Blå banker i drilsk sidevind

Det er attituden til forskel. Strategien i dag er nemlig præcis den samme, som den var for et år siden. Nok er der sket et skifte på topchefposten, men Danske Bank med Thomas Borgen i spidsen fastholder den strategi, som bestyrelsen blev enig med den tidligere topchef Eivind Kolding om.

Og den ser ud til at virke. Efter Thomas Borgens opfattelse er Danske Bank nu er ude af krisen. Dog er der fortsat en indtjeningsmanko, hvis Danske Bank vil op og kæmpe med de øvrige nordiske storbanker om de øverste pladser på podiet. Landets største bank hænger fortsat bagefter. 2013-regnskabet viser dog en stabilt stigende tendens på bundlinjen, først og fremmest høstet hjem af markant faldende tab. Men den egentlige drift er sårbar, og derfor kan Danske Bank sagtens blive tvunget til yderligere store nedskæringsrunder.

Ingen tvivl om, at Thomas Borgen er særdeles bevidst om sin personlige performance. Han skal vise personligt overskud, gerne med et strejf af humor, udstråle tillid og kende sin bank til fingerspidserne. Og ja, det lykkedes faktisk det meste af det, da han torsdag skulle lægge sit første årsregnskab frem. I bund og grund er budskaberne de samme fra Thomas Borgen, som de var fra Eivind Kolding.

Men når Thomas Borger lader forstå, at han er frygtelig ked af det, hver gang en kunde forlader Danske Bank, skal det nok tages med et gran salt. Han er næppe ked af at slippe af med kunder, som ikke giver banken indtjening, men udadtil skal han selvfølgelig omfavne såvel den lille som den helt store kunde. Han skal gentage det i een uendelighed; kunderne er det vigtigste. Er kunderne tilfredse, så kommer også indtjeningen. Gad i øvrigt vide, hvilken virksomhed det ikke har kunden i centrum.

Så ja, imagevinden er vendt for Thomas Borgen. Fra strid modvind til en drilsk sidevind. Nogen topfart er der dog ikke tale om, men nok til, at Danske Bank-topchefen stille og roligt kan glide forbi en mere forpustet og hårdt trampende Michael Rasmussen fra Nykredit, som også kom med regnskab torsdag. Han er ny mand i denne sadel fra september 2013.

Nykredit er landets største realkreditselskab, men har i nogen udstrækning ligget under radaren igennem den fem år lange finanskrise. Nykredit er ikke børsnoteret, og det gav ro, mens andre finanshuse fik nogle ordentlige rysteture, men også blev tvunget til at gøre sig betydeligt mere effektive. Noget kunne tyde på, at Nykredit temmelig sent er blevet bevidst om behovet for en opstramning og nytænkning af strategien. Det er det arbejde, som Michael Rasmussen nu har sat i værk. Foreløbig har det resulteret i et pauvert 2013-regnskab. Tabsbølgen ruller lidt senere igennem Nykredits bøger end flere af de andre store finanshuses bøger.

Den nye Nykreditchef, Michael Rasmussen, siger, at han er overrasket over, hvor stort potentialet er i Nykredit. Det er en knastør konstatering af, at Nykredit ikke drives tilstrækkeligt effektivt. Nykredit skal op i gear.

Nykredit er fortsat et solidt finanshus, men skjules kan det ikke, at Nykredit også samtidig er udfordret på flere områder. På kapitalsiden og på distrubutionssiden. Man må formode, at Nykredit kommer til at spille en central rolle, når den forventede konsolideringsbølge ruller i den finansielle sektor. Michael Rasmussen vil givetvis arbejde hårdt på at få gjort Nykredit mere effektiv og vil også igen få tabstallene ned, men der forestår nogle ganske store, strategisk opgaver forude, som skal håndteres med snilde. Blandt andet på bankområdet. Både den gamle »blå bank« men også den nye »blå banke,« landets to største finanshuse, har endnu tilgode at mærke medvinden bære dem frem.

One response to “Blå banker i drilsk sidevind

  1. Jeg så nu hellere en afvikling af finanshusene. Hvorfor skal vi alle være slaver af, at bankerne skal have lov at snylte på alle andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *