Behov for åbenhed i Schackenborg-handelen

Der er ingen tvivl om, at man skal have penge med hjemmefra for at drive og vedligeholde godser, herregårde og slotte med tilhørende mark- og skovarealer i Danmark. Over de senere årtier har man da også set en række rigmænd i mange hundrede millioner kroners klassen overtage godser og slotte. Det har betydet, at mange af disse kulturperler ikke er overladt til staten eller står og forfalder.

Senest er også de rige fonde dukket op som finansielle garanter. En af dem, der har været aktiv på den front i mange år, er Realdania, der i dag har Hindsgavl, Gram Slot, Nørre Vosborg herregård med flere under sine finansielle vinger. Og nu dukker pengekasserne bag tre store syd- og sønderjyske virksomheder op med finansiel bistand til Schackenborg Slot.

Prins Joachim og prinsesse Marie flytter til København, og det har gjort det nødvendigt at rekapitalisere Schackenborg med dets knap 1.000 hektar jord og skov. Landbrugsjord i dag har en høj pris også efter nedskrivningerne på grund af finanskrisen. Den gennemsnitlige pris pr. hektar i Sønderjylland er 140.000 kr, jvf. den seneste opgørelse fra Finanstilsynet. Det betyder næppe, at Schackenborg er 140 mio. kr. værd i handel. Landbrugsjord har én pris, skov en anden pris, eng og marsk en tredje pris, og bygningerne en fjerde.

Tre familier med milliardværdier i pengetankene lægger nu sammenlagt 100 mio. kr. i Schackenborg i en handel – eller et kapitalindskud – som er meget lidt oplyst. Det er foreløbig uvist, hvordan indskuddet og prins Joachims egen økonomi skal spille sammen i det fortsatte Schackenborg. Sandsynligvis ved en opdeling i flere lodder.

De tre familier er Danfoss-familien, Ecco-familien og Lego-familien. Ecco-familien ved formand Hanni Kasprzak lægger pengene fra sin egen formue, mens Mads Clausen-familien fra Danfoss og Kirk Kristiansen-familien fra Lego yder penge fra de to fonde, Bitten og Mads Clausens Fond og Ole Kirks Fond. Sådanne fonde er underlagt særlige betingelser, dels en fundats dels et tilsyn fra Erhvervsstyrelsen. Og man må selvfølgelig gå ud fra, at kapitalindskuddene i Schackenborg flugter med betingelserne.

Netop fordi kongehuset og fonde er involveret, burde man lægge den nye ejer- og kapitalstruktur for Schackenborg åbent frem, således at der ikke opstår mytedannelser. Det giver god mening for erhvervslivet i Syd- og Sønderjylland at fastholde Schackenborg som et aktiv for landsdelen. Det kræver dybe lommer, og derfor giver det også god mening at kapitalstærke fonde træder til, og derfor kan konstruktionen givetvis sagtens holde til at det hele bliver lagt åbent frem.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *