Nye selskaber hitter på børsen

Det er igen blevet in at gå på børsen. Det er positivt og godt for aktiekulturen i Danmark, at der kommer flere store børsnoterede virksomheder. Og godt at se, at fordelen ved at være et børsselskab overstiger ulemperne. Blandt ulemperne er den voldsomt omfattende rapportering, aktiemarkedets korte fokus frem mod næste kvartal og den ind i mellem svære omgang med børsfølsomme oplysninger. Kan man håndtere det, er der mange fordele ved børsnotering.

Man kan sige, at markedet for børsnoteringer igen er blevet modent og tillidsvækkende. Og man kan sige, at hele processen med kapitalfondes opkøb af børsnoterede virksomheder og senere videresalg på børsen efter nogle års ejerskab er blevet forfinet og så sofistikeret, at det har fundet ind i et leje, hvor både sælger og investorer er tilfredse. Nogle vil sige, at kapitalfonde har lært at tøjle deres grådighed.

Et par års hidsige kursridt har åbnet dørene på vid gab for en række virksomheders muligheder for at blive børsnoteret. Senest har handelsvirksomheden OW Bunker meldt sin ankomst, om to uger noteres ISS-aktien for første gang, og i kulissen har virksomheder som Saxo Bank, Novos NNIT-selskab, olieselskabet Welltech og Dong en eventuel børsnotering på dagsordenen. Herudover er der givetvis en række selskaber i familieeje eller kapitalfondsje, som ligger og lurer på en børsnotering.

De tre seneste, store børsnoteringer af Pandora (dog efter startvanskeligheder), Chr. Hansen Holding og Matas i 2013 har gjort investorerne tillidsfulde. Og hertil kommer, at flere danske institutionelle investorer efter en periode for nogle år siden, hvor de droslede ned på danske aktier til fordel for udenlandske, igen har fået appetit på at fylde danske aktier i indkøbskurven.

Frygten for at få stoppet børsaktier ned i halsen, som andre ikke gider røre ved, er ikke så fremherskende i dag som tidligere. De nye aktier på børsen synes rigtigt prisfastsat, således at de nye investorer ikke oplever skuffelser i den første tid efter børsnoteringen. Det skal med, at det selvfølgelig er meget lettere at gå på børsen i et konstant og stabilt stigende aktiemarked end i et nervøst og faldende børsmarked.

Tager man et kig over de seneste 10 års nye, store og større børsselskaber får man et magert udbytte. Falck blev børsnoteret i 2004 (blev senere købt og afnoteret igen,) Tryg Vesta blev børsnoteret i 2005 og har siden oplevet en stærk periode på børsen, mens markedet for børsnoteringer i 2006, 2007 og 2008 var karakteriseret af nogle få og små selskaber samt en række investeringsforeninger, investeringsselskaber og sparekasser, hvor det kom på mode at omdanne sig til aktieselskaber og efterfølgende blive solgt over børsen. I 2009 kom så den skæbnesvangre børsnotering af Cimber Sterling, som endte i konkurs og som en egentlig skandale.

Den finansielle krise fejede investeringsselskaber og sparekasser af banen som børskandidater, og det betyder, at der i perioden fra 2010 til 2013 blot har været syv børsnotering. Udover Cimber Sterling står også Danske Andelsselskabers Bank som en skuffelse, mens biotekselskabet Zealand Pharma har kørt op og ned. Men samlet set skinner de rigtigt prisfastsatte og sunde børsintroduktioner.

Karakteristisk er det med hovedparten af børsnoteringerne de senere år, at de enten handler om at finde finansiering til at bringe selskabernes høje gæld ned eller kapitalfonde, som i portioner sælger ud.

Det er sjældent, at de nye penge, der rejses på børsen, bruges til investeringer og ekspansion. Noget tyder på, at risikable ekspansionsdrømme ikke egner sig til finansiering via børsmarkedet, men bedst kan finansieres uden for børsen, som eksempelvis Dongs salg af aktier for 13 mia. kr. Det helt store spørgsmål er, om tilliden til nye børsaktier alene gælder store børsintroduktioner eller om det vil smitte af på mindre og mellemstore selskabers muligheder for børsføring.

One response to “Nye selskaber hitter på børsen

  1. sikke et svindel oaktre og børstilsynet har lavet .oaktre har værdiansat firmaet 10 gange deres værdi med de nye aktier og finastilsynet har godkendt det.de er så villedene for aktionærer kan ikke forstå det er lovligt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *