Hykleri og dobbeltmoral

Den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs er klar til at kaste friske milliarder efter virksomhedsopkøb i Danmark. Det sender kuldegysninger igennem kroppen hos mange danskere. Følelserne hænger uden på tøjet, når udenlandske kapitalfonde og virksomheder køber op i Danmark, og når så oven i købet navnet Goldman Sachs kommer op på lystavlen, sker der en kortslutning.

Men der er godt nok en masse hykleri og dobbeltmoral omkring dette forsvar. Egentlig burde man glæde sig over, at udenlandske penge overhovedet har lyst til at lægge vejen forbi Danmark. Det må selvfølgelig være fordi, vi har nogle glimrende virksomheder med dygtige ledelser og effektive medarbejdere. Udenlandske pengekasser har storkøbt danske aktier på Fondsbørsen i stor stil over de senere år – det har været en fantastisk forretning.

Så godt har det været på det almindelige børsmarked, at nogle af verdens største kapitalfonde nu også kigger sig om efter at købe godbidder i Danmark. Scandlines, Nets og Dong m.fl. er hel- eller delejede af udenlandske kapitalfonde.

Tanken er næppe at købe disse virksomheder, slagte dem og flytte de egentlige værdier til udlandet. Ideen er at købe perspektivrige virksomheder, videreudvikle dem og så igen sælge dem efter nogle år med en stor fortjeneste. Gevinsten ved en sådan øvelse skal helst være et afkast målt på årsbasis på mindst 20 procent. Således forventer Goldman Sachs, at de otte mia. kr. investeret i Dong i 2014 kan fordobles over de næste omkring fire års ejerskab.

Til sammenligning er der generelle børsmarked målt ved det store C20-indeks tæt på en fordobling i værdi på blot godt og vel to år.

Nu skal jeg ikke her i denne klumme komme med et forsvar for Goldman Sachs, fordi der er vitterlig meget at kritisere den amerikanske kapitalfond for, men blot forsøge på at sætte tingene, eksempelvis afkastkravene, en smule i perspektiv. Kapitalfonde, også Goldman Sachs, forvalter ikke bare hemmelige rigmænds penge, men også dine og mine penge.

Kapitalfonde har som regel fået deres pengetanke fyldt op med milliarder fra pensionskasser og -fonde. Altså dine og mine pensionsopsparingspenge. Og så er vi ved hykleriet og det dobbeltmoralske. Du glæder dig over afkast på 15, 20 og 30 procent om året på din pensionsopsparing, men raser over Goldman Sachs m.fl, og glemmer helt, at disse afkast blandt andet stammer fra gevinster ved kapitalfondes køb og salg af virksomheder. Afkast på investering er som regel direkte proportionelt med risikoen. Netop Goldman Sachs har også kiksede investeringer i sin portefølje, blandt andet ejerskabet i ISS. Her kunne du som pensionsopsparer med god ret kritisere Goldman Sachs for at have forvaltet dine penge halvskidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *