B&O leder efter guldåren

Ud fra devisen, at det er bedre at stå med en fugl i hånden end ti på taget, er det svært at kaste sine investorpenge mod Struer og det danske nationalklenodie Bang & Olufsen. Man skal i hvert fald være risikovillig. Svært fordi B&O-aktien er en turn-around aktie, hvor det kan gå begge veje. B&O-ledelsen mangler endnu at løfte sig endegyldigt ud af krisen og over i en troværdig, stabil og betydende vækstfase.

Selskabet kan håbe, at der kommer en stor global koncern forbi, som ser en strategisk ide i at koble B&O på som et interessant datterselskabs-brand. Men eftersom B&O i realiteten har været til salg i de senere år, er det tænkeligt at potentielle købere forlængst har været forbi Struer, vurderet muligheden – og droppet den ide. Derfor må B&O kæmpe selv, og det er svært at se, at B&O ligesom eksempelvis Pandora skal kunne ramme en guldåre.

Der er lovet meget igennem tiderne, men leveret mindre. Vækst og fremgang har været på dagsordenen i en årrække. Foreløbig har det dog handlet om at få styr på forretningen, stoppet de økonomiske blødninger og få ændret det kedelige minus på bundlinjen til et nul. Denne øvelse er svær nok i sig selv, og derfor er der forståelig nok skruet ned for konkrete udmeldinger om vækstambitioner. Men nu skal B&O til for alvor at levere, hvis de vil bevare aktionærernes tillid, og tror man på, at selskabet er rettet til og tilpasset fremtiden, ja så skal væksten i både top- og bundlinje være markant allerede i indeværende år.

Naturligt nok er B&O-ledelsen meget forsigtig med udmeldingerne, skufffelser accepteres ikke. Jo-jo, »Leaner, Faster, Stronger”-strategien, skal nu over i anden fase, og der loves aktionærerne et attraktivt afkast. Men hvad det helt konkret er vides ikke.

B&O fik en kvart mia. kr. ved en lynsalg af nye aktier for et par måneder siden. Det viser, at der trods alt er investorer i det professionelle marked, som er parate til at tage chancen. Selskabets største investor den hollandske forsikringskoncern Delta Lloyds reducerede dog i den forbindelse sin ejerandel fra 17 procent til nu 15 procent. Nok er Delta en stor investeringskoncern med 300 mia. kr. under forvaltning, men ejerandelen i B&O repræsenterer trods alt en værdi på næsten en halv mia. kr., og det betyder, at Delta må forventes at være en aktiv ejer, som lægger pres på B&O-ledelsen.

Den nuværende ledelse ved direktion og bestyrelse kæmper utvivlsomt det bedste de har lært for at få B&O til at overleve, også på lang sigt. Det kyniske spørgsmål er imidlertid om B&O selv har den power, den størrelse, der skal til for at slå sig igennem globalt. Svar på det spørgsmål må forventes afgjort inden for det næste et-to år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *