann AG i Tyskland. Altså to ganske forskellige virksomheder. Tidligere har han været medlem af bestyrelsen i Dong Energy, og det er værd at opholde sin en anelse ved. Rebien fik nemlig en hovedrolle med dramaet omkring fyringen af Dong-topchefen Anders Eldrup. Fyringen blev godt nok eksekveret af formanden Fritz Schur, men det var en meget presset formand. Schur blev dog “reddet” af det menige bestyrelsesmedlem i Dong, Lars Rebien, da Novo-direktøren helt bogstaveligt og fysisk stillede sig ved Schurs side ved et velbesøgt pressemøde om den dramatiske fyring af Eldrup.

Og hvad så i Novo? Her har Novo-bestyrelsen udnævnt Kaare Schultz til viceadm. direktør og dermed af mange vurderet som efterfølgeren for Lars Rebien. Helt så enkelt er det dog næppe. Novo-bestyrelsen er efter sigende blevet en anelse betænkelig ved Kaare Schultz’s (hårde) personlighed, og – lyder de uofficielle vurderinger – har derfor rokeret lidt rundt på pladserne i den øverste Novo-top for at afprøve andre kandidater. Det var den rokering, der kostede direktionsmedlemmet Lise Kingo pladsen i Novo-toppen.

Lars Rebien vil udover bestyrelsesarbejdet i Carlsberg også have tid og kræfter til flere bestyrelsesposter, herunder også formandsposter, når han forlader topchefstolen i Novo Nordisk. Det store spørgsmål er, hvor og hvordan Lars Rebien til den tid bliver placeret ind i den efterhånden ganske vidtfavnende Novo-familien. Det vil være overraskende, hvis han glider op i Novo-bestyrelsen, det flugter ikke just med corporate governance-anbefalingerne, mens et godt gæt er, at Novo giver plads til ham i Novo A/S og/eller Novo Nordisk Fonden.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *