Aller har ikke råd til at miste Se & Hør

Aller-koncernen er fortsat en økonomisk sund og finansielt meget stærk virksomhed. Det viser regnskabstallene – det er det bagud-skuende. Aller-koncernens soliditet på 70 procent og et årligt cash-flow (pengestrømme) fra driften på 400 mio. kr. vidner om en virksomhed med en stærk tro på det sunde i at have »penge i banken« til at stå i mod med, og en meget fokuseret styring af især omkostningerne. Det har bragt Aller frelst igennem de seneste 10 års voldsomme forandringer på mediemarkedet. Så vidt så godt.

Men hvad der var rigtigt i går, er ikke nødvendigvis rigtigt i morgen, og for Allers ejere er det bekymrende, at både omsætning og indtjening stagnerer. Aller har forsøgt sig med nogle opkøb, dog foreløbig ikke i større skala. Aller købte i 2013 Nyhavn Rejser, men om det betyder, at koncernen for alvor er klar til at gå uden for sit traditionelle markedsområde i stor stil er uvist.

Aller rutter ikke just med oplysningerne i regnskaberne, og således kan man ikke få et konkret overblik over økonomien i Se & Hør-forretningen. Med et markant faldende oplag generelt blandt ugebladene vil Aller dog næppe have råd til at miste det givetvis meget gunstige bidrag fra Se & Hør-aktiviteterne, som kan være noget større end Se & Hørs oplag umiddelbart tilsiger.

Det er ikke første gang Se & Hør, Aller-koncernen og Aller-familien er i vælten, men hvis de alvorlige beskyldninger om urent trav i Se & Hør har noget på sig, kan det blive skæbnesvangert for ikke bare Se & Hør, men for hele den omfangsrige Aller-koncern. Ikke mindst fordi Aller er sat op med et stort og dyrt produktionsanlæg med trykkerier samt dyre markedsførings- og distributionsudgifter. Således udgjorde disse udgifter 2,1 mia. kr. af den samlede omsætning på fire milliarder i det senest kendte regnskab fra 2012/2013. En lukning af Se & Hør vil have meget betydelige konsekvenser for det setup.

Det store problem for Aller er at få omsat den ugentlige kontakt med flere millioner læsere til en profitabel forretning. Den største ejer i Aller, nemlig den børsnoterede Rella Holding-koncern, er bekymret for fremtiden og Allers manglende innovation og manglende kraft på digitaliseringsområdet. Således skriver Rella Holding i sin årsberetning: »Aller-koncernen råder over en stor mængde stof – den fremtidige udfordring vil være at viderebringe denne mængde stof til forbrugerne på forskellige platforme, der i stigende grad vil være digitale, på en profitabel måde.« Altså bekymring om, hvordan Aller fremover får sit underholdningsstof distribueret ud via digitale platforme.

Aller-koncernen styres fortsat via de stemmerige A-aktier af Aller-familien. Den største ejer, Rella Holding, har alene stemmeløse B-aktier og har absolut ingen indflydelse. Den største ejer bliver således spist af med et enkelt, årligt høflighedsmøde med Aller-ledelsen.

Centralt i Aller er selskabet Aller Holding, som godt nok har en ekstern formand i advokat Richard Sand, men som ellers styres af Aller-efterkommerne. Den reelle magt er således koncentreret i Aller Holding, og derfor er det i Aller Holdings-bestyrelse den endelige beslutning om Se & Hør skal tages. Øverst sidder udlandsdanskeren, den 70-årige Susanne Aller med knap en fjerdel af stemmerne. Hun er næstformand i Aller Holding, mens Bettina, Erik og Katinka med efternavnet Aller udgør direktionen. Direktion og bestyrelse aflønnes i øvrigt samlet med 40 mio. kr. om året, hvortil kommer udbytterne til de enkelte aktionærer.

Den ultimative ejer er Allerfonden, som sidder på over halvdelen af stemmerne i Aller Holding. Pudsigt er det, at formand i Allerfonden er Linda Nielsen, tidligere formand for Etisk Råd og rektor for Københavns Universitet. Som Aller-huset er bygget op, synes fonden dog ikke at have det store ord at skulle have sagt.

Aller Holding vedtog i 2012 en række etiske retningslinjer for koncernen i en såkaldt »Code of Conduct.« Blandt andet om ansættelsesforhold, korruption og bestikkelse med videre. Således hedder det: »Selskaber i Aller?koncernen må ikke bestikke eller anvende andre ulovlige metoder.« Se & Hør-sagen kan, når eller hvis den bliver fuldt oplyst, blive anskuelighedsundervisning i, om dette sæt spilleregler i »Code of Conduct« er andet og mere end et ligegyldigt stykke papir.

 

 

 

 

3 responses to “Aller har ikke råd til at miste Se & Hør

  1. At være i vælten har altså ikke noget at gøre med at vælte – som man må antage at journalisten tror, når han benytter det i denne sammenhæng. Det er hamrende irriterende at se udtryk blive misbrugt af sprogligt uvidende journalister, og det tager fuldstændig fokus fra emnet. At være i vælten har med succes at gøre. Det handler om at blive feteret eller at være populær – som det kan ses med et simpelt opslag.

  2. @Mogens Nielsen. OK, den har jeg taget til mig. Det gik nok lidt stærkt, og jeg kan godt se, at det udtryk ikke er ideelt i denne situation. Jeg tror dog, at begrebet kan have flere betydninger, bla. dette

    være i vælten
    være genstand for megen (medie)omtale; være på mode

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *